• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,65% 0,04
  • EURO

    46,89% 0,88
  • GRAM ALTIN

    4379,59% 1,87
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Aksakal: ″Başkanlık sistemi olmasaydı ekonomi daha iyi noktalarda olabilirdi″

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, ülke ve dünya gündemini gerçekleştirdiği basın toplantısında değerlendirdi.

GÜNCEL 3.11.2022 12:57:37 821
Aksakal: ″Başkanlık sistemi olmasaydı ekonomi daha iyi noktalarda olabilirdi″
Haberi Sesli Oku

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, ülke ve dünya gündemini gerçekleştirdiği basın toplantısında değerlendirdi.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ın açıklamaları şu şekilde:

“Bugün 3 Kasım 2022. O ünlü 3 Kasım seçimlerinin, yani devleti Ak Parti’ye devretmek zorunda bırakılışımızın 20’nci yıldönümündeyiz.

20 yılda büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığı ülkemizde bugünden sonraki sürecin nereye evrileceği konusundaki belirsizlik de tüm kasvetiyle önümüzde duruyor. Yıl 2022 olmuş, gelişmiş ülkeler uzayda mekan kurma yarışı yaparken, insansız araba, uçan otomobil peşinde koşarken biz hala daha kadınların giyim kuşamlarıyla, bireylerin yaşam tercihlerini dizayn etmekle uğraşıyoruz.

Atatürk Cumhuriyeti emanet ederken “muhasır medeniyetler seviyesini geçme” hedefi koymuştu, biz hala yüz yıl öncesi dönemlerin yaşam biçimlerini hedeflemiş haldeyiz. Bunun izah edilebilecek haklı bir gerekçesi olabileceğini düşünmediğimi ifade etmek isterim.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında ortaya koyduğu değişim ve dönüşümü başlatıyoruz şeklindeki strateji sonrası kabul edelim ki gerek devlet yönetiminde gerek siyaset kurumunda ve gerekse sosyal yaşamda bunun etkilerini en çarpıcı şekilde yaşıyoruz. Din esaslı kurallarla yönetilen ülkelerin hemen hemen tümünde bu tip yaşam biçimleri hızla değiştirilirken bizim ısrarla bu istikamette yürümemizin izahını yapabilmek oldukça güç bir durumdur.”

Bugün Cumhuriyet Meclisinin sıralarını işgal edip, ondan sonra da cumhuriyet için “düşünme setlerimizi yok etti” iddiasında bulunmak, hangi görüşe ve hangi inanca mensup olursa olsun vicdan sahibi hiçbir yurttaşa yakışmayacaktır diyen Aksakal, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yılında böyle konuların gündemimizi meşgul etmiş olmasından da büyük rahatsızlık duyduğumuzu açıkça ifade etmek isterim. Ne büyük bir talihsizliktir ki; cumhuriyetin nimetlerinden istifade ederek cumhuriyete çemkirmek zannederim bir başka toplumda yaşanmıyordur.

Bugün Cumhuriyet Meclisinin sıralarını işgal edip, ondan sonra da cumhuriyet için “düşünme setlerimizi yok etti” iddiasında bulunmak, hangi görüşe ve hangi inanca mensup olursa olsun vicdan sahibi hiçbir yurttaşa yakışmayacaktır.

Bu sözlerinden dolayı partisinin TBMM Gurup Başkan Vekilliği görevinden azledilen sayın Mahir Ünal için uygulanan tasarrufun sadece oluşan infialin etkisini törpülemek için olduğu da Sayın Cumhurbaşkanının grup toplantısında kendisine teşekkür etmesi ve başka önemli görevlerde birlikte çalışacaklarını beyan etmesinden de açıkça anlaşılmaktadır.

Büyük bir kurtuluş mücadelesinin sonrasında neredeyse tamamen elimizden alınmış toprakları yeniden vatan yapan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman ecdadımıza yapılabilecek en büyük haksızlıktır bu. Cumhuriyet geleceğimizdir, cumhuriyet varlık sebebimizdir, cumhuriyet istiklalimizdir, istikbalimizdir. Kısacası Cumhuriyet vazgeçilmezimizdir!” dedi.

Sayın Nebati, enflasyon için de tarih vererek aralık ayında artış hızının yavaşlamasını beklediklerini, 2023'te de yüzde 25 hedefinin korunduğunu ifade etmiş diyen Aksakal, “Biraz önce Demokratik Sol Parti olarak devleti AK Parti’ye devredişimizin 20. yılındayız dedik değil mi? Değerli bakan; biz size bu ekonomiyi devrettiğimizde enflasyon 96’lardan %29,7 düzeyine indirilmişti, bugün ise %85,51! Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz? Gerçi, Ekonomi Bakanı böyle de diğerleri farklı mı?

Tabii ki hayır; Ticaret Bakanı sayın Mehmet Muş ise ne diyor: 'Son yılları saymazsak, AK Parti döneminde enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarındadır.' Ya Merkez Bankası Başkanı? Sayın Şahap Kavcıoğlu da enflasyon raporunu paylaşıyor, 2022 enflasyonunu yüzde 60’a çıkaran rapor konuşmasında Kavcıoğlu TL’ye de değinerek, “son 10 gün çıkarıldığında son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk lirasıdır.” diyor.

O zaman son 20 seneyi çıkarırsanız, enflasyonu da %29,7 olarak ilan edebilirsiniz.

Allah’tan bazen doğrunun da farkında oluyorlar. Hani bozuk saat bile günde iki kez doğru zamanı gösterir ya onun gibi. Ne diyor Sayın Kavcıoğlu; “Fakat başkanlık sisteminin gelmesiyle birlikte son 5 yıla baktığımızda tablo hiç de iyimser değil. 5 yıl önce 1 lira olan ekmek bugün 5 lira, 2 bin lira olan buzdolabı da 10 bin liraya çıktı.” Neyle birlikte diyor? “Başkanlık sisteminin gelmesiyle birlikte” diyor sayın Merkez Bankası Başkanı.

Biz buradan şunu anlıyoruz, işte bu başkanlık sistemi denilen anayasal düzen değişikliği olmasaydı ekonomi daha iyi noktalarda olabilirdi. Demek ki neymiş? TBMM’nin iradesi ve denetimi dışında bir devlet yönetimi kurgularsanız, denge denetleme mekanizmalarını yok ederseniz, kuvvetler ayrılığı ilkesini kuvvetler birliği haline getirirseniz ne ekonomi kalır ne adalet ne de hukuk.  Her şey tarumar olur. Bugün yaşanan da maalesef budur.

Ekonomide yaşananların sadece yanlış ekonomi politikaların sonucu olduğunu söylemek elbette sorunun tespitine dair eksik bir öngörü olacaktır. Zira küresel sistemin yarattığı ve dünyanın tümünü de yakından ilgilendiren hususların varlığını inkar edemeyiz ya da görmezden gelemeyiz. Ancak ideal noktamız Tam Bağımsız Türkiye ise o takdirde öncelikle dış etkenlerden arındırılmış bir siyasi zeminde ülkeye hizmet etme mecburiyetimizin olduğunu da unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda kimi siyasi parti temsilcilerinin Amerika’da, İngiltere’de, Almanya’da ya da Çin’de Türkiye’nin geleceği konularında fikir alışverişi yapma ihtiyacı hissetmesi, evvel emirde kendi potansiyelini ve kendi değerlerini görmezden gelmesi ya da değersiz görmesi anlamını taşır sözlerini dile getiren Aksakal, konuşmasına şunları diyerek devam etti:

“Örneğin CHP Lideri sayın Kılıçdaroğlu Londra temaslarına ilişkin “Türkiye’ye nefes aldırmak, bulunduğumuz krizden çıkmak için temiz, yabancı yatırıma ihtiyacımız var. İngiltere’ye gitmemin en önemli amaçlarından biri de bu güçlü, temiz yatırımları Türkiye’ye çekmektir” demiş.

İnsanın nutku tutuluyor değerli arkadaşlarım. İngiltere dünyanın en büyük sömürgeci devletlerinin başında gelir. Hangi politikası temizmiş de sermayesi temiz olacak? Yüz yıllardır mazlum milletlerin bir sülük gibi kanını emen, topraklarında güneş batmayan imparatorluk diye sözüm ona övünülen devlet değil mi bu?

Bir de lafın başı geldi mi yeşil sermaye karşıtı olmakla övünürler. Doların yeşili Amerika’da farklı, Katar’da farklı mı oluyor? İngiltere’nin Sterlini daha mı saygın kabul ediliyor? AB’nin Euro’su daha mı millî sayılıyor?

Bir kez daha söylüyorum; üretim artmadıkça, israf kesilmedikçe, yolsuzluk önlenmedikçe nereden yatırımcı getirirseniz getirin ekonomide düzelmeyi sağlayamazsınız. Böyle bir ortamda hangi yatırımcı gelir o da başka bir tartışma konusu da, ayrıca o yatırımcılara nasıl bir güvence önerilmektedir ki henüz iktidar olmamışken bize inansın?

Elbette devletler arası diyalog kurmalıyız, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemeliyiz, dünyanın ve toplumların gelişimini takip etmeliyiz. Ancak özellikle küresel emperyalist sistemin ana aktörleriyle önemli bir seçim dönemi öncesinde ne gibi konular paylaşılabilir, bunun izahı gerçekten zor.”

Biz biliyoruz ki; Türkiye ne zaman güçlenmeye başlasa bu mekanizma devreye girer ve bizim enerjimizi boşa harcamamıza neden olacak ortamlar yaratır diyen Aksakal, şunları söyledi:

“Hele ki bir terör belasını başımıza sarmış, 40 senedir maddi manevi tüm varlıklarımızı heba etme noktasında bırakmışken, burnumuzun dibinde komşu topraklara üsler kurmuşken, sadece terörü beslemekle kalmamış doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta, Ege’de hak ve menfaatlerimize yönelik karşı tezlerin yanında yer almışken benim ülkemin siyasetçileri Amerika’da neyin arayışında olurlar? İngiltere’de, Almanya’da hangi inayetin peşinde koşarlar? Beğenmediğiniz Kuzey Kore kadar da mı olamıyorsunuz? Artık kendimize bir çekidüzen verme zamanı gelmedi mi?

İktidarın icraatlarından memnun olmayabiliriz. Elbette gerektiğinde eleştireceğiz. Sorunlarımızın çözüm adresi başka ülkelerin insanları, yöneticileri değil, kendi milletimizin evlatları olmalıdır. Öz değerlerimizi canlandırmakla, yapılan iyi işlere de destek vermekle ancak vatanımıza ve halkımıza hizmet edebiliriz.”

Seçimlere az bir zaman kaldı diyen DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, “Her ne kadar seçimler normal zamanında yapılacak denilse de öyle anlaşılıyor ki iktidar kanadı haklı bir gerekçe yaratmak amacıyla, ana muhalefet partisinin Meclise sunduğu başörtüsü kanun teklifini Anayasa değişikliği noktasına taşıyarak bir erken seçim ortamı yaratma gayretindedir. Esasen bu manzara da bize seçim sistemimizdeki iki seçim arası sürenin gerçekten uzun bir zaman olduğunu gösteriyor.

Demokratik Sol Parti olarak bu konuda bir önerimizi de paylaşmak isterim.

Seçimlerin 5 yılda bir yerine 4 yılda bir yapılması hususunda da bir maddenin Anayasa değişikliği kanun teklifinde yer alması uygun olacaktır. Öyle inanıyoruz ki, 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile getirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, bunu getiren partilerin dahi hesaplayamadıkları olumsuzlukların doğmasına sebep olmuştur.

Bunu nereden anlıyoruz derseniz, dikkat ediniz 2017 Anayasa Referandumunda “Evet” denilmesi için köy köy, şehir şehir dolaşan Sayın Davutoğlu da Sayın Babacan da bugün Millet İttifakı yapısı içerisinde Parlamenter Sisteme dönelim diye uğraşıyorlar.

Mademki Meclise bir Anayasa değişikliği çalışması getiriliyor, gelin henüz zaman varken parlamentonun denge denetleme yetkisini yeniden oluşturacak, kuvvetler ayrılığı prensibini hayata geçirecek değişiklikleri de kapsayacak içeriği Meclisin iradesine sunalım. Bundan herkesin memnun olacağına yürekten inanıyorum.” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Dereköy’de MBB’nin Tiyatro Şenliği ve Dereköy Muhtarlığının Keşkek İkramı Yoğun İlgi Gördü

Kaymakam Duru Güneybahşiş, Malaklar ve Bozdoğan’da Vatandaşla Buluştu

Yangından Kaçan Yaralı Leylek Anamur’da Koruma Altına Alındı

HALIDA DEV KAMPANYA BAŞLADI!

Anamur'da Kültür Rüzgarı: Kitap Festivali 4-10 Ağustos’ta Sahil Parkı’nda Başlıyor

Eyüp Can'ın Ölümünden Önce Sanıktan Kaçtığı Anlara Ait Görüntüler Ortaya Çıktı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Almanya Avrupayı Korumaya mı Alıyor?

Eyüp Can’ın Ölümünde Yeni Gelişme: N.U. Tutuklandı

Akıllı Tarım Teknolojileriyle Anamur ve Gazipaşa Tarımda Çağ Atlıyor

12 Yaşındaki Eyüp Can’ın Sanığı Gözaltında

Dereköy Merkez Mezarlığı 165 Yıl Sonra Asıl Ünvanına Kavuştu

Kaymakam Kemal Duru, Çeltikçi ve Köprübaşı Mahallelerinde Vatandaşlarla Buluştu

Kaymakam Kemal DURU, Mahalle Ziyaretlerine Devam Ediyor

Anamur Sinanoğlu İşhanı'nda Küçük Çocuk Ölü Bulundu

Anamur Devlet Bahçeli Parkı’ndaki Silahlı Saldırıda Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Anamur ve Bozyazı da Üreticiler Jeneratörle Sulama Yapıyor

Anamur’da Kavurucu Sıcaklık ve Yüksek Nem Vatandaşı Zorluyor

Anamur’da Trafik Denetimleri Yaz Sezonuyla Birlikte Sıkılaştırıldı

Anamur Lisesi 2000 Mezunları 25 Yıl Sonra Yeniden Buluştu

Anamur da 8 Saatlik Elektrik Kesintisi Uygulanacak

Milletimizin başı sağ olsun

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Anamur Belediyesi Yangına Karşı Tüm Ekibi İle Teyakkuzda

Silifkede Ekipler Yangınla ve Rüzgarla Mücadele Ediyor 4 Mahalle Boşaltıldı

Gazipaşa’daki Orman Yangını Anamur’u Tehdit Etti: Karaağa ve Lale Mahalleleri Gece Yarısı Boşaltıldı

Anamur ve Gazipaşa da şiddetli Orman Yangını

Kaymakam Duru, Çeltikçi ve Köprübaşı Mahallelerinde Vatandaşlarla Buluştu

Gülnar ve Bozyazı Dereköy’de Elektrik Kesintisi: Aşırı Rüzgâr Nedeniyle Tedbir Amaçlı Kapattı.

Mersinde sıcaklar Kavuruyor

Yükleniyor

Kaymakam Duru Güneybahşiş, Malaklar ve Bozdoğan’da Vatandaşla Buluştu

Yangından Kaçan Yaralı Leylek Anamur’da Koruma Altına Alındı

Eyüp Can’ın Ölümünde Yeni Gelişme: N.U. Tutuklandı

Dereköy Merkez Mezarlığı 165 Yıl Sonra Asıl Ünvanına Kavuştu

Anamur Sinanoğlu İşhanı'nda Küçük Çocuk Ölü Bulundu

Anamur’da Kavurucu Sıcaklık ve Yüksek Nem Vatandaşı Zorluyor

Anamur’da Trafik Denetimleri Yaz Sezonuyla Birlikte Sıkılaştırıldı

Anamur Lisesi 2000 Mezunları 25 Yıl Sonra Yeniden Buluştu

Anamur da 8 Saatlik Elektrik Kesintisi Uygulanacak

Anamur Belediyesi Yangına Karşı Tüm Ekibi İle Teyakkuzda

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.