Tarih: 07.09.2023 13:59

ABD’li Marck Dick için Şu Ana Kadar 12 Ünite Kan Gönderildi

Facebook Twitter Linked-in

Mithat ÜNAL/ANAMUR (Mersin)(DHA)- MERSİN'in Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi sınırları içerisi 2 bin 100 rakımda bulunan Morca Mağarası’na inen ekipteki ABD’li dağcıyı kurtarma çalışmaları devam ediyor. ABD’li mağara araştırmacısı Marck Dick’e şu ana kadar 12 ünite kan gönderildiği öğrenildi.   AFAD’IN koordinesinde 4 ülkeden 98 kişi kurtarma çalışmasında görev yapıyor.  “Anamur’da 2100 rakımında bulunan Morca Mağarasında rahatsızlanan ABD’li dağcıyı kurtarma çalışmaları devam ediyor. ABD’li dağcı 110 metre yerin altından aşamalı olarak çıkartılacak” ABD’li Marck Dick ve beraberindeki 14 kişiden oluşan araştırma ekibi Mersin Anamur’da bulunan Morca Dağı’nın zirvesinde girişi bulunan Morca Mağarasına iniş yaptı.  Alınan bilgilere göre, 2 bin 100 metre rakımdan giriş Yaapan  ABD’li dağcı 1110 metrede mide rahatsızlığı geçirdi. Ekip arkadaşlarının haber vermesi üzerine bölgeye,  AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri sevk edildi.  Mağaraya iniş yapan ekipleri 1100 metre ile 1200 metre mesafe arasındaki bir derinlikte ilk müdahaleyi yaptı. Kurtarma çalışmasının ikinci gününde ekipler tedaviye devam etti. ABD’li dağcı sağlık durumuna göre bulunduğu yerden aşamalı olarak çıkartılacak. Ekip arkadaşlarının nöbetleşe yanına inerek yaşam ortamını koruduğu Marck Dick için şu ana kadar 12 ünite 0 RH+ kan gönderildi. 
DOKTORLAR MAĞARAYA İNİP, TEDAVİYE BAŞLADI
Ekiplerin iletişime geçtiği Dicky, ilaçlarını kullandığını durumunun iyi olduğunu belirtip, yardım talebini geri çekti. Ancak ekipler, tedbiren Dicky'e ulaşmak için çalışmalarını sürdürdü. Bölgeye doktorların da aralarında olduğu profesyonel mağaracılar geldi. Doktorlar, Dicky'in bulunduğu alana indi. Doktorların 1040 metre derinlikte tedavisine başladığı Dicky'in durumunun iyi olduğu belirtildi. Dar bir alanda olduğu bildirilen Dicky'in sağlığına kavuşup, kendi imkanları ile mağaradan çıkması bekleniyor.
MÜŞAHEDE ALTINDA
Diğer yandan profesyonel mağaracılar, tebdir amaçlı mağara dışında hazır bekletiliyor. Türkiye'den jandarma, UMKE, AKUT ve AFAD ekiplerinin yanı sıra, Macaristan, İtalya ve Romanya'dan gelen ekiplerden oluşan 98 kişilik, bir kurtarma ekibi oluşturuldu. Türkiye Mağaracılık Federasyonu da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "ABD'li Mark Dicky midesinden rahatsızlanmış ve 1040 metrede bulunan mağara içi kampında müşahede altına alınmıştır. Mağaracılık Federasyonu Mağara Kurtarma Komisyonu, AFAD koordinesinde Avrupa Mağara Kurtarma Birliği (ECRA) ve UMKE ile koordineli olarak diğer ülkelerdeki mağara kurtarma ekipleri ile her tür olasılığa karşı iletişim halindedir" ifadelerini kullandı.
MHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —