• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2488,08% 1,06
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

Çin'in büyük kentlerinde gençler ″çöplerde hazine arıyor″

Çin’in büyük kentlerinde çok sayıda genç “çöplere” merak salmaya başladı. Şaşırdınız mı? Bu gençler, “çöplerin” içinden tekrar kullanılabilecek eşya bulmaktan zevk alıyor ve buldukları eşyaları fotoğraflayıp internet

GÜNCEL 21.11.2022 19:22:12
Çin

Çin’in büyük kentlerinde çok sayıda genç “çöplere” merak salmaya başladı. Şaşırdınız mı? Bu gençler, “çöplerin” içinden tekrar kullanılabilecek eşya bulmaktan zevk alıyor ve buldukları eşyaları fotoğraflayıp internet üzerinden ihtiyacı olan kişilerle paylaşıyor.

Sansan’ın bulduğu eşya arasında “devler” bulunuyor

 Luo Ergou, elektrikli bisikletle hazine aramaya gidiyor

 Güneş ışınları sarı yapraklar arasından Hutong sokağının girişindeki gri duvara vuruyor. Beijing kentinin merkezindeki bir semtte yer alan Konfüçyus Tapınağı yakınlarında Hutong adlı sokaklarda sıkça Beijing’in en güzel mevsimini fotoğraflayan insanlara rastlamak mümkün. Memleketinden Beijing’e gelen Luo Ergou lakaplı bir genç ise, ikinci el bir eletrikli bisikletle Hutong sokaklarını dolaşıyor. Onun gözleri, yere düşen altın renkli yapraklarda değil, gri duvarın köşesindeki bir yığınakta.

 Yaşlı Beijingliler, çöp ve insanlar tarafından terk edilen eşyaları alıp kendi evinde kullanmaya devam eden insana “çöp toplayan kişi” derdi. Ancak bugünkü gençlerin kültüründe bunun yerini yabancı bir kelime aldı: “Stooping.”

Shanghai’da başlayan bu moda, Beijing, Guangzhou, Shenzhen ve Wuhan gibi kentlerde hızla yayılarak, on binlerce gönüllünün etkileşim faaliyeti haline gelmiştir.

Eski eşyanın dönüştürülmesiyle kullanım değeri sürüyor

1990’larda doğan Luo Ergou memleketinden ayrılıp Beijing’e geleli 7 yıl geçti. Beijing’in kültür atomesferine hayran olan ve pop müzik seven Luo, favorilerine yakın olmak için şehir merkezine yakın yerlerde ev kiralamayı tercih ediyor. Şimdi oturduğu ev, ikinci çevre yolunun içindeki bir Hutong’da. Burası, güzel süslenen dükkanlarla dolu ve Konfüçyüs Tapınağı’na çok yakın. Biraz daha güneyinde ise Davul Kulesi ve Güney Çan ve Davul Sokağı adlı turistik mekanlar bulunuyor.

Ergou, Beijing’deki “hayalet pazarı” adıyla bilinen, güneş doğumundan önce açılan ve antik eşya satan bir pazarı duyar duymaz hemen gezdi. Oradaki çeşitli eşya Luo’nun ilgisini çekti. Bunlar arasında 1970’li yıllara ait yiyecek yağ ve gıda kuponları, 1980’li yıllara ait araba kuponları yer alıyor. Luo, bu eski eşyanın mağazalardaki ürünlerden daha anlamlı olduğunu hissediyor. Bugün Luo, zevkine uyan bu eşyanın kullanım değerini devam ettirmekle uğraşıyor.

Bu yılın temmuz ayında Ergou bir sosyal paylaşım sitesinde Shanghai kentinden bir blog sahibinin başlattığı “stooping” etkinliğini öğrendi ve aklına hemen Hutonglarda terk edilen eski eşyalar geldi. Luo’ya göre, bu eşyalar terk edilmesine rağmen hala kullanım değeri var. Bu nedenle Luo hemen “Stooping Beijing” hesabını açtı ve Beijing’deki “stooping” etkinliğini başlatan kişi oldu.

Shanghai’da “stooping” etkinliğini başlatan Boniu, İngiltere’de eğitim almış genç bir bayan ve İngiltere’deyken ikinci el eşya satan pazarları gezmeyi severdi. Tanıştığı “stooping” kültürü, sokaklardaki tekrar kullanılabilen çöpleri ihtiyacı olan insanlarla paylaşmayı amaçlıyor. Boniu’nun internet hesabı 2019 yılından beri 400 bin takipçi kazandı. Boniu ise Çin’deki ilk “stooper” oldu.

Boniu Çin’e döndükten sonra sokak kenarında yemek tabakası, elbise askısı ve portatif taşıyıcı gibi eşyalar buldu. Bunların çoğu kapatılan dükkan veya memleketine dönecek insanlara aitti. Boniu eski eşyaların fotoğraflarını internette paylaşmaya başladı, amacı ihtiyacı olan insanların bu eşyaları eve götürmesi. Kısa sürede Boniu’nun hayran sayısı 20 binin üstüne çıktı.

Wuhanlı genç kız Sansan, ekim ayında “Stooping Wuhan” hesabını açtı ve Boniu gibi bir stooper olmaya karar veri. Sansan da eski eşya toplamayı çok seviyor.

Sansan 6 yıl önce Wuhan’da bir kafe açtı. Kafenin açılmasına kısa bir süre kala sermaye sıkıntısı çekti ve daha önceki kafe sahibinin bıraktığı bazı eşyayı kullanmaya devam etmek zorunda kaldı. Bir gün rastgele Sansan yıkılacak bir sitede terk edilen çok sayıda eski mobilya gördü ve sahiplerinden izin aldıktan sonra 2 masa ve 4 sandalyeyi kendi kafesine taşıdı, yepyeni bezlerle örttükten sonra güzel bir dükkanı oldu.

Bundan sonra Sansan resmen eski araç gereçlerle temas kurmaya başladı ve bu süreçte aynı fikri olan bir grup arkadaşla tanıştı. Bundan böyle Sansan’ın paylaşım hesabı, bu arkadaşların eski eşya duyurusu yaptığı bir terminal oldu. Eski eşyaların sahipleri, eşyaların tekrar sahibini bulmasına çok sevindiler.

Şüphelere yanıtlar

 Luo Ergou, Boniu ve Sansan eski eşyalarla uğraşırken, bazı kişiler onlara şüpheyle bakıyor: Aksiyon sanatı diyen de var, aslında şov yapıyorlar diyen de... Hatta bazı kişiler Boniu’nun zengin bir ailenin çocuğu olarak boş zamanının fazla olduğu ve insanların dikkatini çekmek için çöp topladığını iddia ediyor.

 Boniu ise şu cevabı verdi: “Aslında gençlerin boş zamanları var, ancak bazı kişiler bu zamanları cep telefonu taramakta ve online alışveriş yapmakta harcıyor. Ben ise sokaklara çıkıp ‘stooper’lık yapıyorum.”

 Luo Ergou de şüphelere pek önem vermedi ve kız arkadaşına her şeyi anlattı, kız arkadaşı onu destekliyor, boş zamanlarında onun paylaşım hesabını yönetiyor, sokaklarda gördüğü eski eşyanın fotoğraflarını Ergou’ya gönderiyor.

 Ancak Ergou yaptığı işi diğer arkadaşlara söylemedi. Ergou’nun “Stooping Beijing” hesabını bazı kişiler eleştirdi. Sonra Ergou, yeni bir Çince hesap kullandı ve aslında etrafındaki çok sayıda yaşlı amca ve teyzenin eski eşyayı toplayıp tekrar kullanma alışkanlığı olduğunu hatırlatarak, böyle sade ve iflasa karşı çıkan bir yaşam alışkanlığının Çinli gençlerde de korunduğuna dikkat çekti.

İnternet üzerinden tanıtılmasıyla “stooping” Shanghai’dan sonra Beijing ve Guangzhou kentlerine, ardından ülke genelinde yayılıyor. Shenzhen, Wuhan ve Chengdu gibi kentlerde “stooping” siteleri kuruldu.

“Stooping”, rastgele keşiflere bağlı

Ergou’nun “stooping” işine eşlik eden araç da 2. el bir eşya: Bir elektrikli bisiklet. Haftada iki üç gün bu motorlar başkentin tarihi sokaklarında tur atıp keşif yapıyor.

Bir evin önünde bir ahşap kutu, birkaç metre uzunluğundaki keten ip, 3 veya 4 metre uzunluğundaki bir bez çuval ve birkaç resim gördü. Kutuyu beğenen Ergou hemen kutuyu bisikletin üzerine bıraktı, sonra bez çuvalı kutu içine sığdırdı. Bu konudaki becerisini şöyle aktardı Ergou: “Bu evin kapısı açık, bir minivan eşyaları yüklüyor. Bu aile kesinlikle mobilyaları değiştiriyor ve istemediği şeyleri kapı önüne bırakıyor”.

Hutong’da tanınması zor olan bir eşya sandalyedir. Bazı yaşlılar eski sandalyeleri Hutong’un girişinde bırakır, hava iyi olduğunda oturup güneşlenirler. Bu, Hutong’a ait bir manzara. Zamanla Ergou bunu anladı: yaşlıların sandalyeleri yan yana olur, üzerine eski minderler koyulur. Ancak sokaklar dar olduğu için çöpler kısa sürede temizlik çalışanları tarafından götürülür. Bugün ticari unsurları taşıyan geleneksel sokaklarda hala çok sayıda yaşlı sakin oturuyor ve onlar da henüz kullanılabilen eşyayı eve götürüyor. Onlarla yarışmak istemeyen Ergou, kimin elinde olursa olsun rol oynamaya devam etmesi önemlidir diye düşünüyor, bu nedenle gece 8 veya 9’da sokaklara çıkıyor. O zaman yaşlılar evde, temizlik çalışanları da işten dönmüş olur.

Ancak kullanışlı bir eşya bulmak daha çok şansa bağlı. “Stooping” kasten çöpü bulmaya özen göstermiyor, daha çok katılımcıların fotoğraf paylaşımıyla zaman ve mekanının açıklanması ve isteyen kişinin gidip almasına kolaylık sağlanmasını ümit ediyor. Bu nedenle işe giderken, köpek gezdirirken, sabah koşuş yaparken.. her zaman paylaşım yapılabilir. Tabii profesyonel olan bazı kişiler yanında çizgi bulundururyor ve her an ölçüp daha ayrıntılı bilgileri paylaşıyor.

Zamanla bu iş için bazı kurallar belirlendi. Örneğin terk edilen eşya ertesi gün temizlenebileceğinden aynı gece götürülmeli, götürülecek eşyanın bilgisinin güncelenmesi gerekir. Gerekli olduğunda taşıma ücreti eşya isteyen kişi tarafından ödenmelidir...

Ergou ve diğer “stooper” eski eşya topladıktan sonra kendine uygun bir fonksiyon kazandırıyor, bu amaçla çeşitli aletler alıp kullanıyorlar. El becerisi olanlar diğer insanlara yardım ediyor ve uygun miktarda ücret alıyor.

Sansan, Boniu ve Ergou, kirada oturan insanlar ve birden fazla taşınma tecrübesine sahipler. Bu nedenle onlar, mobilyaların kullanışlı olmasının çok önemli olduğunun farkında. Artık sokaklarda eşya toplarken önceden plan yapıyorlar: Bu eşya benim istediğim birşey mi? Bunu eve götürdükten sonra ne yapacağım ona?

Ergou, “stooping” yapmakla eski eşyayı değiştirip işe yarar hale getirmenin müthiş bir duygu olduğunu belirtiyor. Bunu yaparken hayatın devamlılığını, eskinin  yeniden doğuşunu hissediyor ve hayata dair beklentilerini tazeliyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Diyetisyen Didem Yıldız Küçük Bayram Kutlama Mesajı

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Yükleniyor

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16