• BIST 100

    9691,16%0,48
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57

Fed: Kısıtlayıcı oranlar geçerli olacak, ancak kalibrasyon da gerekli

Fed yetkilileri, 20-21 Eylül toplantı tutanaklarına göre faiz oranlarını yakın vadede kısıtlayıcı bir seviyeye yükseltmeyi ve enflasyonu hedeflerine geri döndürmek için orada tutmayı taahhüt etti, ancak bazıları riskleri azaltmak için

GÜNCEL 12.10.2022 20:55:50
Fed: Kısıtlayıcı oranlar geçerli olacak, ancak kalibrasyon da gerekli

Fed yetkilileri, 20-21 Eylül toplantı tutanaklarına göre faiz oranlarını yakın vadede kısıtlayıcı bir seviyeye yükseltmeyi ve enflasyonu hedeflerine geri döndürmek için orada tutmayı taahhüt etti, ancak bazıları riskleri azaltmak için artışları kalibre etmenin önemli olacağını söyledi.

Fed tutanaklarından öne çıkan noktalara bakacak olursak;

Birkaç katılımcı, özellikle mevcut son derece belirsiz küresel ekonomik ve finansal ortamda, ekonomik görünüm üzerinde önemli olumsuz etki riskini azaltmak amacıyla daha fazla politika sıkılaştırmasının hızını ayarlamanın önemli olacağını belirtti.

Birçok katılımcı, enflasyonu düşürmek için çok az önlem almanın maliyetinin, çok fazla önlem almanın maliyetinden büyük olasılıkla ağır bastığını vurguladı.

Birkaç katılımcı, politika kısıtlayıcı bölgeye taşındıkça, risklerin daha iki taraflı hale geleceğini gözlemledi, bu da toplam talepteki kümülatif kısıtlamanın enflasyonu %2'ye geri getirmek için gerekeni aşması yönündeki aşağı yönlü riskin ortaya çıkmasını yansıttı.

Komitenin, politikasını uygun bir şekilde kısıtlayıcı bir duruşa doğru maksatlı bir şekilde hareket ettirerek, yüksek enflasyonun sabitleşmemesini ve enflasyon beklentilerinin sabit kalmamasını sağlamaya yardımcı olacağı konusunda anlaştılar.

Katılımcılar, trendin altında bir reel GSYİH büyümesi döneminin enflasyonist baskıları azaltmaya yardımcı olacağını ve Komitenin maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine sürekli olarak ulaşması için zemin hazırlayacağını belirttiler.

Kurumsal tahvil spreadleri nette biraz daraldı ve kabaca tarihsel dağılımlarının orta noktalarında kaldı. Hem politika faizlerindeki hem de şirket tahvili marjlarındaki artışları yansıtan şirket tahvillerinin getirileri, yılın başından bu yana önemli ölçüde yükseldi. Karşılaştırılabilir vadeli Hazine getirileri üzerinden belediye tahvili spreadleri bir dokunuş genişletti.

Eylül FOMC toplantısından bu yana Fedspeak, artan küresel ekonomik ve finansal risklere rağmen, komitenin jumbo oran artışlarına devam etme ihtiyacı etrafında alışılmadık bir şekilde hizalandığını gösterdi. FOMC tutanakları komitenin gerekçesi hakkında daha fazla bilgi sağlamakta. Tutanaklara baktığımızda, komitenin enflasyonu Fed'in %2 hedefine geri döndürmek için birleştiğini görülürken, bazı politika yapıcılar faiz oranları kısıtlayıcı bölgeye ulaştığı için temkinli davrandılar.

Fed, Eylül toplantısında inatçı enflasyon baskılarıyla mücadele etme adına gösterge faiz oranını üçüncü kez üst üste 75 baz puan artırmış ve hedef fon aralığını %3-3,25 aralığına yükseltmişti. Artan fiyat baskılarına yanıt vermede yavaş davrandığı için eleştirmenler tarafından eleştirilen Fed, 1980'lerden bu yana en agresif sıkılaştırma kampanyasını başlattı. Mart ayında sıfıra yakın oranlardan başlayarak 300 baz puan yükseldi ve daha fazlasının geleceğinin sinyalini verdi. Faiz artırımlarının hızı hakkında: Komitede, finansal koşulların, toplantı başına 75 baz puandan faiz artırım hızının yavaşlatılmasını gerektirecek kadar sıkı olmadığı konusunda geniş bir algı var. Bazıları, hızlı yürüyüş temposu devam ederse “bir şeyler kırılabilir” çizgisinde endişeleri tekrarlıyor, ancak biraz daha büyük bir grup, Fed'in sıkılaşma hızını yavaşlatması durumunda finansal koşulların gevşeyeceğine dair daha önemli bir risk görmekte.

Fed yetkilileri, son toplantıda yayınlanan ekonomik tahminlere göre, yıl sonuna kadar oranları %4,4'e ve 2023'te %4,6'ya yükseltmeyi bekliyorlar. Bunun ekonomik bir maliyeti var: Daha yüksek borçlanma maliyetlerinin önümüzdeki yıl büyümeyi %1,2'ye yavaşlatacağı ve işsizlik oranını %4,4'e çıkaracağı tahmin ediliyor. Eylül ayında işsizlik oranı %3,5 idi. İşverenler Eylül ayında 263.000 iş ekledi ve en son tüketici enflasyon raporu, fiyatların Ağustos ayına kadar 12 ayda %8.3 arttığını gösterdi. Perşembe günü açıklanacak olan Eylül ayı tüketici fiyat endeksinin hala %8,1'lik hızlı bir ilerleme göstermesi ve çekirdek enflasyon oranının kırk yılın en yüksek seviyesine dönmesi bekleniyor. Eylül ayı istihdam raporu, FOMC'nin Kasım toplantısından önce alacağı iki ana ekonomik göstergeden biriydi ve Fed'in art arda dördüncü kez 75 baz puan artırması için durumu açıkça ortaya koydu. Eylül TÜFE raporu da, politika yapıcılara rotayı değiştirmek için herhangi bir neden vermeyecektir. Çoğu üye, reel oranların 2023'te %1,5-%2 seviyelerine ulaşması gerektiği konusunda hemfikir. Nokta grafiğindeki terminal oranındaki farklılıklar çoğunlukla enflasyon tahminlerine ilişkin çeşitli görüşlerle açıklanmıştır.

Son gelen veri ve sinyaller Fed'in gelecek ay oranları tekrar 75 baz puan artıracağı yönündeki iddiaları güçlendirmiş durumda ve Kasım ayındaki artış, muhtemelen 75 baz puanlık son artış olacak. Buna karşın Fed’in pivot senaryosunun geri planda kalması için çok neden var ve genel kanı faizin maksimum olarak %4,5-5 bandı içinde bir yere kadar yükselmesinden sonraki hareket eğilimi çerçevesinde şekillenecek. Fed’in politika sıkılaştırmasının sonuna gelmesi için ücret-enflasyon sarmalının çözümlenmesi ve bunu yansıtan faktörlerin hafiflemesi gerekli. Çünkü mamul maliyeti dışında faktörler de üretici maliyetlerini etkiliyor ve bunun sonucu olarak yüksek enflasyon artışlarını gözlemlemeye devam ediyoruz. Eylül tutanakları, komitenin birçok üyesinin enflasyonun daha sağlamlaştığını gördüğünü gösteriyor. Benzin fiyatları Haziran ortasından Eylül ortasına kadar düşmesine rağmen, aylık çekirdek enflasyonun daha hızlı düşmemesi de problematik bir durum elbette şaşırmış olabilir. Ücretlerin ve fiyatların birbirini beslediğine dair bazı erken işaretler de rahatsızlık verici. Hızla artan borçlanma maliyetleri konut faaliyetlerini ise yavaşlattı, ancak ekonominin diğer kısımları halen esnek talep gösteriyor.

Dolayısıyla önümüzdeki yıl enflasyonun nasıl görüneceğine dair çeşitli görüşler var. Bazıları, arz darboğazlarının gevşetilmesinin enflasyonu hızla aşağı çekeceğine inanırken, diğerleri talep faktörlerinin enflasyonu 2024 yılına kadar Fed'in fiyat hedefinin üzerinde tuttuğunu düşünüyor. Bu arada, Fed'in aşırı sıkılaştığına dair daha sık uyarılar var. Bazı ekonomistler, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrar kazanması, tedarik zinciri baskılarının gevşemesi ve güçlü doların ithalatı ucuzlatması ile Fed'in faiz artırımlarının hızını yavaşlatması gerektiğini savunuyor. Bunlar çok yoğun şekilde dış gelişmelere de bağlanabilecek unsurlar, ki burada asıl asimetriyi yaratan doların güçlenmesi olarak görünüyor.

Maliye bakanları ve merkez bankacıları, bu hafta Dünya Bankası-IMF toplantıları için Washington'da bir araya geldiğinde, pek çok kişi dünyanın geri kalanının daha fazla Fed artışını kaldıramayacağını iddia edebilir. Özellikle doların güçlenmesinin de ithalat yoğun birçok ülke için sorun yaratacağını hesap edersek, küresel büyüme aslında Fed ve onu hiçbir ekstra kriter gözetmeksizin, adeta peg varmışçasına takip eden diğer merkez bankalarının attığı adımlarla da daha derin yavaşlayacak. Bununla birlikte, son Fed bildirileri, ABD para politikası için iç kaygıların birincil düşünce olduğunu açıkça ortaya koydu.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yayla Muzu, Anamur Muzunu 3’e Katladı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Yükleniyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16