• BIST 100

    10676,74%0,54
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    46,60% 0,59
  • GRAM ALTIN

    4313,78% 0,94
  • Ç. ALTIN

    6937,83% 0,19

Anamur ve Bozyazı Kaymakamlarından Kıbrıs Gazilerine Kıbrıs Gezisi

Mithat ÜNAL-Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Gazimizle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine bir gezi düzenlediler. 15 Ekim 2022 Kuzeyi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 3

GÜNCEL 5.12.2022 07:33:29 2166
Anamur ve Bozyazı Kaymakamlarından Kıbrıs Gazilerine Kıbrıs Gezisi
Haberi Sesli Oku

Mithat ÜNAL-(ÖZEL HABER)Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Gazimizle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine bir gezi düzenlediler. 15 Ekim 2022 Kuzeyi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 38. Yıldönümü nedeni ile düzenlenen gezide gazilerimiz, 1974’te başlatılan çıkarma harekâtının bulunduğu kıyıdan, Girne, Maraş, Yeşilköy, Lefkoşa ve birçok yerde harekâtın anılarının bulunduğu bölgeleri gezdiler.
Programı Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu ile birlikte düzenlediklerini kaydeden Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, Gazilerimizin geziye verdikleri önemin kendilerini oldukça memnun ettiğini kaydetti. Program hakkında gazetemize kısa bilgi veren Bozdemir,  “Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve özgürlüğü için Kıbrıs Barış Harekâtına katılarak gazi olan ancak bir daha Kıbrıs’ı görmeyen Kıbrıs gazilerimizi Bozyazı Kaymakamlığı ile birlikte KKTC kuruluş yıldönümü olan 15 Kasım’da Kıbrıs’a göndermeye karar verdik.  Gezimize Anamur’dan 10, Bozyazı’dan 6 gazimiz iştirak etti. 3 gün süre ile hem savaştıkları yerleri hem de tarihi ve turistik yerleri gezen gazilerimizin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.  Onları böyle mutlu görmekten biz de çok mutlu olduk. Gazilerimizi Kıbrıs’ta en güzel şekilde ağırlayan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri ORCAN’a şahsım ve gazilerimiz adına çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
Her İki Kaymakamımıza ve Tatlısu Belediyesine Teşekkür Ediyoruz
Gezi dönüşü gazetemizi ziyaret eden Kıbrıs Gazimiz Deniz Amfibi Çıkarması Manga Komutanı Onbaşı Durmuşali Uğuz, gezi sırasında çok duygulandıklarını ve ilk hücum çıkışındaki kıyıyı ziyaretleri sırasında ağlamaktan kendilerini tutamadıklarını söyledi. Geziyi düzenleyen Kaymakam Bilal Bozdemir ve Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğu’na  teşekkür eden Gazi Onbaşı Uğuz, Anamur ve Bozyazı’dan 16 Kıbrıs Gazisi ile geziye katıldıklarını söyledi. Gazilerimizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tatlısu Belediyesi ev sahipliği yaptı. Öncelikle Tatlısu Zambak kıyısında bir süre dinlenen gazilerimiz, KKTC’de çıkarma yaptıkları anılarının bulunduğu bölgeleri gezdiler. Gezi hakkında bilgi veren On Başı Durmuşali Uğuz; “ Öncelikle bu geziyi düzenleyen Kaymakamımız sayın Bilal Bozdemir’e ve bizi ağırlayan Tatlısu Belediyesine teşekkür ederim. Bu gezi bizim için çok anlamlı bir gezi oldu. Gezi programı kapsamında ilk olarak Deniz Piyade Tugayına bağlı askerlerce çıkarma yapılan Karaoğlanoğlu (Pentemili) Plajı'nı gezen gazilerimiz, burada hurdaya dönen Rum ağır silahlarının buluğu teşhir alanını ziyaret ettik. Şehit arkadaşlarımızın mezarlarını görünce çok duygulandık. Dulalar ettik, Kur’anı Kerim okuduk. Çıkarma gemisini, Şehit Pilotumuz Cengiz Topel’in Yeşilyurttaki maket uçağını görme fırsatı bulduk. Kurucu Cumhurbaşkanı Rahmetli Rauf Denktaş’ın mezarını ziyaret ettik. 498 şehidimizin yattığı şehitler mezarlığında arkadaşlarımız için dualar okuduk.” Dedi. Kendileri için bu gezinin büyük bir anlam taşıdığını kaydeden Kıbrız Gazisi Durmuşali Uğuz, üç günlük Kıbrıs gezisinin kendileri için büyük anlam taşıdığını söyledi.
Saat Saat Kıbrıs Barış Harekatı
20 Temmuz 1974 sabahı Türk ordusu, adaya saat 06.05'ten itibaren havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. Kıbrıs'a ayak basan ilk Türk askerleri, paraşütçülerdi. Hava İndirme Tugayının 1. Paraşüt Taburu, Pınarbaşı'na; 2. Paraşüt Taburu ise Gönyeli'ye indi. İlk taburlar inerken ciddi bir ateşle karşılaşmadılar. Denizden çıkarma, Deniz Piyade Tugayına bağlı askerlerce Karaoğlanoğlu (Pentemili) Plajı'na yapıldı. Çıkarma harekâtı başlamadan önce Pladini Plajı'nın ilerisindeki dağlarda önceden belirlenen hedefler Türk jet uçakları tarafından bombalandı. İlk çıkarma aracı saat 08.50’de sahile kapak attı
Saat 11.15'te 3. Paraşüt Taburu, Pınarbaşı'na; 4. Paraşüt Taburu, Gönyeli'ye indi. 3 ve 4. taburlar, yoğun topçu ve havan ateşine tutuldular. Bu nedenle dağınık olarak inebilen taburlar bir hayli zor şartlarda toparlanabildiler
Komando Tugayı da 20 Temmuz 1974 sabahı harekete geçti. 1. Komando Taburu, saat 08.20'de Pınarbaşı'na indi. Onu 2. Komando Taburu ile Gönyeli'ye inen 3. Komando Taburu ve Hamitköy'e inen Nevşehir Komando Taburu takip etti.
 Tank ve zırhlı araçlarla takviyeli Yunan Alayı, hava kararmak üzereyken Kıbrıs Türk Alayına karşı taarruza başladı. Taarruz, Kıbrıs Türk Alayı tarafından geriye püskürtüldü. Diğer taraftan Rum Millî Muhafız Kuvvetleri, Girne Boğazı'na hâkim oldu ancak 1. Komando Taburu, Doğruyol Tepesi'ni ele geçirerek Girne Boğazı'nı kontrol altına aldı.
Harekâtın ikinci günü Rumlar, havadan inen birliklerle denizden çıkan birliklerin birleşmesini engellemek ve bu birlikleri imha etmek üzere harekât düzenlendi. ada topraklarında savaş sürerken haberleşme ve koordinasyon eksikliğinden dolayı Kocatepe muhribi, Türk uçaklarınca batırıldı ve 54 asker öldü.[55][60] Kocatepe olayı üzerine Pakistan, seyyar bir hastane; İran seyyar hastane ve sağlık malzemesi gönderirken Libya, Türkiye’ye başta yedek parça olmak üzere her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirmiş ve bu gelişmenin ardından Türkiye için gerekli yedek parça ihtiyacı, Libya tarafından karşılanmıştır.
Dış baskıların artması neticesinde Türk Hükûmeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 353 sayılı kararını kabul ederek harekâtın üçüncü günü olan 22 Temmuz 1974 saat 17.00'den itibaren ateş kesmeye karar verdi ve bu karar Başbakan Bülent Ecevit tarafından saat 10.00'da düzenlenen basın toplantısında açıklandı.[55] Karar açıklandığı sırada henüz Kıbrıs'ta havadan inen birlikler ile denizden çıkan birlikler birleşmiş bir durumda değildi, 17.00'ye kadar bunun gerçekleşmesi beklenmekteydi.

 22 Temmuz günü 10.30'da Pladini Plajı'na varan Bora Özel Kuvveti, 3. Komando Taburu ile birlikte saat 17.00'de Girne'ye girdi. Çatışmalar üç dört saat daha devam etti. Küçük Kaymaklı köyü, Lefkoşa Sancağı Mücahitleri tarafından 18.30'da ele geçirildi. 22 Temmuz'dan 30 Temmuz'a kadar geçen süre içinde yaşanan ateşkes ihlalleri sonucunda Türk birlikleri, Yukarı ve Aşağı Dikmen (Dikomo), Kaynakköy (Sihari), Taşkent (Vuno), Akçiçek (Siskilip) bölgelerini ele geçirdiler ve ayrıca Lefkoşa Havaalanı çevresinde de ilerleme kaydettiler. Lefkoşa Havalimanı'nın durumu İngiltere ve Türkiye arasında bir krize yol açmıştır. İngiltere Başbakanı Harold Wilson ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit arasında havalimanının durumu üzerine sert bir telefon görüşmesi gerçekleşti ve Wilson, Türklerin havalimanına herhangi bir taarruzda bulunmaması konusunda tehditkâr bir tutum aldı.[61] 24 Temmuz 1974 tarihli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Lefkoşa Havaalanı'nı kuvvet kullanmak suretiyle ele geçirmek için girişimde bulunmamayı kabul etti.

2 ve 3. Türk Komando Taburları da Zeytinli istikametinde ilerlemeye başladı. 22 Temmuz'da 3. Paraşüt Taburunun taarruzu sonucu, Deliktepe'nin ele geçirilmesiyle Türk birlikleri önce Girne’ye girdi, daha sonra da Lefkoşa’ya yöneldi. Ateşkes başlamadan Girne-Lefkoşa hattı birleşti.
 Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu müdahalesinin sonucunda Yunanistan'daki cunta idaresi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Nikos Sampson Hükûmeti görevini bıraktı. Yunanistan'da da askerî hükûmet, idareyi sivillere devretme kararı aldı ve yedi yıldır Fransa’da sürgünde bulunan Konstantin Karamanlis'i hükûmeti kurması için Yunanistan'a çağrıldı. Konstantin Karamanlis'in 24 Temmuz 1974'te hükûmeti kurması ile Yunanistan'da 1967'den beri devam eden askerî rejim son buldu.

Eyüp Can'ın Ölümünden Önce Sanıktan Kaçtığı Anlara Ait Görüntüler Ortaya Çıktı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Almanya Avrupayı Korumaya mı Alıyor?

Eyüp Can’ın Ölümünde Yeni Gelişme: N.U. Tutuklandı

Akıllı Tarım Teknolojileriyle Anamur ve Gazipaşa Tarımda Çağ Atlıyor

12 Yaşındaki Eyüp Can’ın Sanığı Gözaltında

Dereköy Merkez Mezarlığı 165 Yıl Sonra Asıl Ünvanına Kavuştu

Kaymakam Kemal Duru, Çeltikçi ve Köprübaşı Mahallelerinde Vatandaşlarla Buluştu

Kaymakam Kemal DURU, Mahalle Ziyaretlerine Devam Ediyor

Anamur Sinanoğlu İşhanı'nda Küçük Çocuk Ölü Bulundu

Anamur Devlet Bahçeli Parkı’ndaki Silahlı Saldırıda Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Anamur ve Bozyazı da Üreticiler Jeneratörle Sulama Yapıyor

Anamur’da Kavurucu Sıcaklık ve Yüksek Nem Vatandaşı Zorluyor

Anamur’da Trafik Denetimleri Yaz Sezonuyla Birlikte Sıkılaştırıldı

Anamur Lisesi 2000 Mezunları 25 Yıl Sonra Yeniden Buluştu

Anamur da 8 Saatlik Elektrik Kesintisi Uygulanacak

Milletimizin başı sağ olsun

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Anamur Belediyesi Yangına Karşı Tüm Ekibi İle Teyakkuzda

Silifkede Ekipler Yangınla ve Rüzgarla Mücadele Ediyor 4 Mahalle Boşaltıldı

Gazipaşa’daki Orman Yangını Anamur’u Tehdit Etti: Karaağa ve Lale Mahalleleri Gece Yarısı Boşaltıldı

Anamur ve Gazipaşa da şiddetli Orman Yangını

Kaymakam Duru, Çeltikçi ve Köprübaşı Mahallelerinde Vatandaşlarla Buluştu

Gülnar ve Bozyazı Dereköy’de Elektrik Kesintisi: Aşırı Rüzgâr Nedeniyle Tedbir Amaçlı Kapattı.

Mersinde sıcaklar Kavuruyor

Yazlıkta İnternet Arayışında Olanlara Tavsiyeler

Anamur 17. Uluslararası Kültür ve Muz Festivalinde 200 Katılım Belgesi Takdim Edildi

ABD ve Rusya Arasında Ukrayna Krizi Yeniden Tırmanıyor, Diplomasi Trafiği Yoğunlaştı

Mersin’de Tarihi Kazıdan Büyük Keşif: 2 Bin Yıllık Roma Mozaiği Ortaya Çıkarıldı

ABD–Ukrayna Askeri İşbirliğinde Kritik Gerilim Tırmanıyor

Yükleniyor

Eyüp Can’ın Ölümünde Yeni Gelişme: N.U. Tutuklandı

Dereköy Merkez Mezarlığı 165 Yıl Sonra Asıl Ünvanına Kavuştu

Anamur Sinanoğlu İşhanı'nda Küçük Çocuk Ölü Bulundu

Anamur’da Kavurucu Sıcaklık ve Yüksek Nem Vatandaşı Zorluyor

Anamur’da Trafik Denetimleri Yaz Sezonuyla Birlikte Sıkılaştırıldı

Anamur Lisesi 2000 Mezunları 25 Yıl Sonra Yeniden Buluştu

Anamur da 8 Saatlik Elektrik Kesintisi Uygulanacak

Anamur Belediyesi Yangına Karşı Tüm Ekibi İle Teyakkuzda

Gazipaşa’daki Orman Yangını Anamur’u Tehdit Etti: Karaağa ve Lale Mahalleleri Gece Yarısı Boşaltıldı

Mersinde sıcaklar Kavuruyor

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.