• BIST 100

    11046,50%0,42
  • DOLAR

    41,30% 0,02
  • EURO

    48,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4903,74% 0,40
  • Ç. ALTIN

    7988,21% 1,27

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 Bin Konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 60 Bin Konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni'nde konuştu.

GÜNCEL 19.08.2022 16:36:44 662
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 Bin Konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni
Haberi Sesli Oku

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

'Sevgili İstanbullular, değerli kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Doğduğumuz günden beri havasını soluduğumuz suyunu içtiğimiz İstanbul'u her köşesiyle ayrı seviyoruz. 

Geçtiğimiz hafta restorasyonu tamamlanan Üsküdar Ayazma Camimiz ile gerçekten iftihar verici eser olan Medeniyet Üniversitemizin kütüphanesini hizmete açtık. Temmuz ayında İbn Haldun Üniversitemizin mezuniyet törenine katıldık. Ukrayna tahılının İstanbul Boğazı üzerinden taşınması törenine şahitlik ettik. İstanbul'da yenilenen arkeoloji müzelerimizi hizmete açtık. Yakın tarihinde en büyük ihanet olan 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle şehit ve gazilerimizi Saraçhane'de andık.

İstanbul'un Fethi'nin 569. yıldönümünün coşkusunu da Millet Bahçesi olarak düzenlemeye başladığımız Atatürk Havalimanı alanında hep beraber yaşamıştık. Eğitim, kültür, sanat, uluslararası etkinliklerden milli bayramlarımıza kadar ülkemize ve şehrimize değer katan, her anında İstanbul'da birlikte olduk, birlikte oluyoruz.

Az önce sordum; şu anda resmi rakam nedir? Dediler ki; 60-70 bin. Esenler'de şu anda 60 bin 70 bin kişinin katılımıyla bu muhteşem töreni yapıyoruz. Bu önemli törenle vesilesiyle İstanbul'umuzun güzide ilçelerinden Esenler'de sizlerle beraberiz. 2 gün önce 18 bin insanımızı toprağa verdiğimiz 17 Ağustos 1999 depreminin 23. yıldönümüydü. Depremin üzerinden 23 yıl geçti ama acısı yüreklerimizde hala ilk günkü gibi tazedir. Rabbimden bizleri her türlü afet, felaketten muhafaza eylemesini diliyorum.

O felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında kim vardı? Şu anda rahmetli olmuş Ecevit vardı, değil mi? Peki o deprem afetinde acaba iktidar ne yaptı? Tamamen bittiler. Tükendiler. Fakat biz iktidara geldik, bütün bu yıkılan yerleri ayağa kaldırdık. Bingöl depremini hatırlayın, Van depremini, Simav'ı hatırlayın, Kütahya'yı hatırlayın. Sakarya'yı, Gölcük'ü, Kocaeli'nin genelini hatırlayın, hepsinde anında Malatya'da, Elazığ'da bütün şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırdık. Çünkü biz söz verdik mi yaparız ve yaptık

Yapı inşasında eski kötü alışkanlıkların önünü kestik. 3 milyon konutun dönüşümünü gerçekleştirdik. Afetleri engellemek beşeri olarak bizim elimizde değil. Ama afetlerin yıkıcı etkilerine karşı tedbir almak bizim elimizdedir. Bizim sorumluluğumuzdadır. Hükümete gelir gelmez Türkiye'nin 81 ilini kapsayacak şekilde büyük bir kentsel dönüşüm çalışması başlattık. Amacımız ülkemizin hiçbir yerinde afetlere karşı dayanıksız, sağlıksız, metruk, çirkin yapı bırakmamaktı. Şehirlerimizi adeta yeni baştan inşa ederken hiçbir vatandaşımızı da mağdur etmedik. Yapı denetim sistemini geliştirerek, yapı inşasında eski kötü alışkanlıkların önünü tamamen kestik.

3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık hamdolsun bugüne kadar. 12 milyon vatandaşımız artık güvenli binaları, sosyal donatı, yeşil alanlarıyla huzur içinde hayatlarını sürdürebilecekleri yuvalarına kavuştular. Sosyal konut inşası alanında dünyaya örnek olacak modeli uygulamaya geçirdik. TOKİ kanalıyla inşa ettiğimiz 1 milyon 170 bin konut sayesinde 5 milyon vatandaşımızın güvenli evlerde huzurla oturmasını sağladık.

Tüm bu çalışmalarla ülkemizdeki yapıların yüzde 60'nı yani 50 milyon vatandaşımızı afetlere karşı koruma altına aldık. İnşallah hedefimiz yeni başlatacağımız hamlelerle önümüzdeki 5 yıl içinde 85 milyonun tamamını bu güvenli şemsiye altına almaktır.

Deprem, sel baskını, heyelanların bu ülkenin gerçeği olduğunu unutmadan insan aklı ve teknolojinin imkanlarını ele alarak Rabbimize teslim olacağız. Ana muhalefet Antalya'da yangın oldu. Muğla'da yangın oldu. Büyükşehir belediyesi onlarda. Ne yaptınız? Oralarda herhangi bir şey yaptılar mı? Yine biz yaptık biz. İzmir depremini hatırlayın. İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP'de. Ne yaptılar? Hiçbir şey. Bütün o deprem konutlarını ayağa kaldıran yine biz olduk.

Büyükşehir belediyesi CHP'de diye seyredemezdik. Öyleyse elleri kolları sıvadık ve devlet olarak buralara yardım elimizi uzattık. Bu işler lafla olmaz. Yalanla olmaz. Çarpıtmayla olmaz. Eğer böyle yaparsanız bir felaket gelir hepsini de siler süpürür. Bunun için milletimize ne söz vermişsek harfiyen yerine getiriyoruz. Yapılamayacak hiçbir sözün yükünün altına girmiyoruz.

Ne aldanan olacağız, ne aldatan, ilkemiz bu. Elbette her konuda bu ilkeyi hayata geçerli kılacağız. Ama depreme ve diğer afetlere hazırlık konusunda bu ilkeye tavizsiz bir şekilde bağlıyız. Sizlerden bu tür hassas meselelerde aklın ve bilimin ışığında yapılan işler dışında esip gürleyenlere itibar etmemenizi istiyorum.

Bay Kemal'in akşam söylediği başka, sabah söylediği başka. Geçmişte yaşadığımız acıları ve önümüzdeki potansiyel tehditlerin büyüklüğünü göz önüne alarak İstanbul'u kentsel dönüşüm projelerimizin merkezi olarak ilan ettik. 300 bin konutu dönüştürerek gerçekten zor bir işi gerçekleştirdik. Tarihi başarıya imza attık. Sahada 140 bin konut ve işyerinin dönüşümü devam ediyor. Fikirtepe gibi eskiden beri süregelen sorunlar sebebiyle adeta kangrene dönüşmüş bir yerde bile 15 bin konutun dönüşümünü sağlıyoruz.

Güngören, Zeytinburnu, Tozkoparan'da çalışmalar sürüyor. Kirazlıtepe'de 5 bin konutluk dönüşüm gerçekleşiyor. Kartal, Şerifali, Kağıthane, Beykoz, Silivri, Çatalca, Fatih, Pendik'te, 9 ilçenin tamamında on binlerce işçi ve mühendisimiz arı gibi çalışıyor. Fatih'in emaneti İstanbul'u yine dünyanın en gözde şehri hale getirene kadar durmayacağız.

Esenler şimdi daha bir başka güzel oluyor. Unutmayın daha bir başka güzel. Proje alanının yüzde 68'i yeşil ve sosyal donatı alanı olarak ayrılmıştır. Esenler'de kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 bin metrekare artıyor.

Bu projenin içinde yok yok desek yeridir. Projede çocuklarımızın en yüksek standartlarda eğitim almalarını sağlayacak 1924 derslikli 63 okul var. 35 bin cemaat kapasiteli 22 cami var. Yatak kapasitesi 500'ü bulan sağlık tesisleri var. 166 bin metrekarelik sosyal ve kültürel tesisler var. Projede insan merkezli anlayışın ürünü olan 40 kilometre uzunluğundaki bisiklet ve yaya yolları var. Akıllı şehir altyapısı sayesinde insanlara yük getiren değil yük alan sosyal ihtiyaçlara erişim sağlayan huzurlu ve güvenli şehir özellikleri var.

35 bin kişinin istihdam edileceği 128 bin metrekareyi aşkın büyüklüğünde teknoloji geliştirme bölgesi var. Projede ikinci etabı tamamlandığında İstanbul en büyük millet bahçelerinden biri var. Esenler kentsel dönüşüm projesi hakikaten İstanbul'a ve sizlere yakışır bir eserdir. Esenler'deki 60 bin konutluk projeyle, inşa edilecek yerleşimin ülkemizin pekçok ilinin merkezinden çok daha büyük şehircilik atılımını ifade ettiğini söylemek isterim.

Burada inşa edilecek konutların yaklaşık yarısı Esenler'deki riskli yapıların dönüşümünde diğer yarısı da çevre ilçelerdeki dönüşümde kullanılacak. Sosyal altyapıyı kullanarak kalan kısımları şehre nefes aldıracak alanlar haline getireceğiz. Bugün yaklaşık 2 bin 100 konutumuzun anahtarlarını hak sahiplerine veriyoruz. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 4 bin 840'a çıkartıyoruz.'


Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Bozyazıda Önünde 4,5 Dönüm Bahçesi İle Satılık Lux Ev

Anamur’da 4-6 Yaş Kur’an Kurslarında Yeni Dönem Coşkusu Mersin

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Türkiye'nin güvenilir insan kaynakları ve işe alım platformu olan Secret CV

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Lokman Hekimin Çırağı Sinema Yolculuğu Başlıyor

Kurtsan Robot Kol Kapatma: Esneklik ve Üstün Performans

Ankara Botoks Merkezi Profesyonelleriyle Kırışıklıklara Elveda

Kaymakam Duru’dan Öğrencilere Emniyet Kemeri Uyarısı

Bozyazı’da Mutluluğa İlk Adım: Zeynep Uysal ile Gökhan Kurt Nişanlandı

​Gezegenimizdeki Gerçek Su Miktarı Geleceğe Dair Endişeleri Artırıyor

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Endüstriyel Temizlikte Yeni Nesil Yaklaşımın Öncüsü Tahawash ile Fark Yaratın

Motorcu Küçük Dayı Yeni Yerinde

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kardeş Kent Bingen, Ekim ayında Anamur Belediyesi’ne Hasta Nakil Ambulansı Hibe Edecek.

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

Kaymakamlıktan Su Kaplumbağalarına Can Suyu

Bozyazı Gölevezi ve Kavutu Gülnar 8. Ekonomi Sempozyumunda

Gökyüzünde Gizemli Işıklar Anamurda da Dikkatli Gözlemcilerin Takibindeydi

Bez Kalemlik ile Doğal ve Sağlıklı Seçenekler

Popo Büyütme ile Brezilya Kalçalarının Sırrını Keşfedin

Meme Dikleştirme Operasyonları ile Daha Doğal ve Çekici Görünüm

​Anamur'da Elektrikli Bisiklet Kazası: 2 Yaralı

Güvenli ve Verimli Çalışma için İdeal Ekipmanlar

Modern Moda Dünyasında Abiye Elbiseler: Stil, Kombin ve Tavsiyeler

Yükleniyor

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

Başkan Denizden, 30 Ağustos Zafer Bayramı Nesajı

Doktor Yalçın ve Ailesinden Örnek Çevre Duyarlılığı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.