• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,81% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2457,60% 1,05
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Türk Telekom yılın ilk 9 ayı güçlü büyüdü yatırım hedefini 14 milyar TL’ye yükseltti

Türk Telekom, 2022’nin ilk 9 ayında güçlü bir büyümeye imza atarak konsolide bazda 32 milyar 755 milyon TL gelir elde etti. 2022’nin ilk 9 ayında Türk Telekom’un net kârı 3 milyar 124 milyon lira olurken toplam abone sayısı da 52,8 mily

EKONOMİ 9.11.2022 06:45:57
Türk Telekom yılın ilk 9 ayı güçlü büyüdü yatırım hedefini 14 milyar TL’ye yükseltti

Türk Telekom, 2022’nin ilk 9 ayında güçlü bir büyümeye imza atarak konsolide bazda 32 milyar 755 milyon TL gelir elde etti. 2022’nin ilk 9 ayında Türk Telekom’un net kârı 3 milyar 124 milyon lira olurken toplam abone sayısı da 52,8 milyona ulaştı.

 

Bu yılın ilk 9 ayında 7 milyar 83 milyon liralık yatırım yapan Türk Telekom, beklentileri aşan performansıyla bir kez daha 2022 öngörüsünü yukarı yönlü revize etti. Türk Telekom, yıl sonu itibariyle konsolide gelirlerinde yıllık artışın yüzde 37’ye, FAVÖK’ün 19 milyar TL’ye, yatırım harcamalarının da 14 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyor.

 

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Olumlu sonuçlarını görmeye başladığımız aksiyonlarımızla üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında gözle görülür bir iyileşme kaydettik. Bize güvenen müşterilerimiz, yüksek kaliteli insan kaynağımız ve üstün teknolojimiz, hedeflerimize ulaşmak için sahip olduğumuz en zengin kaynaklarımızdır” dedi.

 

Türk Telekom Grubu, finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. 2022’nin ilk 9 ayında dikkat çekici bir performansa imza atan Türk Telekom, önceki yılın ilk 9 ayına göre konsolide bazda yüzde 34,2’lik bir artışla 32 milyar 755 milyon liralık gelir elde etti. 52,8 milyona yükselen abonesiyle 2022’nin ilk 9 aylık döneminde toplam 3 milyar 124 milyon liralık net kâra imza atan Türk Telekom’un FAVÖK’ü ise (Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) 9 ayda 13 milyar 554 milyon lira oldu. Fiber ağ uzunluğunu 30 Eylül 2022 itibariyle 389 bin km’ye yükselten Türk Telekom’un fiber abone sayısı aynı dönemde 11,2 milyona ulaştı.

Sabit genişbant tabanında fiber abonelerin payı bir önceki yıla göre yüzde 62,3'ten yüzde 75,6'ya yükseldi. Türk Telekom’un fiber hane kapsaması ise 2022’nin 3. Çeyrek sonunda 31,1 milyonu buldu. Güçlü büyüme rakamlarına imza atan Türk Telekom, başarılı ve istikrarlı performansıyla 2022 öngörüsünü bir kez daha yukarı yönlü revize etti. Türk Telekom, yıl sonu itibariyle konsolide gelirlerinde yıllık artışın yüzde 37’ye, FAVÖK’ün 19 milyar TL’ye, yatırım harcamalarının da 14 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyor.

“Gözle görülür büyüme”

Türk Telekom’un Wi-Fi bağlantı noktaları, ‘robotcafe’ deneyimi, Türk Telekom Lounge alanıyla ziyaretçilerine ayrıcalıklı imkanlar sunduğu ve ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen basın toplantısından konuşan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal; finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Haziran'dan Eylül'e kadar hem iç hem de dış turizm oldukça hareketli geçti. Bu durumla desteklenen tüketici algısı bazı açılardan ikinci çeyreğe göre daha olumlu bir seyir izledi. Bunun yanı sıra olumlu sonuçlarını görmeye başladığımız aksiyonlarımızla birlikte, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında gözle görülür bir iyileşme kaydettik. Bize güvenen müşterilerimiz, yüksek kaliteli insan kaynağımız ve üstün teknolojimiz, hedeflerimize ulaşmak için sahip olduğumuz en zengin kaynaklarımızdır. Bu yılın ilk 9 ayındaki başarılı performansımız sonrası yıl sonu öngörümüzü de bir kez daha yukarı yönlü revize ettik. Yılın ilk 9 ayı itibariyle 7 milyar 83 milyon TL’lik yatırım yapmış durumdayız. Türk Telekom abone sayısı yılın üçüncü çeyreğinde, daha büyük katkı mobilden gelmek üzere, hem sabit genişbant hem de mobildeki sağlıklı abone kazanımları üzerine toplamda 609 bin net abone artışı ile 52,8 milyona ulaştı. Son on iki ayda net abone kazanımı 1,4 milyon oldu. Gelir büyümesindeki çeyreksel artış eğilimi, fiyat revizyonlarının birikimli etkisi ve mevcut müşteri bazında süregelen sözleşme yenileme faaliyetlerinin tesiriyle üçüncü çeyrekte de devam etti. Yılın geri kalanında da güçlü bir gelir trendi bekliyoruz.”

Fiber hızında performans

Yeni teknolojilerin temeli olan fiber konusunda Türkiye’nin lokomotifi olduklarının altını çizen Ümit Önal,

”Fiber ağımızı sürekli büyüterek gücümüzü artırıyoruz. Abonelerimizin yüzde 57'si artık 24 Mbps ve üzeri paketlerde; bu oran bir çeyrek önce yüzde 53 ve bir yıl önce yüzde 40’tı. Daha yüksek hızlı paketlere geçişten gelen katkının, sabit internet iş kolumuzda sağlam ve uzun vadeli büyümenin itici gücü olmayı sürdüreceğine inanıyoruz. Bu alanda öncü yatırımlarımızın karşılığını görmekten mutluluk duyarken, müşterilerimizi kaliteli bağlantı ile buluşturma yönünde yüksek motivasyona sahibiz. Üçüncü çeyrek itibariyle sabit genişbant abone sayısı, 14,8 milyona yükseldi. Genişbant ARPU (kullanıcı başı ortalama gelir) büyümesi, üçüncü çeyrekte artış eğilimini sürdürerek yıllık bazda yüzde 28,8'e ulaştı. Fiber abone sayısı çeyreklik bazda 468 bin net kazanımla 11,2 milyon oldu. FTTC (Saha Dolabına Kadar Fiber) abone sayısı 7,9 milyona ulaşırken, FTTH/B (Eve / Binaya Kadar Fiber) abone sayısı 3,3 milyona yükseldi. 389 bin km'ye yükselen fiber ağımız, istikrarlı fiber dönüşüm odağını yansıtacak şekilde bir önceki çeyrek 30,8 milyon hane halkına kıyasla 30 Eylül 2022 itibariyle 31,1 milyon haneyi kapsıyor. FTTC hane kapsaması 21,2 milyon olurken, FTTH/B hane kapsaması 9,8 milyona yükseldi. Yeni satışların da yüzde 63,1'ini 24 Mbps ve üzeri paketler oluşturdu.” dedi.

Mobilde son 15 çeyrekteki en iyi net abone kazanımı

Türk Telekom’un mobil abone portföyü, son on beş çeyrekteki en iyi net abone kazanımı performansıyla eklenen 682 bin abone ile 30 Eylül 2022’de 25,3 milyona yükseldi. Faturalı ve faturasız segmentler 2022’nin üçüncü çeyreğinde sırasıyla; 322 bin ve 360 bin büyüdü. Türk Telekom’un self servis online işlemler uygulaması ‘Online İşlemler’, 2022 Eylül ayı sonu itibarıyla 64,8 milyon kez indirildi. Uygulamayı kullanan tekil abone sayısı da 18,7 milyon ile yeni bir zirveye ulaştı.

“Dışa bağımlılığı azaltacak her tür çalışmayı milli görev olarak görüyoruz”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Türkiye’yi teknoloji yarışında ileri taşımak için girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi sürdürdüklerini belirterek, “Girişimciliği yükselen bir değer olarak görüyor ve özenle sahipleniyoruz. Kısa zaman önce TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu hayata geçirdik. Yerli ve yabancı yatırımcıların katılımını amaçladığımız bu fonun, Türk Telekom’un da stratejik desteği ile yatırımcılarına finansal getiri sağlamasını hedefliyoruz. TT Ventures olarak şu ana kadar 13 şirkete yatırım yaptık. Girişimcilere ve yatırımcılara değer katacak TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve esnek yatırım modelleri sayesinde daha çok girişime yatırım yapma imkanına sahip olacağız. Hedefimiz, Türkiye’den yeni ‘unicorn’lar ve dünya markaları çıkarmak” diye konuştu.

Teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak her tür çalışmayı milli görev olarak gördüklerini kaydeden Önal, “Grup şirketimiz Argela ve Silikon Vadisi’ndeki iştiraki Netsia ile birlikte dünya için teknoloji üretiyoruz. 5G standartlarını belirlemede etkin rol oynayacak teknoloji üretimi ve geliştirmelerimizi küresel çapta yaptığımız iş birliklerimizle sürdürüyoruz. Open RAN konusunda yaptığımız geliştirmeler, deneme ve ürünleştirme çalışmaları ile yerli ve yabancı ekosistemin gelişmesine önemli katkılar sağlıyoruz. Bu kapsamda, bulut tabanlı kablosuz ağlar ile akıllı RAN mimarisi konusunda lider şirketlerden biri olan Parallel Wireless ile Open RAN çözümünü pilot olarak belirlenen sahalarda test etmek üzere anlaştık. ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA)’nın desteği de, bu projenin küresel anlamda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu çalışmanın önemli bir adımı olarak, Open RAN mimarisinin önemli bir parçası olan, Netsia ve Juniper iş birliğiyle ürünleştirilen RIC teknolojisini de kullanmış olacağız.” dedi.

 


Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Gazipaşa da Lastiği Patlayan Uçaktaki 190 Kişi Tahliye Edildi

Ülkü Ocakları Eski Başkanı Sinan Ateş Cinayetinde Çakarlı Araç Detayı

Suriye Savunma Bakanlığı Açıkladı: 'İsrail'in Şam'a Yönelik Füzeleri Düşürüldü'

Müdürün Öğrenci Tarafından Ölümü Nedeni İle Öğretmen Sendikalarından İş Bırakma Kararı

Öğretmenlik Meslek Taslağı Meclise Geliyor

Anamur Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmama Hatip Lisesi Arapça Şiir Okuma Yarışmasında Mersin Birincisi Oldu

Jandarmadan DEAŞ'a Yönelik Terör Operasyonu: 15 Gözaltı

Bayanlardan Üretim Mesajı: ’Elimizde Kazma, Başımızda Yazma Çalışmaya Devam’

Bardak Yıkama Makinesi Satın Al

Mersin İl Jandarma Komutanlığı'ndan Uyuşturucu Madde Operasyonu

Jandarma’dan Kaçak Makaron Operasyonu

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Öğrencileri We Are Ready Projesinde Büyük Başarı Gösterdi

Fen Lisesinin Çağlası Protect 4 Elements" Projesi Kapsamında

Anamur Kültür Derneğinden Dereköy Turu

Altın Bir Yatırım Aracı Olmaya Devam Ediyor mu?

EKPSS, Sonuçları 23 Mayısta Açıklanacak

Anamur Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısında Neler Oldu?

Jandarma Uyuşturucu Madde Operasyonunda (7) Kişiyi Yakaladı

Aşıkların Karacaoğlan Atışması Tiyatro Oyunu Seyirciyi Büyüledi

En Güncel Spor Haberlerini Sunan Siteler

Anamur’da 1 Mayıs Etkinlikleri Devam Ediyor

Anadolu Mutfak Kültüründe Anamur’un Yeri

Başkan Deniz'den 1 Mayıs Mesajı

Muhtarlardan Belediye Başkanlarına Teşekkür Etkinliği

Kimlik Kayıp İlanı

Kombi Çeşitleri ve Özellikleri | Türler Arasındaki Farklar

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Yükleniyor

Gazipaşa da Lastiği Patlayan Uçaktaki 190 Kişi Tahliye Edildi

Ülkü Ocakları Eski Başkanı Sinan Ateş Cinayetinde Çakarlı Araç Detayı

Suriye Savunma Bakanlığı Açıkladı: 'İsrail'in Şam'a Yönelik Füzeleri Düşürüldü'

Müdürün Öğrenci Tarafından Ölümü Nedeni İle Öğretmen Sendikalarından İş Bırakma Kararı

Anamur Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmama Hatip Lisesi Arapça Şiir Okuma Yarışmasında Mersin Birincisi Oldu

Jandarmadan DEAŞ'a Yönelik Terör Operasyonu: 15 Gözaltı

Bayanlardan Üretim Mesajı: ’Elimizde Kazma, Başımızda Yazma Çalışmaya Devam’

Mersin İl Jandarma Komutanlığı'ndan Uyuşturucu Madde Operasyonu

Jandarma’dan Kaçak Makaron Operasyonu

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Öğrencileri We Are Ready Projesinde Büyük Başarı Gösterdi

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Klasik Spor Ayakkabılar: Zamansız Tarzın Vazgeçilmez Parçası

Borsa ve BIST100 Endeksi Güncel Haber Kaynağı

İstanbul'da Sünnet Tahtı Kiralamak

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

EKPSS, Sonuçları 23 Mayısta Açıklanacak

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16