Tarih: 25.02.2023 09:07

Aksakal: ″Mevcut imar mevzuatı kentlerde adeta bir soygun düzeni yaratmıştır″

Facebook Twitter Linked-in

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal ve heyeti, deprem bölgesine 2 günlük ziyaret düzenledi. Ziyarette DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’a; Genel Başkan Yardımcıları Onur İste, Dilara Tambova, Selçuk Karakülçe, Ejder Onursal, Parti Meclisi Üyeleri Ahmet Önal, Hakan Buldu ve Ankara İl Başkanı Turgay Akbaba eşlik etti.

Aksakal toplantıda öncelikle depremden etkilenen vatandaşlara başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Yaşanan bu büyük deprem felaketi, ülkemizdeki kentleşme politikalarının iflas ettiğini gösteriyor. Türkiye’de yapılan kentlerin, yanlış olduğunu kanıtlıyor. Bu korkunç ve korkunç olduğu kadar bilimsel kriterlerden uzak kentleşme modelinden derhal vazgeçilmelidir. Aksi takdirde, Türkiye’yi daha büyük felaketler, daha büyük yıkımlar bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin bölgedeki etkilerinden bahseden Aksakal, “Deprem Bölgede çok büyük bir insanlık dramı yaratmıştır. On binlerce canlının ölümüne, yüz binlercesinin de yaralanmasına neden olmuştur. Bölge ekonomisi büyük ölçüde çökmüştür.  Milyonlarca insan için, barınma, beslenme, hayatta kalabilme sorunları yaratmıştır. Büyük bir iç göç hareketi başlatmıştır. Deprem felaketi, büyük bir sosyal çöküşe, toplumsal bir depresyona neden olmuştur.” dedi.

Aksakal, felaketlerin nedenlerinin başında toplumsal duyarsızlığın geldiğini ileri sürerek, “Ölümlerin sebebi, doğal felaketler değil, insan eliyle yapılmış kentlerdir, binalardır. Depremin sonuçları, mevcut imar planlama yaklaşımının da yanlış olduğunu gösteriyor. Bu planlama modeli, bu imar yasası, çağdaş ve sağlıklı yeni bir kent yasası ile derhal değiştirilmelidir. Mevcut imar mevzuatı, kentlerde adeta bir soygun düzeni yaratmıştır.” şeklinde konuştu.

Sağlıklı yapılaşmanın önünün açılması gerektiğini söyleyen Aksakal, “Bugün Türkiye’de yanlış kentleşme politikası uygulanmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan ‘Dengeli Kalkınma Modeli’ terkedilmiş, bunun yerine, plansız programsız, Köyden Kente Göç hareketi başlatılmıştır. Diyebiliriz ki Türkiye’nin bütün sorunları, aşırı büyüyen bu kentlerde meydana gelmiştir.” diye konuştu.

Aksakal, afetsiz kentlerin DSP bir felsefe ve yaklaşımla hayata geçirilebileceğini öne sürerek, şunları kaydetti:

“Bununla ilgili tüm projelerimiz hazırlanmıştır. Buna göre ilk yapılması gereken şey, Afet bölgelerine özel, Afetlere dirençli kentler yasasının çıkarılmasıdır. Bu planlama modeli sayesinde, hem doğal, hem de afetlerden etkilenmeyen kentler dönemi başlatılır. Depremde zarar görmüş kentler, ‘Afetsiz Kentler Strateji Planı’ yaparak çalışmaları hemen başlatabilir. Yeni bir plan yapmadan yapılacak her şey, spekülasyona, vurguna kapı açacak, kentlerin sağlıklı gelişmesini önleyecektir. Yeni plan sayesinde, yıkılan kentlerde, bir nevi seferberlik hareketi ile hem kısa zamanda kentin yaraları sarılacak, hem de hızlı bir kalkınma hareketi başlatılacaktır.”

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —