Tarih: 05.10.2022 06:17

Asya piyasalarında alıcılı seyir görmekteyiz

Facebook Twitter Linked-in

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD imalat verisinin ardından hisse senedi piyasalarındaki kısa vadeli iyimserlik devam ediyor. Wall Street’teki pozitif kapanışların ardından bu sabah Asya piyasalarında da alıcılı bir seyir görmekteyiz. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,51, Topix Endeksi %0,37 primli. Hong Kong Hang Seng Endeksi salı günkü tatilin ardından teknoloji hisselerine gelen alımların etkisiyle bugün %5,99 artıda seyrediyor. Güney Kore’de karışık bir görünüm hâkim; Kospi Endeksi %0,33 artıda, erken işlemlerdeki kazançlarını geri veren Kosdaq Bileşik Endeksi %1,26 ekside seyretmekte. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi’nde günlük yükseliş %2,50’nin üzerinde. Çin ana kara hisse endeksleri bayram tatili nedeniyle hala kapalı. Ayrıca, Hindistan hisse senedi piyasası da bugün kapalı olacak. Asya’da bugün açıklanan verilere göre Güney Kore’de enflasyon eylülde yavaşlamaya devam ederek yıllık %5,6 ile beklentinin altında kaldı. Bugün Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de hizmet sektörü PMI verileri ve ABD’de Cuma günkü resmi istihdam raporu öncesinde ADP Enstitüsü’nün özel sektör istihdam raporu takip edilecek. Dünya genelinde hizmet sektörünün eylülde küçülmeye devam etmesi beklenmekte.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Dün hem Avrupa hem de ABD hisse endeksleri pozitif yönde oldukça güçlü kapanış yaptı. Avrupa tarafında CAC 40 Endeksi %4,24’lük artışla öncü olurken DAX Endeksi %3,78 ve FTSE 100 Endeksi %2,57’lik artışla takip etti. ABD tarafında ise Nasdaq Bileşik Endeksi %3,34 artarak yukarı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %3,06 ve Dow Jones Endeksi %2,80’lik artış kaydetti. Hafta başında Dolar Endeksi’nde (DXY) başlayan gerileme 1,4 puanlık düşüşle sürdü. DXY 110,2 puana gerilerken EUR/USD paritesi 1 seviyesinin hemen altında işlem gördü. Pazartesi günü oldukça sert gerileyen ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi dün %3,64 düzeyinde yatay kaldı. Dolar’daki gerilemenin etkisiyle ons altın %1,57 değerlenerek 1.726USD’ye ulaştı. Petrol fiyatlamalarında ise 5 Ekim’de yapılacak olan OPEC+ toplantısından günlük 1 milyon varillik arz kesintisine gidilmesi kararının çıkmasına yönelik beklentiler de etkili oldu. Brent petrol dün %3’ten fazla artarak varil başına 91USD’ye yükseldi. Eurostat’ın ağustos ayına dair açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nde aylık ÜFE %5, yıllık ÜFE %43,3 ile rekor artış kaydetti. ABD’de ağustos ayı fabrika siparişlerinin %0,2 artması beklenirken 548,4mlr USD seviyesinde gerçekleşerek aylık bazda değişim göstermemiş oldu. Aynı dönemde ülkedeki JOLTS açık iş sayısı piyasa beklentisinden daha fazla düşerek 10,05 milyona geriledi.

BIST 100 Endeksi dün %1,94’lük artışla küresel hisse endekslerine paralel bir görünüm sergiledi. Gösterge endeks güne alıcılı bir görünüm ile başladıktan sonra gün içinde 3.400- 3.480 puan bandında dalgalı hareket etti. Endeks günü 3.458,03 puandan tamamlarken işlem hacmi (lot bazında) 5,26 milyar ile görece yüksek bir seviyede gerçekleşti. USD/TRY kuru yatay alıcılı fiyatlanırken EUR/TRY kuru paritenin etkisiyle %1,80 arttı. Gram altın ise ons altından destek bularak 17 TL değerlenip 1.031 TL’ye ulaştı. TCMB; yayımladığı eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda, ‘Enflasyondaki artışa en belirgin katkının enerji ve hizmet gruplarından geldiğini belirtti.’ Ayrıca TCMB verilerine göre eylül ayı reel efektif döviz kuru (REDK) 52,84 puandan 54,51’e yükseldi.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —