Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle bu yıl 2. kez düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 3 gün boyunca sinemaseverlere unutulmaz anlar yaşattı. Kadın hikâyelerinin başrolde olduğu festival, Mersin'de sanatın ve dayanışmanın kalbi oldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sinema Ofisi, Kadın Gazeteciler Derneği, Uçan Süpürge Vakfı ve Kadından Haber iş birliğiyle hayata geçirilen 28. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 2. Mersin Gösterimi, 19-21 Aralık tarihleri arasında şehre damgasını vurdu. 28 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan festival, film gösterimlerinden atölyelere kadar geniş yelpazesiyle Mersinli sinemaseverlerden tam not aldı.
Festivalin açılışı, Pelin Boğa'nın 'Sıradan Bir Gün' ve Deniz Büyükkırlı'nın 'Tavuk Suyuna Çorba' filmleriyle muhteşem bir gala gecesinde yapıldı. İkinci günde ise sektörün mutfağına inildi. Harika Uygur'un oyunculuk ve sektör deneyimlerini paylaştığı atölye çalışması genç sinemacılara ışık tutarken; Ayşenil Şamlıoğlu, Ecem Uzun ve Asiye Dinçsoy gibi usta isimlerin yer aldığı "Kuşaktan Kuşağa: Söz, Görüntü, Miras" söyleşisi büyük ilgi gördü.
Festival boyunca sadece filmler izlenmedi, aynı zamanda toplumsal meseleler de masaya yatırıldı. Shiori Ito'nun sarsıcı belgeseli 'Black Box Diaries' sonrasında düzenlenen söyleşide; gazetecilik etiği, şiddetin ifşası ve cezasızlık politikaları gibi kritik konular Mersinli kadınlarla tartışıldı.
Festivale katılan ünlü oyuncu Feride Çetin, Mersin'in kendisi için bir "vaha" olduğunu belirterek, şehrin yaratıcı enerjisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Oyuncu Asiye Dinçsoy ise festivalin samimiyetine vurgu yaparak, "Kimse konuk gibi değil, herkes bu festivalin bir parçası" sözleriyle Mersin halkının festivale olan sahiplenişini övdü.
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin sanata verdiği desteğin altını çizen izleyiciler ve aktivistler, bu tür etkinliklerin kadın mücadelesini ve görünürlüğünü artırdığını ifade etti. 3 gün süren bu maraton, gelecek yıllar için büyük bir umut ve coşku bırakarak sona erdi.