-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
ABB Mansur Yavaş “Mercek Ankara” projesini tanıttı
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen ve yapay zeka ve görüntü işleme teknolojilerini bir araya getiren “Mercek Ankara” projesi kamuoyuna tanıtıldı.
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen ve yapay zeka ve görüntü işleme teknolojilerini bir araya getiren “Mercek Ankara” projesi kamuoyuna tanıtıldı.
“Mercek Ankara” projesi ile ilgili bir sunum yaparak bilgi veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dijital çağı yakalayan belediyecilik hizmetlerini temsil eden BLD 4.0 çalışmaları kapsamında, vatandaşlara birçok alanda hizmet edecek, yapay zeka altyapısına ait ilk uygulamaları tanıttıklarını belirterek, “Kameralardan elde edilen görüntüler üzerinde, projemizin paydaşı olan HAVELSAN mühendislerinin katkılarıyla, yapay zeka teknolojisi kullanılarak haftalık, günlük ve hatta anlık saha kontrol ve denetlemeleri yapılabilmektedir. Bugüne kadar bir belediye otobüsümüzün herhangi bir andaki doluluğu hakkında bilgi sahibi değilken sadece binerken okutulmuş tüm kartların toplam sayısı ile sınırlıyken şimdi artık otobüs içerisindeki kamera görüntüsünü değerlendiren yapay zeka algoritmaları bizlere anlık ve doğru şekilde otobüs doluluk bilgisi sunabilmektedir. Otobüslerimizin yoğunluk bilgisinin yanı sıra duraklarda bekleyen yolcuların yapay zeka sayesinde tespit edilip anlık olarak şoförlere ve filo takip merkezimize bildirilmesini de vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için önceliklendirdik.” dedi.
Şehre ait görüntülerden yapay zeka teknolojisi ile analizler yaparak hizmet kalitesini artırabilecekleri birçok alanın mevcut olduğuna dikkat çeken Yavaş, “Biz bu konular için yeni algoritmaların geliştirilmesine hızla devam ediyoruz. Bu kapsamda, yollardaki bozuklukların, çukurların, hasarlı veya kayıp rögar ve mazgal kapaklarının, kaçak hız kasislerinin, hasar görmüş trafik tabela ve ışıklarının hızlı tespiti ve tespitlerin belediyemizin ilgili birimlere iletilmesi konusunda da çalışmalarımız tamamlanmak üzere” şeklinde konuştu.
Mercek Ankara ile şehirdeki kamera ve sensör verilerinin vatandaşa hesap verme açısından da çok faydalı olduğunu bu nedenle gerçek bir BLD 4.0 projesi olduğunu belirten Yavaş, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Hepimizi üzen, trafikte sıkça yaralanan veya hayatını kaybeden sokak hayvanlarını da yapay zeka sayesinde hızlı bir şekilde tespit edip müdahale etmekte geliştirmekte olduğumuz özellikler arasında. Mercek Ankara’nın bir sonraki fazı kapsamında ise belediyemize ait parkların hepimiz için ama öncelikle çocuklarımız için daha güvenli hale gelmesi üzerine yapay zeka çalışmaları yapmaktayız.”
Şeffaf Ankara ve Ego Cep’te uygulaması aracılığıyla doğrudan vatandaşlarla da paylaşılacak olan bilgiler, vatandaşların ulaşımlarını daha konforlu yaparken, EGO Genel Müdürlüğü de sefer sıklığı gibi konularda daha doğru kaynak planlaması ve de optimizasyon sağlayabilecek.
Proje sayesinde “Yolcu Yoğunluk Analizi” yapılarak yolcu yoğunluğu kamera sistemi ile merkeze ve vatandaşlara EGO CEP’te uygulaması üzerinden anlık olarak bildirilecek. Durak tipi ve durakta yolcu olup olmadığı da tespit edilerek yolcu olduğu halde durakta durmadan geçen otobüsler de anlık olarak merkeze bildirilerek tespiti sağlanacak.
Yolculuğun daha güvenli hale getirilmesi için şoförün cep telefonu kullanımı, sigara kullanımı, emniyet kemeri ihlali kameralar ile anlık tespit edilerek müdahalesi sağlanacak. Belediye otobüslerinin kameraları ile çukur gibi yol bozuklukları tespit edilebilecek, rögar kapağı, yağmur ızgarası gibi belediye envanterinin de takibi yapılabilecek.
Hibya Haber Ajansı
Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Yükleniyor

