• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,39% -0,08
  • EURO

    34,62% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2392,94% -1,71
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62

Bakan Varank: ″Terzi usulü yeni Turcorn’lar çıkaracağız″

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TURCORN100 programında terzi usulü destek modelini uygulayacaklarını ve ulusal yol göstericilerin destekleriyle milyar dolar değerlemeye ulaşan unicornlar çıkaracaklarını söyledi.

GÜNCEL 21.12.2022 16:59:44
Bakan Varank: ″Terzi usulü yeni Turcorn’lar çıkaracağız″

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, teknoloji girişimciliğinde 2030 hedeflerini belirledi. Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ile 100 bin teknogirişim oluşturulacak. Strateji doğrultusunda TURCORN100 programı da start aldı. Program ile 2030’da bir milyar değerlemeyi aşan 100 Turcorn çıkarılacak.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da Kızılelma’nın yaklaştıkça uzaklaşan bir menzil olduğunu ifade ederek “Bizler de Kızılelma’yı ülkemizin uzay serüvenine destek olmak maksadıyla kurduğumuz girişimde arıyoruz. Yörünge transfer araçları ve alçak yörünge uyduları üzerine yaklaşık bir yıldır çalışmaya başladık.” dedi.

Resim ve heykel müzesinde tören

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Turcorn 100 Programı Tanıtım Töreni, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirildi. Törene Bakan Varank’ın yanı sıra T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, eşi KADEM Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat da katıldı.

Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu ile Teknoloji Girişimciliği Dairesi Başkanı Damla Turan’ın sunumuyla başlayan programda bir konuşma yapan Bakan Varank şunları söyledi:

Vücutlarını taşın altına koyuyorlar

'Teknoloji tabanlı girişimciliği hem Kalkınma Planımızın hem de 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin odağına aldık. Bu süreçte ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini küresel boyutta lider konuma taşıyacak bir yol haritasına ihtiyaç duyduğumuzu gördük. İşte bugün, bizi büyük ve güçlü Türkiye hedefine yaklaştıracak Ulusal Teknoloji Girişimciliği Yeni Stratejisini tanıtıyoruz. Bu stratejiyi tüm paydaşları sürece dahil ederek tamamladık. Bugün bu oyunun en büyük oyuncuları da bizlerle beraberler. Sadece ellerini taşın altına koymuyorlar, adeta vücutlarını taşın altına koyarak kendi başarı hikayelerini nasıl geliştirebilecekleri ile ilgili bizimle gayret gösteriyorlar.

 

Terzi usulü,

En temel amacımız, nitelikli insan kaynağının gelişmesine olanak sağlayan, girişimciliği teşvik eden ve finansman imkanlarının artırıldığı örnek bir girişimcilik ekosistemi oluşturmak. Teknogirişim stratejimizde iddialı ama potansiyelimize göre bir o kadar da gerçekçi hedeflerimiz var. İnşallah bu hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. TURCORN100 programını da bu vizyon belgesi çerçevesinde bizim milyar dolar değerlemeye ulaşan şirketler çıkarmak için tasarladığımız bir program. Bu terzi usulü bir program. TURCORN100 programı ile yeni unicornlara ulaşmak istiyorsak hangi alana müdahil etmemiz gerekiyorsa onlara odaklanabileceğimiz bir program.

Asıl önemli olan tecrübe

 Burada asıl önemli olan tecrübe. Bu tecrübesi parayla satın almak mümkün değil. İşte TURCORN100 programının en önemli ayaklarından bir tanesi, ulusal yol göstericiler. Burada tecrübeli arkadaşlarımızı yeni unicornlar, girişimler için tecrübelerini ortaya koyacaklar ve bunu gönüllü olarak yapacaklar. Yeter ki Türkiye’de bir ekosistem oluşturalım. Türkiye’yi toptan kalkındıralım, yeni teknolojiler geliştirelim. Bunun için yola çıktılar. Biz 2019’da ‘Türkiye’de 2023’e kadar 10 unicorn çıkacak.’ dediğimizde bizimle dalga geçtiler. Ama bugün geldiğimiz noktada bu sayıları yakalayabildiğimizi gördük.

Ulusal yol gösterici teklifi

 Ulusal yol göstericilerden biri Selçuk Bey değil. Ben bundan sonra kendisinin mühendislik faaliyetlerinden biraz zaman ayırıp ulusal yol gösterici olarak bu programa katkı sağlamasını çok önemsiyorum. Resmi olarak bir unicorn değiller ama dünyada en fazla ses getiren teknoloji firmalarından bir tanesi BAYKAR. Otonom teknolojilerin zirvesi olan teknolojiler bu uçakların içerisinde. Bu hikayeyi kendisi nasıl yazdı? İnşallah ulusal yol gösterici olarak buradaki girişimcilere destek verir diye düşünüyorum.'

En iyi olmayi hedefle

Törende bir konuşma yapan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, yola çıktıkları ilk günden bu yana vizyonlarının “Bugünün değil yarının yarışlarına, 5,10, 15 sene sonrasının yarışlarına bugünden hazırlan ve alanında dünyada en iyisi olmayı hedefle.” olduğunu söyledi. 

Gelirinin yüzde 98’si ihracattan

Bayraktar, TB2 İHA’nın 26 ülkeye ihraç edildiğini söyleyerek “Dünya tarihinde belki ilk defa olacak şekilde bir marka ve modelin ismini vererek 8 ülkenin halkı yardım kampanyası için para topladı ve bugün BAYKAR bu yaptığı ihracat sayesinde geçtiğimiz yıl ihracat şampiyonu oldu. Bütün 20 yıllık serüveninde gelirlerinin de yüzde 75’den fazlasını ihracattan elde etmiş oldu. Bu yıl da yüzde 98’i ihracattan gelmiş oldu.” dedi.

5 ülkeye akıncı

Türkiye’nin ilk TİHA’sı, Taarruzi İnsansız Hava Aracı Akıncı’nın da 2021’de TSK envanterine girdiğini kaydeden Bayraktar, “Şu anda da 5 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanmış durumda. 6 tonluk bir platform. Bunlar tabii tümüyle bütün elektroniklerinin, yazılımlarının, mekanik aksamının bizler tarafından Türk mühendisleri tarafından tasarlanmış platformlar.” diye konuştu.

20 yıllık hayalimizdi

Bayraktar, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar Kızılelma’nın ilk uçuşunu yakın zamanda gerçekleştirdiğini hatırlatarak “Bu yaklaşık 20 senelik bir hayalimizdi. Tabii bunlar tümüyle milli ve özgün olarak tasarlanıp geliştirilmiş platformlar. İçinde 100’den fazla bilgisayar bulunuyor aynen Akıncı gibi. Bütün bu içindeki donanımlardan milyonlarca satır yazılımdan hepsi Türk mühendisleri tarafından ekibimiz tarafından geliştirilmiş teknolojiler.” dedi.

Satır satır yazılımla uğraştım

Kendisinin halen daha yüksek dozda mühendislik ile uğraştığını ifade eden Bayraktar, “Kızılelmanın en son kontrol yazılımlarıyla yine satır satır uğraştım.” diye konuştu.

En büyük inovasyon nedir?

Dünyada muharebe tarihini değiştirecek İHA’lar yapmanın, devrim yapacak sistemleri geliştirmenin inovasyon olduğunu bildiren Bayraktar, “BAYKAR'ın veya Milli Teknoloji Hamlesinde en büyük inovasyon nedir diye sorsanız, herkesin ‘Yapılamaz’ dediği yerde, ahlaktan ve dosdoğru yoldan milim taviz vermeden yolunda yürüyebilmek, bürokrasinin dolambaçlı yollarına asla bulaşmadan bildiğin doğrudan asla ayrılmadan, hatta o yollar tıkandığında tüm yollar tıkandığında yine bildiğin yoldan ayrılmadan bu mücadele için hayatını vakfetmek ve oradan asla doğru yoldan asla ayrılmadan mücadele etmek bence en büyük inovasyondur.” ifadelerini kullandı.

Ergenekon’da demir dağları eritmek gibi

Bayraktar, Kızılelma’nın atmosferde yaptıkları en güçlü, en gelişmiş ve bir anlamda son platform olduğunun altını çizerek “Tabii yeni bir dünyanın kapılarını açması anlamı itibariyle biraz Ergenekon destanındaki demir dağları eritip yeni bir dünyaya yürümeye benziyor. Tabii bu dünyanın kapılarını henüz açtık ve yürümemiz gereken daha çok yol var ama bundan sonrası için atmosferdeki yapacağımız belki 30 sene sonrası için dahi son platform diyebilirim. Bizler de tabii Kızılelma’yı uzayda yürüteceğimiz, ülkemizin uzay serüvenine destek olmak maksadıyla kurduğumuz girişimde arıyoruz. İşte yörünge transfer araçları ve alçak yörünge uyduları üzerine yaklaşık bir yıldır çalışmaya başladık.” değerlendirmesini yaptı.

Teknolojideki kizilelma TEKNOFEST

Teknolojideki, Milli teknoloji Hamlesi’ndeki Kızılelmasının TEKNOFEST olduğuna değinen Bayraktar, “Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yol arkadaşlığı yaptığımız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ben bu ülkenin bir evladı olarak şükranlarımı iletmek istiyorum. Bunun yanında ulusal teknoloji ve girişimcilik stratejisinin ve Turcorn 100 programının ülkemize ve insanlığa hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Turcorn’lar konuştu

Programda 1 milyar değerlemeye ulaşarak Turcorn olan Türk şirketlerinin temsilcileri de birer konuşma yaptı. Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek, ilan edilen program ile Turcorn adaylarına çok güzel imkanlar sağlandığını belirterek “Bize düşen de yoluculuğumuzdaki tecrübeleri Turcorn adaylarıyla paylaşmak.” dedi.

