• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Stresinizi ve kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, peki nasıl?

HiDoctor uzmanlarından okul döneminde ebeveynlere rehberlik edecek öneriler: Stresinizi ve kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, peki nasıl?

GÜNCEL 11.09.2023 11:35:38
Stresinizi ve kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, peki nasıl?

Türkiye’de okul öncesi, ilk ve orta öğretimde öğrenim gören 19 milyonu aşkın çocuk Eylül ayı ile birlikte ders başı yapıyor. Bu dönem öğrenciler kadar ebeveynler için de zorlu ve stresli bir maratonun başlangıcı… Zira, okul seçiminden servis hizmetlerine, ders programından ve beslenme çantasına ve çocuğun okula, öğretmenlerine, arkadaşlarına uyumuna kadar pek çok konuyu yönetmek durumunda kalıyorlar. Online psikolog ve diyetisyen danışmanlığı ile spor eğitimi hizmetilerini tek çatı altında birleştiren platform HiDoctor uzmanları, okul döneminde ebeveynlere rehberlik edecek konuları derledi. 

Öğrencilerin başarısında kritik öneme sahip konuların başında akran zorbalığı, öğrenme güçlüğü ve dengeli beslenme gibi konuların geldiğine işaret eden uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarını yakından takip etmesinin önemine işaret ediyor. Ebeveyn, öğretmen ve okul yönetiminin iş birliği içinde çalışmasının, öğrencinin bedensel ve zihinsel sağlığının korunmasında önemli bir faktör olduğunu kaydeden uzmanlar, “Bu dönemi öğrenciler farklı, ebeveynler farklı şekilde geçiriyor. Öğrencinin kaygısı yeni bir okula başlayacaksa, öğretmen ve arkadaş çevresi iken, ebeveyn finansal konulardan tutun, eğitim sistemi, müfredat, okul ve veliler arası ilişki, servis sorunu, çocuğun beslenmesi gibi çok daha geniş çaplı oluyor. Bu da zaman zaman ebeveynlerin kaygı ve stres seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Bu dönemde okul ve öğretmenlerle iş birliğinin kuvvetli olması ebeveynlerin de daha sağlıklı karar almasını sağlıyor. Ancak kaygı başa çıkılamayacak seviyede ise, mutlaka profesyonel destek almakta fayda var. Zira stresi ve kaygıyı çocuğa yansıtmak, çocuğun başarısına doğrudan etki edecek bir faktör” diyor.

Özellikle ders başı yapılan bu dönemde ebeveynlerin çocuklarını çok dikkatli gözlemlemesi gerektiğinin de altını çizen HiDoctor uzmanları, ebeveynlere rehberlik edecek önerileri şöyle sıraladı:

HiDoctor Uzman Klinik Psikoloğu Arda Tutkun: Çocuğunuza “akran zorbalığı”nın ne olduğunu anlatın

  • Bu dönemde yaşanacak sorunların başında akran zorbalığı geliyor. Bu her zaman fiziksel olmayabilir. Öğrenciler arasındaki yüz yüze zorbalık vakalarının küçük bir yüzdesi (yaklaşık %5) itme, tekmeleme ve vurma gibi fiziksel zorbalığı içerir. Çoğu vaka, isim takmak, alay etmek ve kötü niyetli söylentiler gibi sözlü veya sosyal zorbalıktan oluşur. Ancak ispatı daha zor olduğu için genellikle göz ardı edilir.
  • Sözlü zorbalık genellikle çevrimiçi ortamda gerçekleşir. Çevrimiçi zorbalar anonim kalma yeteneğine sahiptir, bu da onları daha kötü veya daha ısrarcı olmaya teşvik edebilir. Araştırmalara göre, siber zorbalık mağdurlarının intihar düşüncesi veya davranışı yaşama olasılığı iki kat daha fazladır.
  • Akran zorbalığı, temel olarak çocuğun özgüvenini hedef aldığı için okula karşı ilginin kaybolması, derslerde gerileme, içine kapanma gibi durumlarla kendini belli edebilir. Ebeveynlerin çocuklarını yakından takip etmesi, davranış değişikliklerini gözlemlemesi, derslere olan ilgide değişiklik olup olmadığını kontrol etmesi kritik öneme sahiptir. Ayrıca sosyal medya hesaplarının kontrolü de önemlidir.
  • Ancak en önemlisi, çocuğun “akran zorbalığı” ile ilgili bilinçlendirilmesidir. Çocuklarınıza hangi davranışların akran zorbalığına girdiğini, bu davranışlardan biri ile karşılaştığında ne yapması, kime başvurması gerektiğini öğretmeniz pek çok istismarın önüne geçecektir. Çocuk ancak ailesine ve öğretmenlerine güven duyarsa kendini koruyabilir.

Uzman Uzman Klinik Psikolog Aslıhan Abiş Kul: “Öğrenme güçlüğü”nü görmezden gelmeyin

HiDoctor Uzman Klinik Psikoloğu Aslıhan Abiş Kul, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir diğer problemin de “öğrenme güçlüğü” olduğuna işaret ederek, şöyle konuşuyor:

  • Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar, kaygı, depresyon, stresle başa çıkmada zorlanma, içe çekilme, sosyal izolasyon, düşük benlik algısı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi ikincil durumlarla da karşılaşır. Bunlara ek olarak davranış bozukluğu ve karşıt gelme bozukluğunun bunlara eşlik ettiği gözlemlenir.
  • Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda erken teşhis önemlidir. Genellikle ilkokul yıllarında tespit edilmesinden dolayı aile ve öğretmenler bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Öğretmenler ve okul psikoloğu aile ile işbirliği içinde çalışıp gerekli uygulamalar yapılmalıdır.
  • Öğrenme güçlüğü tanısı alan çocuklarda bireysel farklılıklar söz konusu olduğundan tedavi ve yapılan uygulamalar da buna göre düzenlenmelidir. Uygun eğitim programının düzenlenmesi, sosyal ve duygusal problemlerin ortadan kalkmasına yönelik uygulanan psikolojik tedavilerle birlikte bireye ve topluma önemli katkı sağlayacaktır. Çocuğunuzda bu durumları fark ettiğinizde en kısa sürede psikolog ile işbirliği içerisinde bu adımları takip edebilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Cansu Biliroğlu: Beslenme başarıyı doğrudan etkiler

Okul çağındaki çocuklar için beslenmenin; fiziksel ve zihinsel gelişim için çok önemli olduğuna işaret eden Uzman Diyetisyen Cansu Biliroğlu, “Çocuklarınızın başarısını doğru beslenme ile artırabilirsiniz” diyor. Biliroğlu, ebeveynlere beslenme ile ilgili şu önerileri yapıyor:

  • Evdeki düzeninize göre tam buğday ekmeğine peynirli tost + süt ya da taze sıkılmış meyve suyu, haşlanmış yumurta + Peynir + Tam buğday ekmeği + Zeytin + Mevsim sebzeleri, omlet çeşitleri + tam buğday ekmeği + tahin-pekmez + mevsim sebzeleri, menemen + tam buğday ekmeği + şekersiz fıstık ezmesi + bal veya krep/pancake + sürülebilir taze peynir + taze sıkılmış meyve suyu gibi alternatifler yaratılabilir.
  • Ara öğünlerde süt, yoğurt, ayran, kefir, taze mevsim meyveleri, leblebi, ceviz, badem, fındık, fıstık, kuru meyveler (kuru üzüm, kuru dut, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik gibi), taze sıkılmış meyve/sebze suları, ev yapımı meyveli yoğurt iyi birer ara öğün olabilir.
  • Çocukların günlük 8-10 bardak su içmeleri gerektiğini sıkça hatırlatmak gerekebilir. Beslenme çantasında su bulunmasını ihmal etmemek gerekir.
  • Kız çocuklarında 10-12 yaş, erkek çocuklarında 11-14 yaş aralığı büyümenin atak yaptığı zamanlardır. Bu dönemde proteinden zengin et, tavuk, balık, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir gibi besinlere günlük beslenme mutlaka yer vermek faydalı olur.
  • Çocuğunuzun beslenme durumu değerlendirirken demir eksikliğinin yaratabileceği halsizlik, sık tekrarlanan diş çürükleri, zayıflık ya da şişmanlık gibi gözle görülebilen durumlar olabilir. Bu durumları değerlendirip bir hekim ve beraberinde bir beslenme uzmanından destek almak çocuğun sağlıklı büyümesini sağlar.
    MHA

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yükleniyor

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16