• BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Konak, Sınır Tanımayan Kadınlar sergisinde Mirabal’ı konuk etti

Konak Belediyesi Kadın Müzesi’nde Minou Mirabal’ın katılımıyla gerçekleşen Sınır Tanımayan Kadınlar 25 Sergisinde konuşan Başkan Batur, İstanbul Sözleşmesi vurgusu yaptı.

GÜNCEL 18.11.2022 09:13:32
Konak, Sınır Tanımayan Kadınlar sergisinde Mirabal’ı konuk etti

Konak Belediyesi Kadın Müzesi’nde Minou Mirabal’ın katılımıyla gerçekleşen Sınır Tanımayan Kadınlar 25 Sergisinde konuşan Başkan Batur, İstanbul Sözleşmesi vurgusu yaptı. Başkan Batur, “Kadına şiddet sadece kadınların davası değil tüm insanlığın davasıdır. İster özel ister kamusal alanda olsun, kadınlara yönelik şiddeti kabul etmemiz mümkün değil ve asla kabul etmiyoruz” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesinde olmaktan çok mutluyum” diyen Mirabal ise “Mustafa Kemal Atatürk, dünyada insan hakları, demokrasi ve özgürlük için savaşan herkese ilham kaynağı olmuştur” diye konuştu.

 

Konak Belediyesi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında düzenlediği Gülderen Depas'ın, “Sınır Tanımayan Kadınlar 25” sergisi, Kadın Müzesi’nde açıldı. 62 yıl önce diktatörlükçe katledilen Dominikli Mirabal kardeşlerden Maria Argentina Minerva Mirabal’ın kızı Minerva Josefina Tavzrez Mirabal (Minou Mirabal) sergi açılışının onur konuğu oldu. Açılışa Minou Mirabal ile birlikte ev sahibi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Geçmiş Dönem Urla Belediye Başkanı Sibel uyar, Ege Kadın Buluşması Platformu Başkanı Şengül Baysak,  Dominik Cumhuriyeti Konsolosluğu temsilcileri,  kadın dernekleri temsilcileri, Konak Belediye Meclis Üyeleri ve muhtarlar katıldı. Müzenin iki katında iki ayrı temada hazırlanan sergide Gülderen Depas’ın resmettiği 25 öncü kadının tablosunun sergisi ilk katta açılırken, ikinci katta ise katledilen kadınların üçüncü sayfa haberleriyle birlikte etkileyici bir şekilde yansıtıldığı sergi yer aldı.

 

Batur: Kadına yönelik şiddeti asla kabul etmiyoruz

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, sergi katılımcılarını “Onur dolu etkinliğimize hoş geldiniz” sözleriyle selamladı ve sanatçı Gülderen Depas ile kadına yönelik şiddete karşı hareketin dünyadaki önde gelen isimlerinden Minerva Mirabal’i konuk etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. 1960 yılında Dominik’te diktatörün emriyle vahşice öldürülen 3 kız kardeşten Maria Minerva Mirabal’in kızı Minou Mirabal için “Kadına yönelik şiddetin dünyadaki sembol ismi, bilim insanı, siyasetçi, direnişçi, cesur yürek ve bu konuda yaptığı çalışmalarla örnek bir isim” diyen Başkan Batur, Mirabal’in İzmir’den dünyaya insan hakları ve demokrasi konusunda önemli mesajlar vereceğini ifade etti. Başkan Batur, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı bir belediyecilik anlayışımız ve yaşam biçimimiz var. Kadın dostu bir belediye olmaya çalışıyoruz. Sizlerle beraber, özellikle kadınlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kadına şiddet sadece kadınların davası değil tüm insanlığın davasıdır. İster özel ister kamusal alanda olsun, kadınlara yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik şiddeti kabul etmemiz mümkün değil ve asla kabul etmiyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasal mevzuatın yanında toplumsal zihniyetin de değiştirilmesi çok önemli. Konak Belediyesi olarak biz de toplumsal zihniyetin de değişmesi için farkındalık çalışmaları yapmaktayız. Kadın ve Aile Müdürlüğümüz bünyesinde kadınlara verdiğimiz sosyal ve psikolojik desteğin yanı sıra her yıl 25 Kasım’da düzenlediğimiz etkinliklerle bu soruna dikkat çekmeye çalışıyoruz.”

 

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır”

Kadına yönelik şiddet sorununun sadece yerel yönetimlerin çabasıyla değil merkezi iktidarın çözeceği bir sorun olduğunu dile getiren Başkan Batur, yasal düzenleme ve ciddi yaptırımlar gerektiğini söyledi. İstanbul Sözleşmesi’ni işaret eden Başkan Batur, “Bu sorun ancak ve ancak siyasi iktidarın çözeceği bir sorundur. Kadına yönelik şiddet, ciddi yasal düzenlemeler ve ciddi yaptırımların uygulamaya sokulmasıyla çözüme ulaşabilir. İstanbul Sözleşmesi’nin rafa kaldırılması, sorumluluktan kaçmak, kadına yönelik her türlü şiddete göz yummak demektir. Ancak merak etmeyin. Kadınlara inanan, kadınların toplumdaki yerinin hak ettiği noktaya gelmesini sağlayacak, iktidara geldikten sonraki bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden hayata sokacak bir iktidar geliyor. Hep birlikte çalışmamız; kadınlar, çocuklar ve geleceğimiz için dayanışmayı sürdürmemiz lazım. Çünkü İstanbul Sözleşmesi yaşatır.  Kadına şiddet bir insan hakkı ihlalidir. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün, toplumda bir farkındalık oluşturulmasını bütün kalbimle temenni ediyorum” diye konuştu.

 

Mirabal: Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesinde olmaktan çok mutluyum

Minerva Josefina Tavzrez Mirabal, Kadın Müzesi’ndeki sergi açılışında oldukça içten bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’de olmaktan mutluluk duyduğunu, kendisini Türkiye’ye ilk davet edenin İzmirli kadın kuruluşları olduğunu ifade eden Mirabal, Atatürk vurgusu yaptı ve şunları söyledi:

 

“Türkiye’yi ziyaret etmek için pek çok kez davet edildim ama ilk davet İzmirli kadın kuruluşlarından gelmişti. Burada hikayemizin anlatılmasının ne kadar çok istendiğini bana söylediler. Bu nedenle çok teşekkür ediyorum. Dominik Cumhuriyeti’nden bir kadın olarak, Latin Amerikalı bir kadın olarak, bu dünyada bir kadın olarak, çok önemli bir anma döneminde burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Burada olmamın çok önemli nedenleri var ama en önemli iki nedeni sizinle paylaşmak istiyorum. Birincisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesinde olmaktan çok mutluyum. Mustafa Kemal Atatürk, dünyada insan hakları, demokrasi ve özgürlük için savaşan herkese ilham kaynağı olmuştur. 

 

“Kadınlar insan haklarından tam olarak yararlanamıyor”

Coğrafi olarak uzak iki ülkenin kadınlarının benzer sorunlar yaşadığını anlatan Mirabal, Türkiye ziyaretinin en önemli ikinci sebebinin iki ülke arasında köprü oluşturmak olduğuna dikkat çekti. Mirabal sözlerine şöyle devam etti:

 

“İkinci sebep ise, dünya haritasına baktığımızda coğrafi olarak ne kadar uzak olduğumuzu görüyoruz. Ülkelerimiz arasında, iki ülke arasındaki kadınlar arasında bir köprü oluşturuyoruz. Çünkü dünyanın her yerinde kadınlar benzer sorunlar yaşıyor. Kadınlar sözde sevgi adına cinayetlere kurban gidiyor. İki ülkede de sayılar birbirine çok yakın. Benim ülkemde 36 saatte bir, burada da 24 saate bir, bir kadın öldürülüyor. Demokraside yaşıyoruz ama kadınlar insan haklarından tam olarak yararlanamıyor. Zira ilk insan hakkı, yaşama hakkıdır”.

 

“Dünyanın her yerinde insan hakları, toplumsal cinsiyet hakları saldırı altında”

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un İstanbul Sözleşmesi’nden bahsettiğini hatırlatan Mirabal, kadın hakları mücadelesinin 62 yıl önce katledilen annesi ve teyzelerinin anılarını canlı tuttuğunu söyledi ve konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

 

“Bütüncül bir bakış açısına ihtiyacımız var. Artık bunun zamanı geldi. Özellikle şimdi bunu yapmalıyız. Çünkü dünya da ileriye doğru değil geriye doğru gitme tehlikesinde. Sayın Belediye Başkanı İstanbul Sözleşmesi’nden bahsetti. Bu, örneklerden sadece biri. Dünyanın her yerinde insan hakları, toplumsal cinsiyet hakları saldırı altında. Bu haklara saldıran liderler seçiliyor. Bu konuda geriye gitme, haklarımızı kaybetme tehlikesi altındayız. Bundan 62 yıl önce, annem Minerva Mirabal ve teyzelerim Patria ile Maria Teresa, dövülerek öldürüldüler. Daha sonra da bir tepeden atıldılar ve buna kaza süsü verilmeye çalışıldı. Diktatörlüğe karşı mücadele eden, insan hakları için mücadele eden aktivistler oldukları için öldürüldüler. Buradaki mücadeleniz için size teşekkür ediyorum. Burada yaptığınız tüm etkinlik ve eylemler onların anısını canlı tutuyor.”

 

Depas’ın resmettiği üç kız kardeşin tabloları müzede yer alacak

Sınır Tanımayan Kadınlar 25 sergisinin sanatçısı Gülderen Depas, 25 öncü kadının resmini yer aldığı sergide Minerva Mirabel’in de bir tablosunu yaptığını, ilk kez sergilenen tabloyu Kadın Müzesi’ne bağışlamak istediğini duyurdu. Müzenin alt katında yer alan serginin yanı sıra ikinci katta da şiddete maruz kalarak vahşice katledilen kadınları anlatan bir sergisi daha 25 Kasım kapsamında açılan Depas, “100 Kadın yüzü projesi kapsamındaki sergimizde Sınır Tanımayan Kadınlar var. Bunlardan biri de Minou Mirabal. Mirabal’i, burada görmekten çok büyük kıvanç ve onur duyuyorum. Ben Minerva Mirabal’in bir yağlı boya resmini yaptım. Resim sergimizde yer alıyor ve bu resmi Kadın Müzesi’ne bağışlamak istiyorum. Patria, ve Maria’nın da resmini yapmayı istiyorum. Üçü, burada yan yana olsun, her zaman analım” dedi.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Soğan'ın Gözümüzü Yakmasını Nasıl Önleriz?

Cep Telefonlarının Teknolojik Özellikleri Nasıldır?

Cübbeli Ahmet Hoca’dan Kötü Haber

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Gece Terlemesi Neyin Habercisi?

Çoğumuzun En Titiz Olduğu Şey, Modern Toplumun Görünmeyen Düşmanı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Dünya E-Ticaret Pazarının Büyüklüğü 2023’de 6 Trilyon Doları Geçti

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Yükleniyor

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri!

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13