Dijital yol arkadaşı

Nasdaq borsasında işlem gören ilk Türk şirketi olan Hepsiburada Pazarlama Grup Başkanı Ender Özgün, 2000 yılında ticaretin dijitalleşmesi vizyonuyla yola çıktıklarını ifade ederek “Yeni Turcorn’ların dijital yol arkadaşı olmayı gönülden istiyoruz.” diye konuştu.

Start-up’lara destek olacağız

Türkiye’nin yazılım alanındaki ilk ve tek Turcorn’u olan Insider’ın Kurucu Ortağı Kerem Bozokluoğlu,  Insider’ın tamamı Türk mühendisleri tarafından yazılmış 2 bin şirketin kullandığı kaydederek “Bundan 10 yıl önce kurulduğumuzda alanımızda kimse olmadığı için hatalarımızdan öğrendik. Şimdi bizimle benzer durumda olan start-up’lara destek olmak için mücadele edeceğiz.” dedi.

Büyük bir adım atıyoruz

10 milyar dolar değerlemeye ulaşan ilk Türk şirketi Trendyol’un Kurucu Ortağı Begüm Tekin, Türkiye’nin girişimci ruhuna ve Türk girişimci ekosisteminin potansiyeline inandıklarını anlatarak “Türk teknoloji tarihinde büyük bir adım atıyoruz. Bunun parçası olmaktan dolayı gururluyuz” diye konuştu.

Ulusal teknoloji girişimciliği stratejisi

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, ‘Gelecek için Girişim İnisiyatifi’nin hedeflerini, önceliklerini ve stratejilerini belirleyen, kamu başta olmak üzere ilgili paydaşlara görevler tanımlayan bir rehber olarak hazırlandı. Stratejinin en önemli hedefleri arasında 2030 yılında dünyanın en gelişmiş 10 ekosistemi arasında yer almak, 100 bin teknogirişim yaratmak ve İstanbul’u dünyanın en gelişmiş ilk 10 merkezlerinden biri yapmak bulunuyor.

Girişimcilik konseyi

30 stratejiden oluşan Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, şu 5 bileşenden oluşuyor: Erişilebilir Finansal Araçlar, Fırsat Sağlayan Politika, Yetenek ve Teşvik Eden Kültür, Yol Açan ve Öncülük Eden Kapsayıcı Destekler ve Girişimci Dostu Pazar Koşulları. Strateji kapsamında Girişimcilik Konseyi oluşturulacak. Konseyde STK temsilcileri, Teknogirişim Platformu Temsilcisi, Kadın Girişimciliği İnisiyatifi Başkanı, Bakan Yardımcıları ve Kamu Yöneticileri ile TURCORN100 Programı Temsilcisi yer alacak.

İhtiyaca özel destek

TURCORN100 Programı ile 2025’e kadar 15 Turcorn 2030’a kadar 100 Turcorn hedefini gerçekleştirmek için Turcorn olma potansiyeline sahip yüzlerce teknogirişime, ihtiyaçlarına özel destekler sunulacak. Küresel arenada iddiası olan Türk girişimleri tüm dünyaya tanıtılacak. Program ile girişimcilere Hızlandırma Programları, Turcorn Ekosistemi, Finansal Erişim, Yol Göstericiler ve Program Paydaşları başlıkları altında destekler verilecek.

Danışmanlık ve mentorluk ağı

Ulusal Yol Gösterici Ağı ile de tecrübe, bilgi, birikim ve iletişim kanalları ile Türkiye’nin en üst düzeyli danışmanlık ve mentorluk ağı oluşturulacak.  TURCORN100 üyeleri, teknoloji ya da sektör dikeylerinde, teknoloji yönetimi, büyüme stratejileri, insan kaynağı ve kültürel gelişim, kamu ile ilişkiler gibi birçok konuda yol göstericilerden destek alacak.

TURCORN100 Program paydaşları şöyle: Amazon, Bilişim Vadisi, Cisco, Getir, Google, Hepsiburada, Insider, Maxitek, Meta, Mext, Microsoft, Softtek, TEB, Trendyol, Turkcell, Türk Hava Yolları ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi.

Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Anadolu Mutfak Kültüründe Anamur’un Yeri

Başkan Deniz'den 1 Mayıs Mesajı

Muhtarlardan Belediye Başkanlarına Teşekkür Etkinliği

Kimlik Kayıp İlanı

Kombi Çeşitleri ve Özellikleri | Türler Arasındaki Farklar

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yükleniyor

Başkan Deniz'den 1 Mayıs Mesajı

Muhtarlardan Belediye Başkanlarına Teşekkür Etkinliği

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

İstanbul'da Sünnet Tahtı Kiralamak

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16