Tarih: 26.08.2022 13:36

Gaz krizi ve nükleer yatırımlar

Facebook Twitter Linked-in

Gaz krizi ve alternatif kaynaklar Rusya-Ukrayna krizinin dünya ekonomisini büyük ölçüde etkilediği çok iyi biliniyor. Çoğu ülke Rusya'ya ciddi ambargolar uyguladığı için kısıtlamalar çift yönlü hale geliyor. Bu nedenle gaz elde etmenin yolu Rusya'dan geçtiği için gaz krizi Avrupa'da başlamış ve hızla ön plana çıkmıştır. Yaşam standartlarında ve Euro'nun değerindeki düşüşler ve faiz oranlarındaki artışlar gibi Euro Bölgesi için ciddi sonuçlara yol açan sebeplerde gaz krizinin önemli bir rol oynadığı rahatlıkla söylenebilir. Bu nedenle, gaz krizi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, tamamlayıcı kaynaklar arayışına yol açtı.

Nükleer enerji Belirtildiği gibi, mevcut gaz krizi nedeniyle yatırımcılar tamamlayıcı kaynaklara geçmeyi hedefliyor. Böylece nükleer enerji günümüzde yatırımcıların dikkat ettiği önemli bir seçenek haline geldi. Aslında, yatırımcıların fosil yakıtlara (Rystad Energy) düşük karbonlu alternatifler aramaları nedeniyle nükleer enerjiye önem verilmesi Rusya-Ukrayna Krizinden önce belirgin hale geldi. Rystad Energy'ye göre, 2023 yılı sonunda nükleer yatırımların 90 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle nükleer enerji kullanımına ciddi şekilde önem verildiği ve bu sayede geleceğe yönelik yatırımların neredeyse kesinleştiği rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca, mevcut gaz kıtlığı ve nükleer yatırımların mevcudiyeti ile daha da artacağı rahatlıkla tahmin edilebilir.

Küresel nükleer yatırımlar (milyar USD)… Kıtalara göre kurulu nükleer güç kapasitesi (Gigawatt, GW)

Sonuç? Rystad Energy analistlerine göre, nükleer enerji, düşük karbonlu elektrik kaynaklarında ikinci sırada yer almasıyla zaten popüler. Bu nedenle yakın gelecekte ilk olma potansiyeli taşıdığı söylenebilir. Ek olarak, Rystad Energy'ye göre Avrupa, faaliyette olan 170 nükleer reaktörü ile nükleer kapasitede liderdir. Bu nedenle Avrupa, bölgeler arasında en büyük gaz sorunuyla karşı karşıya olduğu için, en yüksek işletme kapasitesiyle nükleer enerjiye geçiş en önemli seçenektir. Özetle, gaz krizinin artmasıyla birlikte, nükleer enerjinin ikinci bir seçenek yerine ana kaynak olarak kullanılmasının şu anda çoğu ülke için ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulduğu söylenebilir.

Kaynak Enver Erkan / Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —