• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Fed Başkanı Powell'ın geçen haftaki açıklamalarının ardından piyasa, eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 75bp faiz artırımı fiyatlamaktadır. Ağustos enflasyon verilerinin beklentiyi önemli ölçüde etkilemeyec

EKONOMİ 12.09.2022 05:49:51
Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

  • 12 Eylül Pazartesi İngiltere; İmalat Üretimi Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Temmuz), İşsizlik Oranı (Temmuz)
  • 13 Eylül Salı Japonya; ÜFE (Ağustos) İngiltere; İşsizlik Oranı Almanya; TÜFE (Ağustos) Türkiye; Sanayi Üretimi (Temmuz), Perakende Satışlar (Temmuz) Almanya; ZEW Endeksleri Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi ABD; TÜFE (Ağustos)
  • 14 Eylül Çarşamba İngiltere; TÜFE/ÜFE (Ağustos) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi ABD; ÜFE (Ağustos), Ham Petrol Stokları
  • 15 Eylül Perşembe Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Ağustos), Konut Satışları (Ağustos), Tarım ÜFE (Ağustos) ABD; Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi, NY Fed İmalat Endeksi, Philadelphia Fed İmalat Endeksi
  • 16 Eylül Cuma Çin; Sanayi Üretimi İngiltere; Perakende Satışlar Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Eylül), Konut Fiyat Endeksi (Temmuz) Euro Bölgesi; TÜFE (Ağustos) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi

- Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tarihindeki en güçlü faiz artırımı ve Fed’in eylül toplantısı öncesinde Başkan Jerome Powell’ın enflasyona karşı sert tutumunu yinelediği konuşmasının ardından bu hafta ABD başta olmak üzere dünya genelinde geçen ayın enflasyon verileri küresel piyasaların gündeminde öne çıkıyor.

ABD’de yıllık tüketici enflasyonunun ağustosta %8,5 seviyesinden %8,7’ye yükselmesi, çekirdek göstergenin %5,9’dan %6,1’e yükselmesi bekleniyor. Enflasyon haziranda %9,1 ile kırk yılın zirvesini görmesinin ardından enerji maliyetlerindeki düşüşün etkisiyle bir miktar gerilemesine karşın yüksek seyrini koruyor. Salı günkü TÜFE rakamlarından bir gün sonra açıklanacak üretici enflasyonunda yıllık beklenti %9,8’den %8,9 ile yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine gerileme olacağı yönünde. Üretici fiyatları temmuzda önceki aya göre sürpriz bir şekilde %0,5 gerilemişti. Aylık düşüşün geçen ağustosta da sürmesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell'ın geçen haftaki açıklamalarının ardından piyasa, eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 75bp faiz artırımı fiyatlamaktadır. Ağustos enflasyon verilerinin beklentiyi önemli ölçüde etkilemeyeceğini düşünmekteyiz.

Euro Bölgesi’nde öncü veriler tüketici enflasyonunun geçen ay %9,1 ile rekor tazelediğini işaret etmişti. AMB, temmuzda 50 bp faiz artırımına gitmesinin ardından geçen hafta 75bp ile ikinci kez faiz artırdı. Yedi hafta içinde gelen ikinci faiz artırımı ile ABD’nin her üç politika faizi de 2014’ten beri ilk kez pozitif bölgeye geçti. Euro Bölgesi’nde üretici enflasyonunun ocaktan beri %30 seviyesinin üzerinde seyretmesi, tek hanedeki tüketici enflasyonunda yukarı yönlü potansiyelin devam ettiğini işaret ediyor.

Çarşamba günü İngiltere’nin ağustos ayı enflasyon verileri takip edilecek. Yıllık TÜFE artışı temmuzda %10,1’e yükselerek kırk yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Ağustos beklentisi %10,2’ye yükseldiği yönünde ancak aylık TÜFE artışında bir miktar yavaşlama bekleniyor. Rusya’nın Avrupa’ya arz kısıntısı tehdidinin enerji maliyetleri üzerindeki yukarı yönlü baskısı devam etmektedir. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) son para politikası raporunda enflasyonun yıl sonuna doğru %13’e yükselebileceği tahmini yer alıyor. Kraliçe II. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından BoE’nin bu hafta yapılması beklenen para politikası toplantısı 22 Eylül Perşembe gününe ertelendi.

- Bu hafta yurt içinde de yoğun bir veri akışı mevcut. Cari işlemler dengesi, sanayi üretimi ve perakende satışlar, konut satışları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasa katılımcıları anketi takip edilecek veriler arasında öne çıkıyor.

Haftanın ilk işlem gününde TCMB temmuz ayı ödemeler dengesi gelişmelerini yayınlayacak. Cari işlemler açığı haziranda 3,46mlr USD, on iki aylık açık 32,67mlr USD olarak gerçekleşmişti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı haziranda 4,29mlr USD fazla verdi.

TÜİK salı günü temmuz ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verini yayınlayacak. Sanayi üretimi haziranda aylık %1,3, yıllık %8,5 artmıştı. İmalat sanayi sektörü aylık %1,6, yıllık %10 arttı. Perakende satış hacmi haziranda yıllık %5,5 artmasına karşın bir önceki aya göre %0,7 azaldı. Otomotiv yakıtı satışları aylık bazda %9,6 geriledi.

Perşembe günü geçen ayın konut satış istatistikleri ve tarım ÜFE rakamları açıklanacak. Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında yıllık %12,9 azalmıştı. Ocak-Temmuz döneminde %24,2 arttı. TÜİK’in verilerine göre tarım ürünleri üretici enflasyonu temmuzda yıllık %148,90’dan %157,89’a yükselirken aylık enflasyon %5 oldu.

Haftanın son işlem gününde TCMB’nin yayınlayacağı temmuz ayı konut fiyat endeksi (KFE) ve eylül ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçları öne çıkıyor. KFE haziranda aylık %9 artarken yıllık bazda artış %160,6 ile rekor kırmıştı. Endeksin yıllık reel artışı %47 olmuştu. Geçen ayın piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarına göre piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi %70,60 seviyesinde gerçekleşmişti.

Borsa İstanbul tarafında; haftayı %9’un üzerinde yükselişle tamamlayan BIST100 Endeksi, rekor seviyelerde seyretmekte olup resesyon ve enflasyon endişeleriyle baskılanan küresel endekslerden pozitif ayrışmaya devam etmektedir. Teknik olarak kısa vadede pozitif görünüm korunmakla birlikte sektörler arasındaki ayrışma ve bankaların öncülük ettiği ralli devam ederken hızlı yükselişin ardından olası düzeltmelere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta %0,08-2,41 aralığında artarak pozitif bir görünüm ortaya koydu. FTSE 100 Endeksi %0,96, CAC 40 Endeksi %0,73 ve DAX Endeksi %0,29 artış kaydetti. EUR/USD paritesi %1’e yakın artışla 1 seviyesinin hemen üzerinde işlem gördü. Böylece Dolar Endeksi (DXY) üç haftalık artış serisinin ardından ilk defa düşerek 109 puana geriledi. Zira geçen hafta küresel piyasaların odaklandığı Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısında, yükselen enflasyonla mücadele etmek için faizlerde agresif bir artış yapılmasına karar verildi. AMB, piyasa beklentileri doğrultusunda 75bp’lik faiz arttırımına giderek ana refinansman faizini %1,25, mevduat faizini %0,75 ve marjinal borç verme faizini %1,50 seviyesine çıkardı. Euro Bölgesi ekonomisi (GSYİH) 2Ç22’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,1, bu yılın ilk çeyreğine göre %0,8 büyüme ile beklentileri aştı. Ancak Bölge’nin hem imalat hem de hizmet sektörünün görünümüne dair fikir veren bileşik PMI’ın ağustosta eşik değerin (50) altında gerçekleşmesi resesyona dair işaretleri destekledi. Ayrıca Bölge’nin Sentix yatırımcı güven endeksi bu ay -31,8 puana gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede yer aldı.

- Nasdaq Bileşik Endeksi geçen hafta %4’ü aşan artışla ABD hisse piyasalarındaki yukarı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %3,65 ve Dow Jones Endeksi %2,66 arttı. Yaklaşık altı haftadır artışını sürdüren ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi geçtiğimiz hafta 12,6bp’lik artışla %3,32 düzeyine ulaştı. Zira hâli hazırda piyasa beklentisi Fed’in eylül toplantısında 75bp’lik faiz artırımı yapmasını işaret etmekte. Fed’in bej kitap raporunda, gelecekteki ekonomik büyüme için görünümün genel olarak zayıf kaldığı belirtildi. Geçen ayın nihai PMI verileri ise bileşik PMI’ın 44,6 puan düzeyinde gerçekleşerek eşik değerin altında kaldığını gösterdi. Bu duruma karşın Fed Başkanı Powell katıldığı bir konferansta enflasyonla mücadele vurgusunu yineledi. Ayrıca Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faizlerin %4’ün üzerine çıkarılması ve bir süreliğine o seviyede tutulması gerektiğini aktardı. Akabinde Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, faiz oranlarını enflasyon kontrol altına alınmadan erken indirmenin riskli olabileceğini dile getirdi.

- Hafta başında OPEC+ grubu tarafından düzenlenen toplantıda ekim ayı için petrol arzının 100 bin varil azaltılması kararı ve artan küresel resesyon endişeleri emtia fiyatlamaları üzerinde etkili oldu. Brent petrol geçen hafta %1,29 düşerek varil başına 92USD’ye geriledi. Kıymetli madenlerden ons altın üç haftalık düşüşün ardından %0,28 değerlenerek 1717USD’ye yükseldi.

- BIST100 Endeksi geçtiğimiz hafta %9,27’lik artışla küresel hisse piyasalarından oldukça pozitif ayrıştı. Böylece haftalık kapanış rekorunu 3.521,38 puana yükselten gösterge endekste lot bazında işlem hacmi 37,25 milyarla tarihi rekor kırdı. USD/TRY kuru yatay alıcılı bir seyir izlerken pariteden destek bulan EUR/TRY kuru %1,08’lik artış kaydetti. Gram altınsa hafifçe alıcılı fiyatlanarak 1.000 TL’nin hemen üzerindeki konumunu korudu. Yurt içi piyasaların odağında ağustos ayının enflasyon verileri vardı. TÜİK’in açıkladığı veriler yıllık ÜFE’nin %143,75 ve yıllık TÜFE’nin %80,21 arttığını gösterdi. TCMB’nin aynı döneme dair açıkladığı verilere göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru (REDK) 52,84’e geriledi. REDK, Aralık 2021’de 48,1 ile rekor düşük seviyeye gerilemişti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksinin ağustosta 48,8’e gerilemesi imalat ihracatçıları için daha zorlu bir dönemi işaret etti. Zira endeks yaklaşık iki yıl sonra ilk defa eşik değerin altına geriledi.

BIST-100 HAFTALIK TEKNİK GÖRÜNÜM

BIST100 Endeksi haftalık bazda %9,27 oranında sert yükseliş ile 3.521 puandan kapattı. Endeks geçtiğimiz haftaya 3.247 puandan başladıktan sonra haftalık bazda 3.247-3.545 aralığında dalgalı hareket etti. Haftanın genelinde gelen güçlü alımlar etkili oldu ve kapanış rekoru (3.521) kırıldı. Endeksin işlem hacmi haftalık bazda 539mlr TL ile tüm zamanların zirvesinde gerçekleşti. Endeksin yukarı yönlü hareketinde Bankacılık Endeksi’nin %25,81 oranındaki sert yükselişi etkili oldu. Endeksin teknik görünümünü incelediğimizde, 3.500 seviyesinin üzerinde hacim destekli kapanış yapılmasını olumlu olarak değerlendirmekteyiz. Geri çekilmelerde 3.500 seviyesi ve 5 günlük AO (3.447) desteklerini takip etmekteyiz. Bu seviyelerin korunması ile mevcut güçlenmenin devam edebileceğini düşünmekteyiz. Dolar Bazlı Endeks haftalık bazda 1,78-1,94 cent bandında sert alıcılı hareket etti. Haftayı 1,93 cent seviyesinde kapatan endekste, yukarı yönlü hareketlerde psikolojik direnç konumunda takip ettiğimiz 2,00 cent direncini önemsemekteyiz. Aşağı yönlü hareketlerde 1,85-1,80 cent destekleri izlenebilir.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Yükleniyor

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16