Tarih: 28.11.2022 06:55

Asya hisseleri haftaya satıcılı başlangıç yaptı

Facebook Twitter Linked-in

Bugün Ne Bekliyoruz? Fed’in son para politikası tutanaklarının ardından küresel piyasalarda hâkim olan iyimserliğe karşın Çin’deki Kovid kısıtlamalarından kaynaklı huzursuzluğun etkisiyle Asya hisseleri haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı. Çin Merkez Bankası (PBOC) Kovid kısıtlamaları karşısında ekonomiyi desteklemek için cuma günü ikinci kez zorunlu karşılık oranlarını düşürerek bankalara yaklaşık 70mlr USD ek likidite sağlama yönünde adım attı. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,39, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,39, Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,13 geriledi. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,52, Topix Endeksi %0,67 düştü. Güney Kore’de Kospi Endeksi %1,32, Kosdaq Bileşik Endeksi %2,08 satıcılı bir seyir izlemekte. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi %1,58 geriledi. ABD’de kısa haftanın ardından endeks vadelileri yeni haftaya satıcılı bir başlangıcı işaret ediyor. Bugün takvimde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Gün içinde, Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) bu yıl oy hakkı bulunan New York Fed Başkanı John Williams ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın ve ayrıca Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde’ın konuşmaları takip edilebilir.

 

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Haftanın son işlem günü Avrupa hisse endeksleri genelinde hafifçe alıcılı fiyatlamalar gerçekleşti. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,27 artarken Almanya’da DAX ve Fransa’da CAC 40 endeksleri sınırlı artışlar kaydetti. ABD tarafında Şükran Günü tatili nedeniyle erken kapanış yapan hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,45 artarken Nasdaq Bileşik Endeksi %0,52 düştü. Günü yatay satıcılı tamamlayan S&P 500 Endeksi haftayı eylül başından beri en yüksek seviyede bitirdi. EUR/USD paritesi hafta kapanışında hafifçe gerilese de 1,04 seviyesinde kaldı. Dolar Endeksi de (DXY) yeniden 106 puanın üzerine yükseldi. ABD Hazine tahvili faizlerinde sınırlı değişimler gerçekleşti. Değerli metallerden ons altın 1.750USD’nin hemen üstünde yatay fiyatlandı. Brent petrol %1,47 değer kaybederek varil başına 84USD’ye geriledi. Avrupa’nın lokomotifi Almanya, nihai rakamlara göre yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki üç aylık döneme kıyasla %0,4 ve önceki yılın aynı dönemine kıyasla %1,2’lik büyüme kaydetti. Piyasa beklentisi ise sırasıyla %0,3 ve %1,1’lik büyüme olması yönündeydi. Ülkedeki GFK tüketici güven endeksi aralık ayı için -40,2 değerini aldı.

BIST 100 Endeksi cuma günü küresel piyasalara paralel bir görünümle %0,33’lük artış kaydetti. Böylece gösterge endeks 4.874,34 puanla günlük kapanış rekorunu yeniledi. Endeks’in lot bazında işlem hacmi 5,82 milyar olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. Yurt içinde önemli bir veri akışı görülmedi.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —