Tarih: 12.11.2022 08:44

Akciğer enfeksiyonlarındaki benzerlikler tedaviyi geciktirmesin

Facebook Twitter Linked-in

Demirgan, klasik teşhis yöntemlerinin tek başına yeterli olmadığını ifade etti.

Sadece fiziki muayene ve akciğer grafisiyle konulan akciğer enfeksiyon teşhislerinin bazı durumlarda tek başına yeterli olmadığını aktaran Demirgan, ''Bronşit, mikrobik olmayan akciğer tutulumları, akciğere pıhtı atması, KOAH, akciğer içerisindeki kanamalar, lejyoner hastalığı, astım ve zatürre gibi hastalıklar çoğunlukla birbirine benzer belirtiler göstermektedir. Virüs, bakteri ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre yüksek ateş, öksürük, balgam, yan ağrısı gibi belirtilerle seyreden bir hastalık olup erken teşhis edilemediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.'' bilgisini verdi.

Demirgan, bu kapsamda yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdikleri bosphore atypical CAP panel kitiyle hastadan alınan tek bir tüp kandan benzerlik gösteren bu hastalıkların doğru teşhisinin konulabilmesine olanak sağladıklarına işaret ederek, ''Tek bir panelden, zatürre, astım ve lejyoner hastalığının direk tespit edilebilmesi doğru tedavi için de büyük önem arz ediyor.'' ifadesini kullandı.

Zatürre en sık görülen enfeksiyon hastalığı

Dünyada ve Türkiye'de en sık görülen enfeksiyon hastalıkları arasında yer alan zatürre, Türkiye'de ölüm nedenleri arasında 5. sırada, enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ise birinci sırada yer alıyor.

Özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve kronik başka hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilen zatürre, bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle oluşabiliyor. Zatürrenin diğer enfeksiyon kaynaklı akciğer hastalıklarıyla benzerlik göstermesi, akciğer rahatsızlıklarında ölümcül riski ile erken ve doğru tanının önemini daha da artırıyor.


Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —