• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Aksakal: ″Başkanlık sistemi olmasaydı ekonomi daha iyi noktalarda olabilirdi″

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, ülke ve dünya gündemini gerçekleştirdiği basın toplantısında değerlendirdi.

GÜNCEL 3.11.2022 12:57:37
Aksakal: ″Başkanlık sistemi olmasaydı ekonomi daha iyi noktalarda olabilirdi″

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, ülke ve dünya gündemini gerçekleştirdiği basın toplantısında değerlendirdi.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ın açıklamaları şu şekilde:

“Bugün 3 Kasım 2022. O ünlü 3 Kasım seçimlerinin, yani devleti Ak Parti’ye devretmek zorunda bırakılışımızın 20’nci yıldönümündeyiz.

20 yılda büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığı ülkemizde bugünden sonraki sürecin nereye evrileceği konusundaki belirsizlik de tüm kasvetiyle önümüzde duruyor. Yıl 2022 olmuş, gelişmiş ülkeler uzayda mekan kurma yarışı yaparken, insansız araba, uçan otomobil peşinde koşarken biz hala daha kadınların giyim kuşamlarıyla, bireylerin yaşam tercihlerini dizayn etmekle uğraşıyoruz.

Atatürk Cumhuriyeti emanet ederken “muhasır medeniyetler seviyesini geçme” hedefi koymuştu, biz hala yüz yıl öncesi dönemlerin yaşam biçimlerini hedeflemiş haldeyiz. Bunun izah edilebilecek haklı bir gerekçesi olabileceğini düşünmediğimi ifade etmek isterim.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında ortaya koyduğu değişim ve dönüşümü başlatıyoruz şeklindeki strateji sonrası kabul edelim ki gerek devlet yönetiminde gerek siyaset kurumunda ve gerekse sosyal yaşamda bunun etkilerini en çarpıcı şekilde yaşıyoruz. Din esaslı kurallarla yönetilen ülkelerin hemen hemen tümünde bu tip yaşam biçimleri hızla değiştirilirken bizim ısrarla bu istikamette yürümemizin izahını yapabilmek oldukça güç bir durumdur.”

Bugün Cumhuriyet Meclisinin sıralarını işgal edip, ondan sonra da cumhuriyet için “düşünme setlerimizi yok etti” iddiasında bulunmak, hangi görüşe ve hangi inanca mensup olursa olsun vicdan sahibi hiçbir yurttaşa yakışmayacaktır diyen Aksakal, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yılında böyle konuların gündemimizi meşgul etmiş olmasından da büyük rahatsızlık duyduğumuzu açıkça ifade etmek isterim. Ne büyük bir talihsizliktir ki; cumhuriyetin nimetlerinden istifade ederek cumhuriyete çemkirmek zannederim bir başka toplumda yaşanmıyordur.

Bugün Cumhuriyet Meclisinin sıralarını işgal edip, ondan sonra da cumhuriyet için “düşünme setlerimizi yok etti” iddiasında bulunmak, hangi görüşe ve hangi inanca mensup olursa olsun vicdan sahibi hiçbir yurttaşa yakışmayacaktır.

Bu sözlerinden dolayı partisinin TBMM Gurup Başkan Vekilliği görevinden azledilen sayın Mahir Ünal için uygulanan tasarrufun sadece oluşan infialin etkisini törpülemek için olduğu da Sayın Cumhurbaşkanının grup toplantısında kendisine teşekkür etmesi ve başka önemli görevlerde birlikte çalışacaklarını beyan etmesinden de açıkça anlaşılmaktadır.

Büyük bir kurtuluş mücadelesinin sonrasında neredeyse tamamen elimizden alınmış toprakları yeniden vatan yapan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman ecdadımıza yapılabilecek en büyük haksızlıktır bu. Cumhuriyet geleceğimizdir, cumhuriyet varlık sebebimizdir, cumhuriyet istiklalimizdir, istikbalimizdir. Kısacası Cumhuriyet vazgeçilmezimizdir!” dedi.

Sayın Nebati, enflasyon için de tarih vererek aralık ayında artış hızının yavaşlamasını beklediklerini, 2023'te de yüzde 25 hedefinin korunduğunu ifade etmiş diyen Aksakal, “Biraz önce Demokratik Sol Parti olarak devleti AK Parti’ye devredişimizin 20. yılındayız dedik değil mi? Değerli bakan; biz size bu ekonomiyi devrettiğimizde enflasyon 96’lardan %29,7 düzeyine indirilmişti, bugün ise %85,51! Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz? Gerçi, Ekonomi Bakanı böyle de diğerleri farklı mı?

Tabii ki hayır; Ticaret Bakanı sayın Mehmet Muş ise ne diyor: 'Son yılları saymazsak, AK Parti döneminde enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarındadır.' Ya Merkez Bankası Başkanı? Sayın Şahap Kavcıoğlu da enflasyon raporunu paylaşıyor, 2022 enflasyonunu yüzde 60’a çıkaran rapor konuşmasında Kavcıoğlu TL’ye de değinerek, “son 10 gün çıkarıldığında son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk lirasıdır.” diyor.

O zaman son 20 seneyi çıkarırsanız, enflasyonu da %29,7 olarak ilan edebilirsiniz.

Allah’tan bazen doğrunun da farkında oluyorlar. Hani bozuk saat bile günde iki kez doğru zamanı gösterir ya onun gibi. Ne diyor Sayın Kavcıoğlu; “Fakat başkanlık sisteminin gelmesiyle birlikte son 5 yıla baktığımızda tablo hiç de iyimser değil. 5 yıl önce 1 lira olan ekmek bugün 5 lira, 2 bin lira olan buzdolabı da 10 bin liraya çıktı.” Neyle birlikte diyor? “Başkanlık sisteminin gelmesiyle birlikte” diyor sayın Merkez Bankası Başkanı.

Biz buradan şunu anlıyoruz, işte bu başkanlık sistemi denilen anayasal düzen değişikliği olmasaydı ekonomi daha iyi noktalarda olabilirdi. Demek ki neymiş? TBMM’nin iradesi ve denetimi dışında bir devlet yönetimi kurgularsanız, denge denetleme mekanizmalarını yok ederseniz, kuvvetler ayrılığı ilkesini kuvvetler birliği haline getirirseniz ne ekonomi kalır ne adalet ne de hukuk.  Her şey tarumar olur. Bugün yaşanan da maalesef budur.

Ekonomide yaşananların sadece yanlış ekonomi politikaların sonucu olduğunu söylemek elbette sorunun tespitine dair eksik bir öngörü olacaktır. Zira küresel sistemin yarattığı ve dünyanın tümünü de yakından ilgilendiren hususların varlığını inkar edemeyiz ya da görmezden gelemeyiz. Ancak ideal noktamız Tam Bağımsız Türkiye ise o takdirde öncelikle dış etkenlerden arındırılmış bir siyasi zeminde ülkeye hizmet etme mecburiyetimizin olduğunu da unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda kimi siyasi parti temsilcilerinin Amerika’da, İngiltere’de, Almanya’da ya da Çin’de Türkiye’nin geleceği konularında fikir alışverişi yapma ihtiyacı hissetmesi, evvel emirde kendi potansiyelini ve kendi değerlerini görmezden gelmesi ya da değersiz görmesi anlamını taşır sözlerini dile getiren Aksakal, konuşmasına şunları diyerek devam etti:

“Örneğin CHP Lideri sayın Kılıçdaroğlu Londra temaslarına ilişkin “Türkiye’ye nefes aldırmak, bulunduğumuz krizden çıkmak için temiz, yabancı yatırıma ihtiyacımız var. İngiltere’ye gitmemin en önemli amaçlarından biri de bu güçlü, temiz yatırımları Türkiye’ye çekmektir” demiş.

İnsanın nutku tutuluyor değerli arkadaşlarım. İngiltere dünyanın en büyük sömürgeci devletlerinin başında gelir. Hangi politikası temizmiş de sermayesi temiz olacak? Yüz yıllardır mazlum milletlerin bir sülük gibi kanını emen, topraklarında güneş batmayan imparatorluk diye sözüm ona övünülen devlet değil mi bu?

Bir de lafın başı geldi mi yeşil sermaye karşıtı olmakla övünürler. Doların yeşili Amerika’da farklı, Katar’da farklı mı oluyor? İngiltere’nin Sterlini daha mı saygın kabul ediliyor? AB’nin Euro’su daha mı millî sayılıyor?

Bir kez daha söylüyorum; üretim artmadıkça, israf kesilmedikçe, yolsuzluk önlenmedikçe nereden yatırımcı getirirseniz getirin ekonomide düzelmeyi sağlayamazsınız. Böyle bir ortamda hangi yatırımcı gelir o da başka bir tartışma konusu da, ayrıca o yatırımcılara nasıl bir güvence önerilmektedir ki henüz iktidar olmamışken bize inansın?

Elbette devletler arası diyalog kurmalıyız, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemeliyiz, dünyanın ve toplumların gelişimini takip etmeliyiz. Ancak özellikle küresel emperyalist sistemin ana aktörleriyle önemli bir seçim dönemi öncesinde ne gibi konular paylaşılabilir, bunun izahı gerçekten zor.”

Biz biliyoruz ki; Türkiye ne zaman güçlenmeye başlasa bu mekanizma devreye girer ve bizim enerjimizi boşa harcamamıza neden olacak ortamlar yaratır diyen Aksakal, şunları söyledi:

“Hele ki bir terör belasını başımıza sarmış, 40 senedir maddi manevi tüm varlıklarımızı heba etme noktasında bırakmışken, burnumuzun dibinde komşu topraklara üsler kurmuşken, sadece terörü beslemekle kalmamış doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta, Ege’de hak ve menfaatlerimize yönelik karşı tezlerin yanında yer almışken benim ülkemin siyasetçileri Amerika’da neyin arayışında olurlar? İngiltere’de, Almanya’da hangi inayetin peşinde koşarlar? Beğenmediğiniz Kuzey Kore kadar da mı olamıyorsunuz? Artık kendimize bir çekidüzen verme zamanı gelmedi mi?

İktidarın icraatlarından memnun olmayabiliriz. Elbette gerektiğinde eleştireceğiz. Sorunlarımızın çözüm adresi başka ülkelerin insanları, yöneticileri değil, kendi milletimizin evlatları olmalıdır. Öz değerlerimizi canlandırmakla, yapılan iyi işlere de destek vermekle ancak vatanımıza ve halkımıza hizmet edebiliriz.”

Seçimlere az bir zaman kaldı diyen DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, “Her ne kadar seçimler normal zamanında yapılacak denilse de öyle anlaşılıyor ki iktidar kanadı haklı bir gerekçe yaratmak amacıyla, ana muhalefet partisinin Meclise sunduğu başörtüsü kanun teklifini Anayasa değişikliği noktasına taşıyarak bir erken seçim ortamı yaratma gayretindedir. Esasen bu manzara da bize seçim sistemimizdeki iki seçim arası sürenin gerçekten uzun bir zaman olduğunu gösteriyor.

Demokratik Sol Parti olarak bu konuda bir önerimizi de paylaşmak isterim.

Seçimlerin 5 yılda bir yerine 4 yılda bir yapılması hususunda da bir maddenin Anayasa değişikliği kanun teklifinde yer alması uygun olacaktır. Öyle inanıyoruz ki, 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile getirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, bunu getiren partilerin dahi hesaplayamadıkları olumsuzlukların doğmasına sebep olmuştur.

Bunu nereden anlıyoruz derseniz, dikkat ediniz 2017 Anayasa Referandumunda “Evet” denilmesi için köy köy, şehir şehir dolaşan Sayın Davutoğlu da Sayın Babacan da bugün Millet İttifakı yapısı içerisinde Parlamenter Sisteme dönelim diye uğraşıyorlar.

Mademki Meclise bir Anayasa değişikliği çalışması getiriliyor, gelin henüz zaman varken parlamentonun denge denetleme yetkisini yeniden oluşturacak, kuvvetler ayrılığı prensibini hayata geçirecek değişiklikleri de kapsayacak içeriği Meclisin iradesine sunalım. Bundan herkesin memnun olacağına yürekten inanıyorum.” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yayla Muzu, Anamur Muzunu 3’e Katladı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Yükleniyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16