Tarih: 06.09.2022 14:56

CHP’li Görgöz: “Parası olan yaşasın, olmayan ne yapsın?”

Facebook Twitter Linked-in

AFYONKARAHİSAR-06.09.2020-HİBYA- CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye’deki sağlık sistemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kamu hastanelerinden muayene ve ameliyat randevusu alınamadığı iddiasında bulunan Görgöz, “Hastalar birçok branşta ve yan dalda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamamaktadır. Bu durumda parası olanlar veya borç para bulabilenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmektedir.” ifadesini kullandı.

Görgöz, son yıllarda özellikle cerrahi işlemler başta olmak üzere kayıt dışı olarak elden ödeme şeklindeki uygulamaların hızlı bir şekilde arttığını öne sürerek, “Birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu her türlü tıbbi işlem için Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) bedellerinin yüzde 200 ve üzerindeki bedeli vatandaştan almaktaydı. Şimdi, Resmi Gazete'de yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre vatandaşlar, yasal olarak ödedikleri ilave ücretin üzerine yüzde 40 daha fazla ödeyecekler.” diye konuştu.

SGK’nin denetim yapması ve cezaları arttırması gerektiğini belirten Gökgöz,” İhlal yapan özel hastaneler ile sözleşmesini iptal etmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, SUT’taki bedellerin arttırılmasının özellikle kamu üniversite ve devlet hastanelerinin yaşadığı finansal sıkıntıyı atlatabilme ve borçlarını ödeyebilme imkanı sağlayabileceği ön görülebilir. Ancak asıl kazananın hem doğrudan SGK'dan kaynak aktarımı hem de sağlanan hasta-müşteriden alacakları ilave ücret bedelinin artması ile özel hastaneler olacağı aşikardır.” ifadesini kullandı.

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —