Tarih: 28.09.2022 05:56

Tahvil piyasası coştu

Facebook Twitter Linked-in

İngiltere'nin politika oluşturma konusundaki endişeleri ve açıklanan ekonomi paketinin fonlama konusundaki sıkıntılarının diğer ülkelere de yayılma etkisinin beklenmesi, yüksek enflasyon sonucundan İtalyan siyasetinin sağa kaymasının yarattığı tedirginlik, Chicago Fed Başkanı Evans, St. Louis Fed Başkanı Bullard ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin dün Fed’in enflasyonu durdurmak için agresif faiz artışına destek vermeleri ve de Evans’ın , merkez bankasının faiz oranlarını %4,50 ile %4,75 arasında bir aralığa yükseltmesi gerekeceğini açıklaması ardından da piyasalarda FED’den Ekim ve Aralık ayından 75’er baz puan faiz artışı beklentilerinin oluşması ABD ve Avrupa devlet tahvili getirilerinin yılın en yüksek seviyelerini görmesini sağlamış durumda. İngiltere'de fonlanmayan vergi indirimlerinin ülkenin kredi durumu için 'olumsuz' olacağını konusunda uyaran Moody sonrasından İngiliz 10 yıllık tahvil getirileri %4,50'ye çıktı. Alman Bund'a İtalyan 10 yıllıkların spread farkı , ECB'yi rahatsız olduğu 200 baz puanın oldukça üzerinde, 250 baz puana çıktı. Gösterge ABD 10 yıllık Hazine getirileri 2010'dan beri ilk kez %4'e yükseldi ve %4.04'ü aştı. İki yıllık getiriler ise %4.2912 olarak gerçekleşti. 10 yıllıklarda 4,50 beklentimizi halen korurken %5 potansiyelinin de arttığını belirtmek isteriz. Güvenli liman dolar, artan Hazine getirileri ve sterlindeki düşüşten önemli bir kazanç sağladı ve dolar endeksi 114.680 ile 20 yılın yeni zirvesine yükseldi. Euro yeniden 0.9552 dolara geriledi. 0,95’lere gelmesini bekliyorduk ama tahminimizden önce bu seviyeyi gördü. Şimdi 0,92-0,90 bandını bekleyebiliriz. Doların yükselişinden gelişen piyasa para birimleri üzerinde artan baskı, bu ülkelerin faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeleri ve büyümede feragat etmeleri gerektiği riskini artırmaya devam ederken, Asya hisse senedi piyasaları, artan borçlanma maliyetlerinin küresel resesyon korkularını artırması, yatırımcıları güvenli liman dolara yönelmesi ve Çin yuanını rekor düşük seviyelere gelmesiyle düşüşte. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1,7 düşüşle Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Japon Nikkei %2.1 ve Güney Kore Kospi %2.4 düşüşle iki yılın en düşük seviyesini gördü. S&P 500 vadelileri %0,8 , Nasdaq vadelileri %1,0, Eurostocks 50 vadeli işlemleri %1,1 , FTSE vadeli işlemleri %1,0 düşüşte.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Kamu bankaları Rus ödeme sistemi Mir'den çıktı.

BOTAŞ, ekim ayında elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 10 üzerinde zam hazırlığı yapıyor

Dünya Bankası, iklim tehlikelerine ve doğal tehlikelere dayanıklı konutlara ve altyapıya erişimi arttırmak amacıyla Türkiye’ye sağlanacak 512,2 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladı

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Batılı ülkelerin, Ukrayna’nın bazı bölgelerinde Rusya’nın düzenlediği sözde referandumları tanımayacağını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotaj hakkında görüştüğünü belirterek, “Avrupa enerji altyapısının kasıtlı olarak kesintiye uğraması kabul edilemez” dedi

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kuzey Akım boru hatlarında tespit edilen sızıntıların kaza olmadığını ve kasıtlı eylemlerden kaynaklandığını iddia etti. Danimarka ve İsveç’teki sismologlar ise sızıntıların yakınında güçlü patlamalar tespit etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk’taki sözde referandum sonuçlarını tanıması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşacak bir şeyinin olmadığını söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ABD Merkez Bankası'nın çekirdek enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmasına ve sonra bunun yeterli olup olmadığını bekleyip görmesi gerektiğini söyledi.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefini gevşetmesinin Fed'in kredibilitesini 'boş yere harcayacağını' ve dünya genelinde 'kaos yaratacağını' söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD'de konut yetersizliğinin enflasyon baskılarındaki artışta önemli bir yönlendirici olduğunu söyledi.

Rusya'nın OPEC+'ya üretimi kısmayı teklif etmesi bekleniyor. Konuya yakın kaynaklara göre Rusya, OPEC+'nın Ekim ayında yapacağı toplantıda günlük üretimini 1 milyon varil/gün civarında azaltmasını teklif edecek.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —