Tarih: 13.09.2022 11:33

Kılıçdaroğlu: ″Hep beraber motorları maviliklere süreceğiz″

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sakarya’da partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

'Havai fişek fabrikasında mağdur olan, ailelerin yanına gittim. O fabrikada çalışan 7 kişi hayatını kaybetti, 128 kişi yaralandı. Onlar adalet istiyorlardı. Bu kardeşiniz ve Cumhuriyet Halk Partisi, kim adalet istiyorsa onun yanında olduk. Kimliğine, inancına yaşam tarzına bakmadık.

Bir mağduriyet, haksızlık varsa onun yanında durma felsefesini bize Gazi Mustafa Kemal, öğretti. O nedenle onların yanına gittik. Olay 2 yıl önce oldu. Sahipleri kendilerini daha güçlü hissediyorlardı. Baskılar kuruyorlardı. Ama bizim milletvekili arkadaşlarımız, gönüllü avukatlar bu haksızlık karşısında susmadılar. Onlara sahip çıktılar. Sahip çıkmaya da devam ediyoruz.

Devlet dediğiniz kurum, adalet üzerine inşa edilir. Devlet’in dini adalettir. Adaletin olmadığı bir yerde devlet olmaz, saygınlığı olmaz. Mutlaka adalet olmalıdır, olmak zorundadır. Adaleti sağlamak zorundayız. O insanlar hala adaletin gelmediğini söylüyorlar. Fabrikanın denetiminin yapılması lazım. Mahkeme tutanakları var, o tutanaklara itiraflar var. Denetimi yapmayan kimse onlardan hesap sorulmalıdır. Ama bugüne kadar tek bir kişi dahi yargının önüne denetim yapmadınız diye çıkarılmadı.

O ailelere ve Adapazarlılara sözüm var. Bu kardeşiniz nerede bir haksızlık varsa, haksızlığın karşısında dimdik duracaktır. Kim adalet istiyorsa, adalet isteyenlerin yanında olacaktır.

Bu kararlılığımızı her yerde ve her koşulda sağlayacağız. Dolayısıyla denetimi yapmayanlar, siyasi otoriteden talimat alıp denetimden kaçanlar hepsinin burnundan, iktidar olduğumuzda fitil fitil getireceğim.

Buraya gelmeden önce yerli kültürle ilgili bir derneği ziyaret ettim. 'Kendi kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz' dedi. Çok sayıda farklı kültürlerden gelen Sakaryalı kardeşlerim var. Sakarya’da tamamı barış, huzur içinde yaşıyorlar. 

Sakarya ayva üretiminde, Türkiye birincisi, fındık üretiminde Türkiye üçüncüsüdür. Balkabağı üretiminde Türkiye dördüncüsü, mısır üretiminde Türkiye yedincisidir. Sakarya, aynı zamanda bir tarım, sanayi, üniversite, kültür kentidir. Sakarya aynı zamanda Milli Kurtuluş Savaşı sırasında, en kanlı mücadelenin verildiği kenttir.

Ayvayı satacak yer yok şu anda. Var ama ayvayı kime satacak. Devlet sahip çıkmıyor. Allah nasip eder iktidar olduğumuzda, çiftçi şunu görecek. Ürettiğiniz her ürünün karşılığını, alın terini karşılığını alacaksınız. 6’lı masasının taahhüdüdür.

Fındığı tekellere teslim ettiler. İtalyan bir şirket geldi. Fındık bahçeleri satın alıyor. Fındık taban fiyatını belirliyor. Tekellerini kırmak bu kardeşin bizin görevidir. Hiçbir tekel, çiftçinin alın terini sömürmeyecektir. Sömürtmem. Kazanacaksa bizim çiftçi kazanacak.

Fındık sanayisinin özellikle gıda başta olmak üzere, dünya genelindeki cirosu 120 milyar dolar civarındadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin buradan aldığı para 2-2,5 milyar dolar. Üstelik fındıkta dünya birincisiyiz. Fındığı tekellerden kuracağız. Fındık üreticisine hakkını teslim edeceğiz. Fiskobirlik’i yeniden ayağa kaldıracağız. Fiskobirlik, fındık üreticisinin kara gün dostu olacak.

Çiftçimin zarar edeceği bir modele izin vermeyeceğiz. Formülümüz gayet açık ve net; maliye artı makul kar eşittir taban fiyat olacak. Bütün çiftçi kardeşlerimin bu formülü ezberlemesini isterim. Hiçbir çiftçi ektiği ürün dolayısıyla asla bu topraklarda zarar etmeyecek.

2006’da bir tarım kanunu çıktı. 21’inci maddesi diyor ki,  'Her yıl milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir.' Bugüne kadar hiçbir şekilde yüzde 1 oranda destek verilmedi. En son binde 28’e düşmüş durumdadır.

Eğer bir kanun çıkmışsa kanunu önce biz uygulayacağız. Çiftçi, esnaf kardeşlerim bizi dinlesinler. Millet ittifakı hep beraber iktidar olduğumuzda, ilk bir hafta içerisinde çiftçi ve esnafın banka, Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden aldıkları kredilerin faizlerini sileceğiz.

Kırsalda çalıştığı sürece kadınların ve gençlerin sosyal güvelik primini devlet olarak biz ödeyeceğiz.

Bu ülkenin kaderini değiştirecek olanlar sizlersiniz. 7,5 milyon genç ilk kez sandığa gidecek ve oy kullanacak. 7,5 milyon genç bu ülkeye demokrasiyi getirecek.

Sizin hayalleriniz, benim hedefim olacaktır. O hedefi gerçekleştireceğiz. Hep beraber motorları maviliklere süreceğiz. Bu ülkeye barışı, huzuru, kardeşliği getireceğiz. Kimse kimsenin inancıyla, kimliğiyle, yaşam tarzıyla kavga etmeyecek. Biz insanı insan olarak görüp başımızın tacı yapacağız.'

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —