• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

2022 yılbaşı sezonunda online satışlarda artış öngörülüyor

Mobil Pazarlama Analitik Platformu Adjust’ın verilerine göre, Yılbaşı sezonuna yaklaştığımız bu günlerde, geleneksel Black Friday kampanyaları bu yıl Ekim ayında erken bir başlangıç yapmış gibi görünüyor.

GÜNCEL 23.12.2022 12:09:01 1040
2022 yılbaşı sezonunda online satışlarda artış öngörülüyor
Haberi Sesli Oku

Mobil Pazarlama Analitik Platformu Adjust’ın verilerine göre, Yılbaşı sezonuna yaklaştığımız bu günlerde, geleneksel Black Friday kampanyaları bu yıl Ekim ayında erken bir başlangıç yapmış gibi görünüyor. Yılbaşı sezonlarının aynı zamanda alışveriş sezonları olmasına karşın, tüketicilerin davranışları da her yıl değişmeye devam ediyor. Bu yılın getirdiği zorlukların arasında yükselen enflasyon, işgücü ve tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan yakıt fiyatları yer alıyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Salesforce Shopping Index'in tahminlerine göre yılbaşı sezonunda online satışlar, Kasım ve Aralık aylarında küresel olarak 1.12 trilyon dolara ulaşacak. Geçtiğimiz yıla dair Salesforce verilerine göre, 2021 Kasım ve Aralık aylarında yıllık %5'lik artışla 1.14 trilyon dolara ulaşan satış rakamları bu yıl da temelde aynı artış seviyesini izliyor. Ancak Deloitte'in yılbaşı sezonuna dair e-ticaret tahminleri daha iyimser bir tablo çiziyor: 2022 yılbaşı sezonunda online satışlarında 2021'e kıyasla %12.8 ile %14.3 arasında bir artış öngörülüyor.

Tüketiciler, yükselen fiyatlarla birlikte daha yüksek değer sağlayan seçeneklere yöneliyorlar ve alışverişlerini daha erken yaparken kişiselleştirilmiş deneyimler bekliyorlar. Satıcılar ise bu duruma kampanyalarını ve indirimlerini normalden daha erken sunarak yanıt verdiler ve bu sayede tüketicilerin bütçelerini daha uzun bir döneme yaymalarına ve en iyi fırsatları kaçırmamalarını sağladılar. Örneğin Amazon, her yıl bir kere düzenlediği Prime Day kampanyasını bu yıl iki kere yaparak (Prime Early Access Sale) ikinci kampanyayı 11 ve 12 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdi.

Alışveriş sezonunun zirvesine yaklaşıyoruz ve e-ticaret uygulamalarının pazarlama çalışmalarını güçlendirmeleri gerekiyor. Bu yılbaşı sezonu, kullanıcı kazanımı bütçelerini en üst seviyeye taşımak için mükemmel bir zaman. Aynı zamanda kazandığınız kullanıcıları güçlü stratejiler ile elinizde tutarak 2023'e oldukça avantajlı bir konumda girebilirsiniz.

Bu makalede mobil pazarlamacıların kullanıcı davranışlarını daha iyi anlamalarına ve bu yılbaşı sezonundan en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak için e-ticaret uygulamalarının geçtiğimiz iki yılın Kasım aylarındaki kurulumlarını, oturumlarını ve oturum sürelerini inceliyoruz. Ayrıca tüm verileri alt sektör ve bölgelere göre ayrıntılandırıyoruz.

E-ticaret kurulumları, Kasım ayının ilk iki haftasında zirveye çıkıyor

Adjust'ın verilerine göre E-ticaret uygulamalarının küresel kurulum sayıları Kasım 2021'in ilk iki haftasında en yüksek seviyesine ulaştı ve Kasım'ın ilk iki haftasındaki ortalama kurulum oranı, yıllık ortalamanın %18 üzerindeydi. Kurulumlar üçüncü haftada biraz düşüş gösterse de, Black Friday'de 2021 ortalamasının %31 üzerine çıkarak önemli bir artış yakaladı.

E-ticaret uygulamalarındaki oturumlar Black Friday'de en üst seviyeye ulaşıyor

E-ticaret uygulamalarının oturumları Kasım 2021'de farklı bir seyir izledi. Kasım ayının ikinci haftasında çok büyük bir büyüme gösterdikten sonra Black Friday'den önceki beş gün içinde en yüksek büyüme seviyesini yakaladı. Kasım ayının ikinci haftasındaki oturumlar yıllık ortalamanın %15 üzerinde gerçekleşti ve Black Friday sırasındaki oturumlar %23 daha yüksek oldu.

Alışveriş ve kampanya keşfi uygulamaları iyi bir sezon geçiriyor

Alışveriş uygulamalarının Kasım 2021'deki küresel kurulum ve oturumları, yıllık ortalamaya göre %24 gibi önemli bir artış gösterdi. Kampanya keşfi uygulamalarının kurulum ve oturumları, geçtiğimiz yılın Kasım ayında sırasıyla %21 ve %15 arttı. 2021 ortalamaları ile karşılaştırıldığında bu, tüketicilerin en iyi kampanya ve indirimlere olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. 

Tüketiciler Kasım ayında e-ticaret uygulamalarında daha fazla zaman geçirdi

Kasım 2021'de e-ticaret uygulamalarının küresel ortalama oturum süresi 11.42 dakika oldu ve 10.57 dakika olan yıllık ortalamayı geride bıraktı. Kullanıcılar e-ticaret uygulamalarında 11.35 dakika geçirdiler ve Black Friday'in kendisi de ortalamanın üzerinde bir kullanıcı etkileşimi gösterdi. Uzmanlara göre Black Friday, daha yeni ve pahalı ürünler satın almak için daha iyi bir zaman. Tüketiciler bu nedenle en iyi indirimleri bulmak için daha fazla zaman harcıyor. 

Kasım ayındaki oturum süreleri yıllık bazda büyüme gösterdi

Adjust verilerine göre tüketiciler e-ticaret uygulamalarında her yıl daha fazla zaman geçiriyor. COVID-19 sırasında artan benimseme ve küresel olarak akıllı telefonlara ve mobil internete daha kolay erişim gibi faktörler bu durumda önemli bir rol oynuyor.  Ayrıca kullanıcılar yüksek değerli ürünler için en iyi fiyatı bulmak adına daha fazla zaman harcıyor gibi görünüyor. E-ticaret sektöründeki oturum uzunlukları küresel olarak 2019'dan bu yana her yıl artarak 2020'de 10.02 dakikadan 10.73 dakikaya ve 2021'de 11.42 dakikaya ulaştı.

Adjust Hakkında

Adjust, dünyanın dört bir yanındaki büyüme odaklı pazarlamacılara kullanıcı verilerini koruma, kampanya optimizasyonu ve ölçümlemesi çözümleri sunan bir mobil pazarlama analitik platformudur. Binlerce uygulama Adjust'ın iş zekası ve otomasyon çözümlerini kullanırken, küresel müşteri desteğinden yararlanıyor.

Adjust, geliştiriciler için lider bir büyüme platformu olan AppLovin’e (Nasdaq: APP) bağlıdır. www.adjust.com/tr adresinden Adjust hakkında daha fazla bilgi edinin.

Anahtar Kelimeler:

Türkiye'nin Yükselen Hosting Markası Verigom

Air India'ya Ait Boeing 787 Dreamliner Ahmedabad'da Düştü: 240'tan Fazla Kişi Hayatını Kaybetti

İsrail’den İran’a "Rising Lion" Operasyonu: Nükleer ve Askeri Hedeflere Hava Saldırısı 6 Karar Komutanı Öldürüldü

Anamur TSO’dan Mersin Ekonomi Zirvesi'ne Katılım: Anamur'un Sorunları Gündeme Taşındı

Air India Boeing 787 Kazası—En Az 30 Ölü

San Antonio’daki Aşırı Yağış ve Sel: 4 Kişi Hayatını Kaybetti

Graz, Avusturya’daki Okul Saldırısı—Milli Yasa Devam Ediyor

ABD—İran Nükleer Görüşmeleri Yeniden Başlıyor

ABD Ordusunun 250. Kuruluş Yıldönümü Geçit Töreni Planlanıyor

Meteoroloji Uyarısı: Britanya’da Altıncı Fırtına Alarmı

Amerika Borsalarında Soft Düşüş, Boeing Kaybı

ABD’den Taliban’a Maruz Kalan Afganlara Göçmen Belirlemesi

NYT Connections Bulmacasında #732 Çözümü Açıklandı

2025 Film Festivalleri Takvimi Açıklandı

Türkiye–Azerbaycan “Atatürk 2025” Tatbikatı Nahçıvan'da Başladı

Marmara’da Sismik Hareketlilik Tedirgin Ediyor

Resmi Gazete'de Yapı Denetimi Yönetmeliğinde Yenilik

IAEA İran’a Cevap Niteliğinde Sert Bildiri Yayımladı

Orta Doğu’daki Tansiyon Piyasalara Yansıdı

Air India Uçağı Ahmedabad'da Düştü: Bilanço Ağır

Graz, Avusturya’daki Okul Katliamı Milli Yas İlan Edildi

NATO Zirvesi Roma’da Toplandı: “Savunma Harcamaları Artmalı”

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: Küresel Bilinç

Dünya Kupası Dart Turnuvası Frankfurt’ta Başladı

Air India Uçağı Ahmedabad’da Binaya Çarptı

Los Angeles’ta Göçmen Karşıtı Protestolar Tırmanıyor

ESA’nın Solar Orbiter Misyonu Güney Güneş Kutbunu İlk Kez Gördü

Japonya’nın Tottori Karpuzu Başkent’te Tanıtıldı

Osaka Expo’sunda Finlandiya Günü Kutlamaları

Çin Uçak Gemisi Fujian Sarı Deniz’de Tatbikata Çıktı

Yükleniyor

Air India'ya Ait Boeing 787 Dreamliner Ahmedabad'da Düştü: 240'tan Fazla Kişi Hayatını Kaybetti

Air India Boeing 787 Kazası—En Az 30 Ölü

Başkan Durmuş Deniz: "Bayram Kültürünü Yaşatmaya Kararlıyız"

Başkan Deniz; "Memurumuzu Enflasyona Ezdirmedik"

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Büyükşehir Belediyesi Anamur ve Bozyazı’da Yol Konforunu Artırıyor

Z Kuşağı Argo Terimleri ve TikTok Trendleri Sosyal Medyada Gündemi Sarstı!

Müftü Fidan, Engelli Bireylerle Buluştu

AGC, AGF’nin 12. Üyesi Oldu 

AGF’li Gazeteciler Anamur’a Hayran Kaldı 

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.