Tarih: 06.01.2023 13:40

Bozdoğan Mahalle Halkının Jeotermik Tepkisi sonuç Verdi

Facebook Twitter Linked-in

Mithat ÜNAL-MERSİN'in Anamur ilçesi  Bozdoğan Mahallesi’nde Alanya kökenli bir şirketin Jeotermik kazı yapma hazırlıklarını duyan mahalle sakinleri ‘Bundan bizim neden haberimizi yok’ diyerek tepki gösterdiler. Burada ÇED raporunun alınmadığını ve kendilerine de bu konuda bilgi verilmediğini kaydeden mahalle sakinleri, kazının yapılacağı yerde toplanarak, kendilerine bilgi verilmeden burada kimsenin hiçbir iş yapamayacağını söylediler. Kazının yapılacağı yerde toplanan mahalle sakinleri, bir kamyon ve bir traktörle girişi kapattılar. Hazine arazilerini kamulaştırarak satın alacağı iddiasının gündeme gelmesine de aşırı tepki gösteren vatandaşlar, “Bizim gücümüz yeter. Biz kemdi köyümüzün hazinesini alırız. Kimseye gerek yok.” Diyerek tepkilerini dile getirdiler. Bizim huzurumuzu kümse bozmasın evlatlarımızın huzurunu kimse bozmasın diyerek tepkilerini dile getiren mahalle sakinleri orada buldukları bir kalem ve kareli kağıtlara imza toplayarak hukuk mücadelesi vereceklerinin altını çizdiler. Bozdoğan Mahallesi eski Muhtarı Gaffar Şen, bulunan yerin 300 metrelik bir dere boşluğu olduğunu ve Azı Tepesi’nden akan bütün sel sularının bu dereden geçtiğine dikkat çekerek buraya yapılacak jeotermik kazının doğal bir felakete neden olacağına dikkat çekti. Şen; “ Alacakları yer tapu içerisinde dere boşluğu. Tamamen Azıtepeden akan büyük derelerin birleştiği yerde belirli bir kuyu açılmasına izin verilmiş, bu izinden dolayı da halk tedirgin. Bize bilgilendirme yapılsın diye halk  öyle toplandık.” Dedi.
Olay yerine gelen Anamur Bozyazı ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş ise, Anamur’un mikroklima bir iklime sahip olduğunu ve Anamur da termal suya ihtiyaç olmadığının altını çizdi. Gümüş; “ Bizim termal suya burada tarımda kullanabileceğimiz termala bir ihtiyacımız yok. Bizim bölgemiz zaten mikroklima özelliği taşıyan bir bölge. Ben zaman zaman açıklamalarımda bölgemiz, ülkenin ekvatoru diyorum. Bütün tropikal ürünler burada yetişiyor.” Dedi. Ege bölgesindeki gibi burada bir termal çalışması yapılacaksa bölge tarımının biteceğini düşündüğünü kaydeden Oda Başkanı Ahmet Şeref Gümüş; “Bu saate kadar bir yetkilinin burada ÇED le ilgili bir açıklama yapması, ÇED’le ilgili bir çalışma yapılması… üreticiler tedirgin. Şu anda üreticiler bir panik halinde.” Dedi.
Aynı firma geçtiğimiz 2022 yılı başında da Anamur Mamure Kalesinin bulunduğu sahil kesimde de benzer bir kazı girişiminde bulunmuş, Anamur Belediyesinin açtığı davayı kaybedince şimdiki bölge için girişim başlatmıştı.
Tepki sonuç verdi
Bozdoğan Mahalle Muhtarı Mevlüt Yılmaz, kazı ile ilgili firma yetkililerinin şu anda geri çekildiğini söyledi. Alınan bilgilere göre, mahalle sakinlerinin kazı bölgesine gelerek ortaya koydukları tepki sonuç verdi. Kazıyı gerçekleştirecek olan firma yetkilileri, o bölgeden vazgeçerek ormanlık alanda dahil olmak üzere yeni bir kazı yeri aramaya başladılar.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —