• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

İzmir'in köyleri yangına dirençli hale geliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in dirençli kent vizyonu doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde yangına dirençli köyler oluşturuluyor.

GÜNCEL 11.06.2023 12:29:52
İzmir'in köyleri yangına dirençli hale geliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in dirençli kent vizyonu doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde yangına dirençli köyler oluşturuluyor. İlk uygulaması Kemalpaşa’nın Yukarıkızılca Köyü’nde başlatılan proje için bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili tanıtım etkinliği düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Başkan Tunç Soyer ciddi bir irade ortaya koyuyor. Ama insanlar olarak yapmamız gerekenleri de unutmamalıyız. Bu köyün çocukları, insanları, siz sahip çıkacaksınız” dedi.

Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'ye örnek çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak afetlere dirençli İzmir için somut adımlar atmayı sürdürüyor. Yangına Dirençli Köy projesi için Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) ve Ege Orman Vakfı (EOV) ile işbirliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulamayı başlattığı Kemalpaşa’nın Yukarıkızılca Köyü’ndeki çalışmalarına devam ediyor. Köyün yangınlara karşı dirençli hale getirilmesi amacıyla 2022 yılı sonu itibarıyla başlatılan ve yürütülen projelerin tanıtımı Yukarıkızılca Mahallesi Köy Meydanı’nda yapıldı. Programa İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, Türkiye Ormancılar Derneği İzmir İl Temsilcisi Kenan Öztan, bürokratlar, STK temsilcileri, okul müdürleri, mahalle muhtarları ve bölge halkı katıldı. Etkinlikte itfaiye ekiplerinin yangınlardaki müdahaleleri ve tatbikatlardaki çalışmalarıyla ilgili anında çekilen fotoğraflardan oluşan sergi de gezildi. Köyde ayrıca yangın tatbikatı da yapıldı.

“Orman yangınlarının müsebbibi yüzde 99 oranında insan”
Programda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Yukarıkızılca Köyü’nün güzelliğinden ve korunmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yapılaşma sorununa dikkat çeken Başkan Vekili Özuslu, “Yapılaşma demek ormana insan geliyor demek. Orman yangınlarının müsebbibi yüzde 99 oranında insan. Bunu düşünmek mecburiyetindeyiz. Ormanlarımızı yangına karşı korumak için çok önemli faaliyetler yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ciddi bir irade ortaya koyuyor. Ama ülke, devlet, yerel yönetimler, insanlar olarak yapmamız gerekenleri de unutmamalıyız. Bu yapılaşma yangınların davetiyesi gibi. İnsan çoğaldıkça yangın riski artıyor, uzmanlarımızın söyledikleri bu. Sayın muhtarım siz sahip çıkmazsanız belediye, devlet, STK’lar, vakıflar, dernekler ne yaparsa yapsınlar istediğimiz sonucu alamayız. Bu köyün çocukları, insanları, siz, sahip çıkacaksınız, isteyeceksiniz” dedi.

“Yangınsız bir yıl diliyorum”
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ise “Onlarca yıldan beri Kemalpaşa’da kayda değer bir yangın olmadı. Ufak tefek olanları hemen bastırdık. Vatandaşlarımız şimdiye kadar çok iyi bir şekilde ormanlarımızı korudu. Kemalpaşa halkı bu konuda çok bilinçli. Elimizden geldiği kadar tüm birimlerimizle, muhtarlıklarımızla, kaymakamlıkla hep beraber güzel yerleşkemizi korumaya çalışıyoruz. İşbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Önlemlerimiz alındı, teyakkuzda bekliyoruz ama inşallah orman yangınlarıyla karşılaşmayız. Yangınsız bir yıl diliyorum” diye konuştu.

Afetsiz, kazasız, belasız günler
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse de, “Orman yangınlarına dirençli köy projemizin tüm şehrimize hayırlı olmasını ve ülkemize yayılmasını temenni ediyorum. Bir yandan orman yangınlarınla mücadele edecek sistemi de kurgulamaya çalışıyoruz. Yangınlara etkin müdahale için eğitimler planladık. Halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. İlimiz, ülkemiz için afetsiz, kazasız, belasız günler dilerim” ifadelerini kullandı.
Protokolle yangınlara karşı daha dirençli, her anlamda hazırlıklı olunması için çalışmaların planlandığını belirten Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, “Türkiye’deki ormanların yüzde 60’ı yangın riskiyle karşı karşıya. Biz de yangına birinci derecede hassas bir yerde yaşıyoruz. Hepimize orman yangınsız bir yaz diliyorum” dedi.

“Eylem planı en kısa zamanda açıklanacak”
Son yıllarda Cumhuriyet tarihindeki en büyük yangınlarla karşılaşıldığını belirten Türkiye Ormancılar Derneği İzmir İl Temsilcisi Kenan Öztan, “İnsanlarımız çok zarar gördü. Yangın olmayacak demek çok büyük bir iddiadır. En önemlisi bu yangının en az zararla atlatılması için gerekli çalışmayı yapmaktır” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen çalışmaların önemine değinen Öztan, eylem planının da en kısa sürede açıklanacağını ifade etti.
 
119 yeni yangın tankeri dağıtıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in dirençli kent vizyonuyla Türkiye’de bir ilk olarak İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürlüğü kuruldu. Olası yangınlarda zararı en aza indirgemek ve oluşturulacak eylem planı ile tüm vatandaşları yangına hazır hale getirmek için birçok proje hayata geçirildi. Kırsal alanlarda çıkabilecek yangınlara daha hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilmesini sağlamak amacıyla orman köylerine şu ana kadar 119 yeni yangın tankeri dağıtıldı. Bakımlarını yapılan tankerler ile toplam 272 yangın tankeri faal duruma getirildi. İzmir’de 12 telsiz kulesinde ormanlık alanların yüzde 46’sını “yapay zeka” ile 24 saat izleyen kameralar sayesinde en ufak bir dumanı dahi anında tespit edecek Akıllı İhbar Sistemi (AİS) devreye alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde devreye alınan Acil İzmir Afet Portalı projesi ile afet ve acil durumlarda itfaiye ekiplerinin kullanıcılara koordineli bir şekilde ulaşması, vatandaşların da ihtiyaç duyduğu bilgilere erişmesi sağlanıyor.

Yukarıkızılca için eylem planı hazırlanacak
Yangına Dirençli Köy projesi ile risk analizleri yapılarak, İzmir sınırları içerisinde bulunan, yangın olasılığı yüksek orman içi ve bitişiğindeki mahalle ve köylerin, yangına dirençli olmasının sağlanması hedefleniyor. Risk yönetimi kapsamında; yangın öncesi, esnası ve sonrasında yapılacak müdahale, hazırlık ve iyileştirme çalışmalarının, eğitim ve uygulamalar ile desteklenmesi amaçlanıyor. Ayrıca yangınların kaynağında önlenmesi, en aza indirilmesi, hassas dönemlerde yangınların belirlenmesi, mahalle halkından oluşturulacak eğitimli ve donanımlı ekip aracılığı ile ilk müdahalenin yapılması hedefleniyor. Projenin ilk uygulama alanı olan Kemalpaşa Yukarıkızılca Köyü’nde genel arazi ve yangın risk durumu için keşif çalışmaları yapıldı. Olası yangın anında ulaşım yolları belirlendi. Farkındalık yaratmak amacıyla köy için çalışma yapan ilgili STK’larla görüşmeler yapıldı. Köy halkından oluşan çekirdek yangın gönüllüleri grubu kuruldu. Köy meydanına ve köyün görünür yerlerine afişler ve bilgi notları asıldı. Yukarıkızılca Ortaokulu ve İlkokulu’nda ''Ormanlar Yaşasın Diye'' eğitimi verildi. Doğa dostu file yapımı atölyesi düzenlendi. Köy meydanında depo alanı belirlendi ve İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından malzeme temini yapıldı. Yapılan tüm çalışmalar ile süreç ve bilgilendirmeleri kapsayan Eylem Planı kısa sürede açıklanacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yükleniyor

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16