• BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

2023 Mali Yılı Bütçesi Büyükşehir Meclisi’nde Kabul Edildi

Haber Merkezi*Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı 3. Birleşim toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Mali Bütçesi, 10 milyar 680 milyon TL olarak kabul edildi.

GÜNCEL 26.11.2022 09:07:23
2023 Mali Yılı Bütçesi Büyükşehir Meclisi’nde Kabul Edildi

Haber Merkezi*Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı 3. Birleşim toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Mali Bütçesi, 10 milyar 680 milyon TL olarak kabul edildi. Alınan kararla ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İnşallah hep beraber 2023 yılında bütçemizi uygulayacağız ve bütçe gerçekleşme oranımızı da en iyi noktalarda tamamlayacağız” dedi.

 

Göreve geldiği tarihten itibaren 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödediklerini söyleyen Seçer, “Şu anda TL bazında 1 milyar 582 milyon TL aldığımız banka borcu miktarı, 605 milyon 811 bin TL seviyelerinde. Kasamızı nereden nereye getirdiğimizi, belediyemizin mali disiplinini nasıl sağladığımızı buradan görebilirsiniz” şeklinde konuştu.

 

Hem kendi yaptıkları yatırımların bedelini ödediklerini, hem de geçen dönem yapılan yatırımların borç olarak kalan miktarını ödediklerini kaydeden Seçer, “Eğer ki geçtiğimiz dönemden borç ödemeseydik, yani bize bırakılan miras daha iyi bir miras olsaydı, emin olun şu anda Mersin'e yaptığımız yatırımların yüzde 50, yüzde 60 daha fazlasını yapardım” dedi.

 

Büyükşehir Belediyesi’nde bankamatik personeli olduğu yönündeki iddialara yanıt veren Başkan Seçer, “Bankamatikçi, benim en çok alerjim olan konudur. Başkalarının yaptığını eleştirirken, biz aynı hatayı yaparsak inandırıcılığımız olmaz” ifadesini kullandı.

 

Meclis çoğunluğuna dayalı sistem gereği, Meclis’ten belli dönemlerde talep ettiği borçlanma yetkilerini alamadığını hatırlatan Seçer, “Borçlanma konusunda feveran ettiğim söyleniyor. Benim feveranlığım vatandaşım adına canımın yanmasından kaynaklıdır, kendi adıma değil” diye konuştu.

 

Siyasi hesaplar olduğu kadar, yargı karşısında da verilecek hesaplar olduğuna dikkat çeken Seçer, “Benim babamın oğlu da olsa, doğru gördüğümü, doğru bildiğimi anlatmak, açıklamak zorundayım. Bunları da ortaya koyacağım ki, ortalığa dökülüp en kahraman belediye başkanıyım pozlarında kimse dolaşmasın” dedi.

 

MERSİN/(FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesinin 10 milyar 680 milyon TL olarak planlandığını belirten Başkan Seçer, önceki yılların bütçe gerçekleşme oranlarından örnekler vererek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi gerçekçi bütçe hazırlıyor. Plan Bütçe Komisyonu’nda da reel bir şekilde değerlendirilip Meclis’e sunuluyor. Biz gerçekleştireceğimiz yatırımları buraya koyuyoruz. Yeter ki yıl içerisinde ekonomi istikrarlı gitsin” dedi.

2022 yılı bütçesinin 6 milyar 98 milyon 910 bin lira olarak belirlendiğini hatırlatan Seçer, “Bu yıl bütçe gerçekleşme tahminimiz yaklaşık olarak yüzde 93 seviyelerinde. Bu da her şeye rağmen, yaptığımız bütçenin ne kadar gerçekçi olduğunun bir göstergesidir” diye konuştu.

 

Başkan Seçer: “Yatırıma ayrılan payı her yıl artırıyoruz”

 

2022 yılı yatırımlarının Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne 5 milyar 122 milyon 367 bin TL’ye mal olduğunu ifade eden Seçer, 2023 yılında yer alacak yatırımların maliyetinin ise 8 milyar 799 milyon TL olarak tahmin edildiğini söyledi. Seçer, “Demek ki 1 yıl içerisinde yatırımlarımızdaki artış yüzde 71.79 olacak. Bunun içine bütün hizmetlerimiz dahil. 2019 yılında yüzde 17 yaptığımız yatırımın bütçeye oranı, 2020 yılı içerisinde yüzde 22’ye, 2021 yılında yüzde 30,86’ya ve şu an itibariyle de yüzde 46,49’a çıkmış. Yani yönetime geldiğimiz yıl, her 100 liranın 17 lirasıyla yatırım yaparken, şu anda her 100 liranın yaklaşık olarak 47 lirasını yatırıma ayırıyoruz. Bu ciddi bir yatırım hamlesidir” şeklinde konuştu.  

 

“Belediye’de mali disiplini sağladık”

 

Göreve geldiği ilk günden itibaren 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödediklerini ifade eden Başkan Seçer, “Toplam borcumuz 1 milyar 898 milyon TL’ye çıktı. Ancak tabii ki boş durmadık, aldığımız kötü mirası da bir bir temizlemeye koyulduk. Şu ana kadar 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödedik. Şu anda TL bazında 1 milyar 582 milyon TL aldığımız banka borcu miktarı, 605 milyon 811 bin TL seviyelerinde. Kasamızı nereden nereye getirdiğimizi, belediyemizin mali disiplinini nasıl sağladığımızı buradan görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

 

“Geçmiş dönemin borçları olmasaydı, en az yüzde 50 daha fazla yatırım yapardım”

 

Göreve geldikleri günden bu yana hem kendi yaptıkları yatırımların bedelini ödediklerini, hem de geçen dönem yapılan yatırımların borç olarak kalan miktarını ödediklerini kaydeden Seçer, “Eğer ki geçtiğimiz dönemden borç ödemeseydik, yani bize bırakılan miras daha iyi bir miras olsaydı, emin olun şu anda Mersin'e yaptığımız yatırımların yüzde 50, yüzde 60 daha fazlasını yapardım” dedi. Başkan Seçer konuşmasının devamında, “Göreve geldiğimizde 100 lira bütçemiz, 100 lira da borcumuz vardı. Bugün geldiğimiz noktada 100 lira bütçemiz, 22 lira borcumuz var. 10 milyar 680 milyon TL bütçe yaptık, toplam borcumuz 2 milyar 34 milyon TL” diye konuştu.

Devraldıkları banka borcunun 278 milyon dolar olduğunu, bu rakamın şu anda 32 milyon dolara indiğini de sözlerine ekleyen Seçer, dolar bazında ne kadar para ödendiğinin ise, TL’nin o tarihteki değeri ile günümüzdeki değerinin kıyaslanması halinde anlaşılacağını söyledi.

“Bizden daha önce yapılmış hataları biz yapmayız”

 

Başından beri yüksek faizle borçlanma yapmadıklarının altını çizen Seçer, bir önceki yönetimin hatasına düşmeyeceğini belirterek, “Biz yüksek faizle borçlanarak, bizden önce yapılmış hataları yapmayız. Bu belediye 2018’in Aralık ayında yüzde 31.5 faizle borçlandırılmış bir belediyedir. Ben aynı hesapsızlığı, plansızlığı yapmam” dedi.

Borçlanma yetkisinin 250 milyon lira olmasına rağmen, bunun sadece 27 milyon lirasını borçlandığını vurgulayan Seçer, “Ben bu kötülüğü Mersin halkına yapmadım, yapmam da. Bu yıl 310 milyon lira; sadece İller Bankası’ndan 100 milyon kullanacağım, onun da yarısını kullandım. Bankalarla görüşme halindeyim. Eğer bana uygun faiz oranı vermezlerse, asla bugünün kötü mirasını yarın çocuklarımıza bırakmaya vicdanım razı olmaz. Belediyemizin mali disiplini tamdır, ciddiyeti tamdır, borçlu bir belediye değildir; aksine taahhütlerini yerine getiren bir belediyedir” diye konuştu.

 

“Biz bankamatikçilerin kökünü kazıdık”

 

Büyükşehir Belediyesi’nde bankamatik personeli olduğu yönündeki iddialara da yanıt veren Başkan Seçer, “Bankamatikçi, benim en çok alerjim olan konudur. Başkalarının yaptığını eleştirirken, biz aynı hatayı yaparsak inandırıcılığımız olmaz. Bana böyle bir kişi getirin, ben onun önce amiri ile ilgili gereğini yaparım, sonra da onunla ilgili” ifadelerini kullandı.

 

“Kentsel Tasarım çalışmalarımız devam ediyor”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde şu anda 5 tane kreşin faaliyette olduğu bilgisini veren Seçer, 1 yıl sonra bu sayıyı 2 katına çıkarabileceklerini söyledi. Taş Bina’daki birimlerin kısa sürede yeni yerine taşınacağını ve Taş Bina’nın restorasyonunun başlayacağını ifade eden Seçer, Kırmızı-Lacivert’teki birimlerin ve MESKİ’nin de aynı süreçte yeni yerlerine geçeceğini kaydetti. 

 

Çamlıbel Kentsel Tasarım ihalesinin yapıldığını, İstiklal Caddesi Kentsel Tasarım çalışmasının ilk etabının Aralık ayının ortalarında biteceğini belirten Seçer, “İkinci etap daha hızlı olacak. Çünkü bazı aksaklıkları gördük ve tedbirlerimizi aldık. Bu çalışma bittikten hemen sonra firma Çamlıbel’e giriyor ve ardından da Karaduvar. Orada sadece imarda revizyonlar yapıyoruz ve bu da süreç alıyor. Şubat ayı sonuna kadar, oranın ilk 2 etabının çalışmalarına da başlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

 Belediye’ye bağlı daire başkanlıklarının bütçelerini, 1 yıl boyunca yapacakları yatırımlara uygun şekilde belirlediklerini belirten Seçer, Meclis Üyeleri’ne başta altyapı, yol, içme suyu, ulaşım, tarımsal alan olmak üzere hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.

 

“Benim feveranlığım, vatandaşım adına canımın yanmasından kaynaklı”

 

Meclis çoğunluğuna dayalı sistem gereği, Meclis’ten belli dönemlerde talep ettiği borçlanma yetkilerini alamadığını hatırlatan Seçer, “Borçlanma konusunda feveran ettiğim söyleniyor. Benim feveranlığım, vatandaşım adına canımın yanmasından kaynaklıdır, kendi adıma değil. Vatandaşımın hakkını koruma içgüdüsünden kaynaklı bir feverandır bu” diye yanıt verdi.

 

“Kimse ortada en kahraman belediye başkanı pozuyla dolaşmasın”

 

Siyasi hesaplar olduğu kadar, yargı karşısında da verilecek hesaplar olduğuna dikkat çeken Seçer, “Benim babamın oğlu da olsa, doğru gördüğümü, doğru bildiğimi anlatmak, açıklamak zorundayım. Bu başka bir partinin Belediye Başkanı, benim partimin Belediye Başkanı meselesi değil. Bunları da ortaya koyacağım ki, ortalığa dökülüp en kahraman belediye başkanıyım pozlarında kimse dolaşmasın” diye konuştu.

Büyükşehir bütçesi oy birliğiyle kabul edildi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Mali Yılı Bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilen konu Meclis Toplantısı’nda, Komisyon’dan geldiği şekliyle madde madde ve tek tek isim okutularak oylandı. Madde madde oylanan ve 2023 yılı gider bütçesi kalemleri ile gelir bütçesi kalemlerinin de tek tek okutularak oylandığı 2023 Mali Yılı Bütçesi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi. 

 

Başkan Seçer 2023 Mali Yılı Bütçesi ile ilgili emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bütçemiz kabul edilmiştir. Teşekkür ediyorum. İnşallah hep beraber 2023 yılında bütçemizi uygulayacağız ve bütçe gerçekleşme oranımızı da en iyi noktalarda tamamlayacağız. Emeği geçen Komisyondaki arkadaşlarımıza, başta bütçemizi hazırlayan bürokratlarımıza, tüm belediye çalışanlarımıza, Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

 

Toplantıda ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Mali Yılı Vergi, Harç ve Ücret Tarifesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konu da oy çokluğuyla kabul edildi.


Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Soğan'ın Gözümüzü Yakmasını Nasıl Önleriz?

Cep Telefonlarının Teknolojik Özellikleri Nasıldır?

Cübbeli Ahmet Hoca’dan Kötü Haber

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Gece Terlemesi Neyin Habercisi?

Çoğumuzun En Titiz Olduğu Şey, Modern Toplumun Görünmeyen Düşmanı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Dünya E-Ticaret Pazarının Büyüklüğü 2023’de 6 Trilyon Doları Geçti

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Emekliler Kamu Bankalarına Nasıl Promosyon Başvurusu Yapacak?

60. KÜTÜPHANE HAFTASI PROGRAMI

Yükleniyor

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

60. KÜTÜPHANE HAFTASI PROGRAMI

Çarıklar Mahallesi Başkan Kılınç ve Mustafa Sever’i Bağrına Bastı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri!

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13