• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,25% 0,23
  • EURO

    48,42% 0,73
  • GRAM ALTIN

    4767,21% 1,62
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Ankara'da ″Lisanssız Güneş Enerji Santralleri Ulusal Çalıştayı″ düzenlendi

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Gazi Üniversitesi destekleriyle düzenlenen 'Lisanssız Güneş Enerji Santralleri Ulusal Çalıştayı', Global Enerji Derneği-EIF sponsorluğunda ger

GÜNCEL 26.09.2022 09:51:02 1137
Ankara
Haberi Sesli Oku

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Gazi Üniversitesi destekleriyle düzenlenen 'Lisanssız Güneş Enerji Santralleri Ulusal Çalıştayı', Global Enerji Derneği-EIF sponsorluğunda gerçekleşti. Kamu, üniversite ve derneklerin iştiraki ile yeni regülasyonlar kapsamlı olarak masaya yatırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yayımladığı, Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği 11 Ağustos 2022’de yürürlüğe girdi. Tüm tüketicilerin, ‘tükettiği enerjiyi’ güneşten üretebilmesine imkân veren ve gerçek tüketimi olan ancak kapasite kısıtı ve yer sorunu sebebi ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önünü açmak ve ihtiyaç duyulan elektriği tüketicilerin kolaylıkla üretmelerini sağlamak olarak nitelendirilen bu yönetmelik, Mayıs 2019’dan itibaren geriye dönük olarak uygulanmaya başlandı.

Kamuoyunda büyük kısmı olumlu karşılanan ancak geriye dönük maddesi tartışma yaratan Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi üzerine Elektrik Mühendisleri Odası Ankara şubesi Ankara’da bir çalıştay düzenledi.  Sponsorluğunu Global Enerji Derneği-EİF'in üstlendiği Çalıştaya EMO Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU ve EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Bilge ALĞIN moderatör olarak yer aldı.  Çalıştayın konuşmacıları arasında EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, EPDK Grup Başkanı Serkan Aktaş, EMO Ankara Şubesi YK Üyesi Tuncay Lamci, EMO Ankara Şube Üyesi ve Hukukçu Emin Uğur Divitçi, Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Erdal IRMAK, Enerji Hukuku uzmanı GÜNEŞDER Başkanı Avukat Çiğdem Dilek, GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli yer aldı.

“Düzenlemeler fikirlerle geliştirilecek”

EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş yaptığı konuşmada; 'Bu çalıştayın diğer çalıştaylardan temel farkı, üniversitelerin ve sahanın, idari kurumların bir araya geldiği bir çalıştay olması.  Amacımız burada yenilenebilir enerjiyi geliştirmek, hem arzına hem şebekesine etkisi hem de tüketime olan etkilerini bir araya getirerek bir durum oluşturmaktır. Lisanssız güneş santrali için bir muafiyetten bahsediyoruz. Bu muafiyetin bütün her şeyden muaf olduğunu düşünmek hayalcilik olur. Bunun teknik etkilerini pek çoğunuz benden daha iyi bilir. Bunun teknik yönden etkileri idari olarak sonuçlarını oluşturması sebebiyle bazı noktalarda muafiyetlere sınır getirilmesi takdir edilecek bir şeydir. Bu düzenlemelerin daha fazla geliştirilebileceği yönünde fikirleriniz olduğunu biliyorum. Hepinize katkılarınız için teşekkür ediyorum” dedi.

'El birliği ile 'ortak aklı' bulmak üzere çalışıyoruz'

EMO Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu açılışta yaptığı konuşmada; ülkemiz için çok önemli bir konuyu hep beraber değerlendirip güzel sonuçların alınacağı verimli bir toplantı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında; EMO’nun 1954 yılından beri faaliyet gösteren ve ülkemizin elektrik alanında yapılan çalışmalarına yön veren bir kurum olduğunu, Ankara Şubesi olarak bu çalışmalara katkı vermeye gayret ettiklerini, yeni bir anlayışla bunu tüm üyelerimize, tüm toplumumuza, ve sonuçta ülkemize sunmak üzere Yönetim Kurulu olarak çalıştıklarını belirtmiştir' diyerek sözlerini; 

'Bilindiği gibi işin akademik, teknik, ekonomik, sosyal ve hukuki boyutları var. İçinde bulunduğumuz kriz boyutu var. Bunu hep beraber el birliğiyle tartışalım ve ortak aklı bulmaya, bilinmeyenleri hep beraber öğrenmeye ve sonuçta akılcı kararlar vermeye çalışalım istedik. Etkinliklere destek veren başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığına huzurunuzda teşekkür ederim. Böyle bir etkinlik için burayı bizlere açtıkları için Gazi Üniversitesi yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum. Hepimiz için faydalı, verimli bir çalıştay olmasını diliyorum' diyerek sürdürdü.

“Maddeler ileriye dönük işlemeli”

GÜNEŞDER Başkanı Avukat Çiğdem Dilek ise çalıştaydaki konuşmasında; 11.08.2022 tarihli düzenlemenin genel olarak gayet olumlu yönlerinin olduğunu ancak geriye yönelik düzenleme içeren 16/16 maddesinin revize edilmesi gerektiğini belirtti. Çözüm önerilerini sunan Av. Çiğdem Dilek bu kapsamda; 2019 sonrasını düzenleyen maddeni iptal edilerek, bunun terine geçiş süreci öngörülerek bu maddenin ileriye yönelik olarak hazırlanması, aylık mahsuplaşma yerine yıllık mahsuplaşma getirilmesi, arazi tipi lisanssızların devralınarak mahsuplaşmaya imkan tanınması önerilerinde bulundu.

Lisanssız enerji tüketicilerinin (üreticilerinin) karşılaştığı veya karşılaşabileceği olumlu/olumsuz durumları kapsamlı olarak ele alındı. 11.08.2022 tarihli Yönetmelikle ilgili kamuoyunda tartışılan hükümleri masaya yatırmak amacıyla gerçekleştirilen Çalıştay sonunda konuşmacılar sorularını yöneltmiş ve interaktif bir ortamda konular müzakere edildi.

EPDK Grup Başkanı Serkan AKTAŞ yaptığı konuşmasında;  “Lisanssız üretim nedir, ne için yapılır, temel prensipleri, uygulama esasları nelerdir? Ağustos ayındaki yönetmelik neler getirdi?” konularını aktardı.

Aktaş’tan sonra söz alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal IRMAK, “Lisanssız güneş enerji santrallerinde teknik zorlukları neler, şebekelerin teknik olarak zorlandığı bölümler neler?” başlıklarında sunum yaptı.

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, 1992 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan GÜNDER’in çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi vererek başladığı konuşmasında, yönetmelikle ilgili temel görüşlerini aktardı.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Lamci ise çalıştayda, “Güneş enerjilerine global bakış, dünyada GES’ler nerelerde kullanılıyor? Türkiye’de durum nedir?” başlıkları altında yeni yönetmelikle 51 H kapsamındaki sorunları sektör yatırımcıları adına dile getirdi.

Çalıştayın kayıtlarının Youtube da yayınlanacağı ve önümüzdeki günlerde de bu çalıştaya ait bir rapor da kamuoyuna sunulacağı bilgisi verildi.

Anahtar Kelimeler:

Bez Kalemlik ile Doğal ve Sağlıklı Seçenekler

Popo Büyütme ile Brezilya Kalçalarının Sırrını Keşfedin

Meme Dikleştirme Operasyonları ile Daha Doğal ve Çekici Görünüm

​Anamur'da Elektrikli Bisiklet Kazası: 2 Yaralı

Güvenli ve Verimli Çalışma için İdeal Ekipmanlar

Modern Moda Dünyasında Abiye Elbiseler: Stil, Kombin ve Tavsiyeler

Husi Başbakanı İsrail Saldırısında Öldü

İran’da İdam Cezaları Tırmanıyor

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

Kaymakam Duru'dan Zafer Bayramı Mesajı

Başkan Denizden, 30 Ağustos Zafer Bayramı Nesajı

Son Dakika Otel Rezervasyonu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Futbol Ayakkabısı ile Krampon Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doktor Yalçın ve Ailesinden Örnek Çevre Duyarlılığı

En Son Haberler - Turkinform.com.tr

Eleman İlanları ile Doğru İşe Doğru Kişi

Fotoğraftaki O Masumiyet:Bir Meleğin Anneye Bakış Anı

Dereköy’ün Koca Çınarı Vefat Etti

MHA - Mersin’in Mut ilçesinde düzenlenen operasyonda 15 bin 800 boş makaron, 3.480 doldurulmuş makaron ve 30 kg tütün ele geçirildi, 2 şüpheli yakalandı.

Jandarmadan Uyuşturucuya Büyük Darbe

Bozyazı Tarımı için Genel Sayım Devam Ediyor

Türkiye’nin İncilerinden Mersin 13 İlçesiyle Yükseliyor

Kızılay Anamur Şube Başkanı Sakine Kuz ve Heyetinden Bozyazı Kaymakamı Topsakaloğlu ve Milli Eğitim Müdürü Karaltı'ya Anlamlı Ziyaret

Ergin Paşa Dereköy Fahri Hemşerisi Oldu

Güncel ve Anlaşılır Hukuki Belgeler için Avevrak.com

Eşini Küvette Saklayan Kadın 9 Ay Sonra Yakalandı

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

Bu Görüntüler Başkan Deniz'i İsyan Ettirdi; 'Ne Anamur'a ne de Anamurluya Yakışmıyor'

500 bin Yavru Caretta Caretta Anamurdan Denize Uğurlandı

Yükleniyor

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

Başkan Denizden, 30 Ağustos Zafer Bayramı Nesajı

Doktor Yalçın ve Ailesinden Örnek Çevre Duyarlılığı

Dereköy’ün Koca Çınarı Vefat Etti

MHA - Mersin’in Mut ilçesinde düzenlenen operasyonda 15 bin 800 boş makaron, 3.480 doldurulmuş makaron ve 30 kg tütün ele geçirildi, 2 şüpheli yakalandı.

Bozyazı Tarımı için Genel Sayım Devam Ediyor

Kızılay Anamur Şube Başkanı Sakine Kuz ve Heyetinden Bozyazı Kaymakamı Topsakaloğlu ve Milli Eğitim Müdürü Karaltı'ya Anlamlı Ziyaret

Ergin Paşa Dereköy Fahri Hemşerisi Oldu

Eşini Küvette Saklayan Kadın 9 Ay Sonra Yakalandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 12 12
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
6.Samsunspor 3 2 0 1 2 7
7.Antalyaspor 4 2 2 0 0 6
8.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
9.Alanyaspor 3 1 1 1 1 4
10.Eyüpspor 4 1 2 1 -3 4
11.Beşiktaş 2 1 1 0 -1 3
12.Fatih Karagümrük 3 1 2 0 -4 3
13.İstanbul Başakşehir 2 0 0 2 0 2
14.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.